Следни испити

Септември/Октомври
П В С Ч П С Н
21222324252627
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
сите

Новости

25 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

23 Септември 2020

Почитувани студенти,

Во врска со уписот на зимски сем. 2020/2021 г. Ве потсетуваме дека:

1. Пред запишувањето треба задолжително да ја пополните анонимната анкета која ја имате во Вашето електронско досие во горниот десен агол;
2. Да ја имате завршено обврската за практична настава;
3. Освен редовните уплати за партиципација и материјали за упис, да се уплатат 100 ден. за Универзитетско студентско собрание и 100 ден. за Факултетско студентско собрание, како и 100 ден. за колективно осигурување.
Технички факултет - Битола  

повеќе

21 Септември 2020

Почитувани,

Online пријавувањето за упис на Технички факултет - Битола за учебната 2020/2021 год. во Трет уписен рок е започнато.

повеќе

21 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кандидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Втор уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

17 Септември 2020

Почитувани студенти,

Уписот за повисоките години на Технички факултет - Битола е започнат.

повеќе

17 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

09 Септември 2020

Почитувани,

Online пријавувањето за упис на Технички факултет - Битола за учебната 2020/2021 год. во Втор уписен рок е започнато.

повеќе

09 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кадидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Прв уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

08 Септември 2020

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА IKNOW - серверот ставен во функција!

Почитувани,
Ве известуваме дека iKnow сервисот е подигнат и истиот е функционален. Напоменуваме на одредена резерва на функционалноста на одредени делови и модули од сервисот, на кои интензивно ќе се работи следниве денови.
Ви благодариме на разбирањето.

повеќе

07 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Прв уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

07 Септември 2020

Почитувани, 

по барање на студентите, заради поклопување на термини се врши следната измена:
1. Проф. Методија Атанасовски - на 16. 09. 2020  - во 12.00 часот
2. Прод. Благоја Арапиноски - на ден 18. 09. 2020. - во 12.00 часот
Со почит, 
проф. д-р Верица Данчевска
продекан за настава на ТФБ

повеќе

05 Септември 2020

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА IKNOW!

Почитувани студенти,
заради хардверски дефект на опрема на која се хостира iKnow системот, Ве известуваме дека iKnow системот моментално не е во функција.
Се работи на отстранување на дефектот, но со оглед дека се работи за специфичен хардвер не можеме да одредиме кога ќе се отстрани дефектот.
Во меѓувреме уписите и испитите ќе продолжат без користење на iKnow системот, врз основа на хартиена документација.

повеќе

01 Септември 2020

Почитувани студенти на втор и трет циклус,

Отворена е анкетна сесија за оценување на студиските програми на коишто студирате и наставно-образовната дејност на наставниците и соработниците.

Ве молиме да ги пополните анкетните листови што ќе ви се појават при најава на вашите профили во iKnow системот, најдоцна до 15 септември, 2020. Вашето мислење за работата на единицата на којашто студирате е од посебно значење за забележување и детектирање на недостатоците, но и предностите на студиите од втор, односно трет циклус и се зема во предвид при донесувањето одлуки за унапредување на квалитетот на работа и подобрување на условите за студирање, како на ниво на единица, така и на Универзитетско ниво.

Ви благодариме за одвоеното време!

повеќе

01 Септември 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од септемвриска испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

24 Август 2020

УПИСИ 2020/2021

Потребни документи за пријавување на Технички Факултет-Битола:

1. Пријава за запишување (се подига од факултет)

2. Електронска пријава (од iKnow-системот)

3.Оригинални свидетелства од сите класови од средно образование

4. Оригинал документ:  Диплома за завршено средно образование во учебната 2019/2020 година/ Диплома за положена државна матура/ Свидетелство за завршено средно образование

5. Незаверени копии од документите од претходното образование

6. Извод од матична книга на родените

7. Доказ за државјанство на РСМ (уверение или решение) 

8. Потврда за уплатени 300 денари на жиро сметка на Технички Факултет-Битола

  

повеќе

24 Август 2020

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Септемвриска испитна сесија 2020г. ќе се одвива од 24.08.2020г (понеделник) до 26.08.2020г (среда). За секој испит се уплаќа 300 ден., а за промена на термин за полагање не се плаќа дополнително.

Заради почитување на мерките за заштита од Корона вирусот при пријавувањето за запишување во Прва година, испитни пријави нема да се примаат во службите за студентски прашања на ден 27.08.2020г(четврток), 31.08.2020г (понеделник) и 01.09.2020г(вторник).

повеќе

20 Јули 2020

СООПШТЕНИЕ

На ден 29.07.2020 год. (среда) во 10.00 часот во просториите на Технички факултет, Битола, М-р. Емељ Хамза Шериф ќе ја брани својата докторска дисертација со наслов „КРЕИРАЊЕ НА МОДЕЛ ЗА ОПТИМИЗАЦИЈА НА СКЛАДИШЕН ЦЕНТАР ЗА ХУМАНИТАРНА ЛОГИСТИКА“.

Одбраната на дисертацијата ќе биде пред Комисија во состав:

Ред. проф. Д-р Цветановски Иле,  Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола

ile.cvetanovski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Крстаноски Никола,Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Дукоски Иво, Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

ivo.dukoski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Васка Атанасова, Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

vaska.atanasova@uklo.edu.mk

Вонр. проф. Д-р Боцевска Андријана, Универзитет ,,Св. Климент Охридски,, - Битола, Факултет за ИКТ – Битола.

andrijana.bocevska@fikt.edu.mk

повеќе

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Ред. проф. д-р Васка Атанасова

prof. Dr Vaska Atanasova
Биографија

Д-р Васка Атанасова, моминско презиме Сарафимова е родена на 02.11.1972 год. во Кочани. Основно и средно образование завршува со континуиран одличен успех, а во мај 1996 год., ги завршува студиите на отсекот за сообраќај и транспорт на Техничкиот факултет во Битола, со што се стекнува со звање  дипломиран сообраќаен инженер. Во декември 2002 год., ги завршува постдипломските студии по Сообраќајно транспортно планирање и инженерство со одбрана на магистерскиот труд, а во ноември 2005 год., успешно ја обрани докторската дисертација, со што се стекнува со звањето Доктор на науки од областа сообраќај и транспорт.  Од учебната 1997/98г., работи како надворешен соработник – помлад асистент на отсекот за сообраќај и транспорт по предметите Јавен градски превоз1, Јавен градски патнички превоз и Планирање на јавен градски превоз. Од учебната 1998/99 е избрана за помлад асистент на неопределено време и по предметот Сообраќајно планирање. Во октомври 2002 е реизбрана по истата група предмети. Според потребите на факултетот д-р Атанасова беше ангажирана и по предметот Апликативен софтвер.  Од учебната 2003/04 е ангажирана за изведување на вежбите по предметот Прибирање и анализа на транспортни податоци, а од уч.2004/05 вежбите по Транспорт и животна средина. Во уч. 2005/06 ги изведува вежбите по Вреднување на влијанијата од сообраќајот врз животната средина и предавањата по предметот Прибирање и анализа на транспортни податоци . Од учебната 2006/07 д-р Атанасова е избрана во звањето Доцент и ја покрива наставата и по предметите Прибирање и анализа на транспортни податоци, Планирање на сообраќајот, Урбанизам и просторно планирање, Просторно планирање и инфраструктура на воздухопловни пристаништа (делот Просторно планирање), Основи на урбанизам и патишта (делот на Урбанизам).Од учебната 2007/2008 година е ангажирана за наставата и по предметите Планирање на сообраќајот - на железничката насока и Планирање на превоз во воздушниот сообраќај, како и за предметот Планирање саобрачаја на Високата Техничка Школа во Ниш. 

Од учебната 2009/2010 година е ангажирана како наставник по предметот Просторно планирање на II циклус на студии на Факултетот за Туризам и угостителство во Охрид.

 Од своето вработување на Техничкиот факултет во 1997 год., активно работи на своето стручно унапредување во доменот на научната, едукативната и апликативна дејност за што зборуваат објавенините 34 трудови, јавно презентирани на домашно и меѓународно ниво, учество во 12 проекти, над 30 експертизи, учество во над 13 работилници, косултантски услуги и една мобилност како визитинг професор на Високата Техничка Школа во Ниш во 2007/2008. 

 

Одлука и реферат за избор

Трудови и конф.

  ·         N. Krstanoski, V. Atanasova, „Iskustva od deregulacijata na JGPP vo Velika Britanija – pouki za Makedonija“ Simpozium „Soobra}aj i komunikacii na pragot na XXI vek“ Ohrid 2000g.·         N. Krstanoski, V. Atanasova, „Zbirka re{eni zada~i po Javen gradski patni~ki prevoz“ u~ebno pomagalo, Bitola, 2000g.·         N. Krstanoski, V. Atanasova „Informati~ki tehnologii vo  Javniot gradski patni~ki prevoz“ Prv kongres na in`enerite na Makedonija, Struga , oktomvri, 2002g ·         N. Krstanoski, V. Atanasova Travel demand analysis in the residental neiborhood of „Nova Bitola Twelfth International Scientific Conference Transport 2002, Sofija, Bulgaria, november, 2002. ·         V. Atanasova, „Primena na fleksibilen javen gradski prevoz vo Makedonija: Istra@uvawe na optimalen model na usluga so primer za grad Bitola, magisterski trud, Tehni^ki fakultet, Bitola, 2002.·         N. Krstanoski, V. Atanasova, Modelling Public Transport On-call Service in a New Residential Area in the Town of Bitola, Suvremeni promet, br. 3-4 god 23, 2003.·         V. Atanasova, V. Dančevska „Bezbednosno stanje saobraćaja u Bitolj i predlog mere za njegovo poboljšanje”, VII simpozijum sa međunarodnim učešćem “PREVENCIJA SAOBRAČAJNIH NEZGODA NA PUTEVIMA 2004 Novi Sad, 2004·         V. Dančevska, V. Atanasova, „Integralna ocena za određivanje kvaliteta usluge u javnom gradskom putničkom prevozu, VII simpozijum sa međunarodnim učešćem “PREVENCIJA SAOBRAČAJNIH NEZGODA NA PUTEVIMA 2004” Novi Sad, 2004·         N. Krstanoski, V. Atanasova, JAVEN GRADSKI PREVOZ NA POVIK: MO@NOSTI ZA PRIMENA VO MAKEDONIJA“, Univerzitet Sv. Kliment Ohridski” – Bitola, Nau~no spisanie br.1, April 2005 ·         V. Atanasova, N. Krstanoski, Novite sistemi na Javen gradski prevoz vo funkcija na odr@liv ekonomski regionalen razvoj“, Me|unarodna nau~na konferencija Predizvicite na novata ekonomija“ Ohrid, 14-16 Oktomvri 2005  ·         V. Atanasova, N. Krstanoski, MODELLING TIMED TRANSFER SYSTEM FOR TRANSPORT OF PASSENGERS FOR SUSTAINABLE REGIONAL DEVELOPMENT” 25th Conference on Transportation Systems with International Perticipation Automation in transportation 2005“, November 07-12, 2005, Zagreb – Croatia/Copenhagen – Denmark  ·         V. Atanasova, Prilog kon istra@uvaweto na sistem so to^ki za koordinirano presednuvawe na patnici“, Doktorska disertacija, Tehni^ki fakultet - Bitola, noemvri, 2005  ·         V. Atanasova, N. Krstanoski, SISTEM NA TO^KI ZA KOORDINIRANO PRESEDNUVAWE NA PATNICI VO FUNKCIJA NA ODR@LIV RURALEN RAZVOJ“ Nau~en simpozium so me|unarodno u~estvo Ruralniot prostor vo novite razvojni uslovi“ Ohrid, 30.03-01.04.2006  ·         N. Krstanoski, V. Atanasova, KOI SE IZVORITE NA PROBLEMITE NA SOOBRA]AJOT VO GRADOVITE VO MAKEDONIJA?” Univerzitet “ Sv. Kliment Ohridski“ – Bitola, Nau~no spisanie br.2, Dekemvri, 2006 ·         V. Atanasova, N. Krstanoski, URBANOTO PLANIRAWE I JAVNIOT GRADSKI PREVOZ“, Spisanie “Prilozi“ Makedonsko nau~no dru{tvo, Bitola 2007 ·         V. Atanasova, I. Cvetanovski, PLANIRANJE I MOGUĆNOSTI RAZVOJA CARINSKOG TERMINALA BITOLI U RTC-a“ Transport i Logistika, Niš 15-16.05.2006·         Cvetanovski, V.Atanasova, OPTIMIZACIJA IZBORA LOKACIJE ROBNO TRANSPORTNIH CENTARA PRIMENOM FAZI (FUZZY) LOGIKE Transport i Logistika, Niš 15-16.05.2006·         V. Atanasova, N. Krstanoski „JAVNA SVIJEST I MOGUĆNOST PRIMJENE PRINCIPA ODRŽIVOSTI PROMETNOG SUSTAVA U GRAD BITOLA“ 26th Conference on Transportation Systems with International Perticipation Automation in transportation 2006“, November 08-11, 2006, Split – Croatia·         Cvetanovski, V.Atanasova, ,,Vozač kao pilot" VIII simpozijum sa međunarodnim učešćem “PREVENCIJA SAOBRAČAJNIH NEZGODA NA PUTEVIMA 2006” Novi Sad, 2006             ·         N. Krstanoski, V. Atanasova, “TIMED TRANSFER SYSTEM AS A VIABLE CONCEPT FOR PROVIDING REGIONAL PUBLIC TRANSPORT SERVICES”, I Savetovanje sa međunarodnim učešćem "Savremene tendencije unapređenja saobraćaja u gradovima" Novi Sad, 18-19 oktobra 2007             ·         V. Atanasova, TRADICIONALNA I NOVA URBANOST – GRAD BITOLA, NOVA URBANOST - GLOBALIZACIJA – TRANZICIJA, Belgrad, 9-10 Noemvri, 2007 ·         V. Atanasova, N. Krstanoski “DATA COLLECTION AND ANALYSIS ON TRAFFIC ACCIDENT, "Bezbednost saobraćaja u planiranju i projektovanju puteva", Naučno - stručni skup, Palić, 12 – 14 noemvri 2007  ·         V. Atanasova, N. Krstanoski, I. Cvetanovski “DATA COLLECTION AND ANALYSIS FOR TRAVEL DEMAND IN „NOVA BITOLA“ WITH  CATEGORICAL MODEL „Transport of 21st century“ 18-21. 09. 2007 Stare Jablonki, Poland  ·         I.Cvetanovski, V. Atanasova, „COMMODITY AND TRANSPORT CENTRES: OPTIMUM LOCATION VIA „ELEKTRA“ DECISION MAKING Suvremeni promet, Vol. 28, br. 3-4 god str. 221-223, 2008, Zagreb, svibanj-kolovoz,  2008 ·         V. Atanasova, NOVI URBANIZAM-ALTERNATIVA ZA MODERNO, ORIENTISANO PLANIRANJE , NOVA URBANOST INTEGRACIJA DEZINTEGRACIJA GRADA, Belgrad, 27-28 Noemvri, 2008 ·         I.Cvetanovski, V. Atanasova OPTIMISATION MODEL FOR THE RAIL NETWORK PRIMOLA IN INTERREG PROJECT, XVI Međunarodni prometni simpozij, PROMETNI SUSTAVI 2009, Opatija, 23-24 travnja 2009 ·         V. Atanasova, N. Krstanoski, I. Cvetanovski MOTORIZED VERSUS NONMOTORIZED VEHICLES, XVI Međunarodni prometni simpozij, PROMETNI SUSTAVI 2009, Opatija, 23-24 travnja 2009 ·         I.Cvetanovski, V. Atanasova HUCKEPACK TRANSPORT – POKRETNA AUTOSTRADA, IX Međunarodna konferencija o dostignucima elektronike, masinstva i informatike simpozij, Banja Luka, 28-29.05.2009  ·         V. Atanasova, I.Cvetanovski NOVE TEHNOLOGIJE I METODE PLANIRANJA KAO IZAZOV 21VEKA U PROJEKT SESAR, IX Međunarodna konferencija o dostignucima elektronike, masinstva i informatike simpozij, Banja Luka, 28-29.05.2009  ·         N. Krstanoski, V. Atanasova, “ URBAN TRAFFIC PROBLEMS IN THE CITIES IN MACEDONIA ”, II Savetovanje sa međunarodnim učešćem "Savremene tendencije unapređenja saobraćaja u gradovima" Novi Sad, 15-16 oktobra 2009             ·         V. Atanasova, N. Krstanoski,“ NEMOTORIZOVAN PREVOZ KAO SASTAVNI ELEMENT GRADSKOG SAOBRAĆAJA”, II Savetovanje sa međunarodnim učešćem "Savremene tendencije unapređenja saobraćaja u gradovima" Novi Sad, 15-16 oktobra 2009 ·        V. Atanasova, N. Krstanoski, ,, SUCCESSES, MISTAKES AND SOLUTIONS IN PLANNING OF URBAN TRANSPORT IN EUROPE“, Научен собир ,,Техниката и техничките науки – услов за современ одржлив развој на општеството и општината Битола“ Битола, 26.11.2009

Др. активности

U~estvo vo nau~noistra`uva~ki proekti: 1.  „Razvoj na simulacionen model na dvi`ewe na vozila vo soobra}ajni tokovi na dvolentni pati{ta, vo zavisnost od patni, soobra}ajni i ambientalni uslovi“, finansiran od Ministerstvoto za obrazovanie i nauka na RM (2001-2004 g.).2. „Javen gradski prevoz na povik: Mo`nosti za primena vo Makedonija“, finansiran od Ministerstvoto za obrazovanie i nauka na RM (2001-2003 g.). Elaborati, ekspertski elaborati i proekti: 3. „Elaborat za re`im na soobra}aj vo po{iroko centralno podra~je na grad Bitola“  Tehni~ki fakultet - Bitola, 1999g.4. „Pristap kon za{tita na `ivotnata sredina od {tetnite vlijanija na soobra}ajot: planerski, ekonomski i pravni aspekti“ (finansiran od Ministerstvo za nauka) 2000g. 5. Idejno soobra}ajno re{enie za Severniot vlez na gradot Bitola (nara~atel Gradona~alnikot na op{tina Bitola) fevruari, 2006 6. Soobra}ajno transportna infrastruktura na Ohridsko – Prespanskiot region (nara~atel JP za prostorni i urbanisti~ki planovi Skopje), mart 2006 ^len e:Sojuzot na soobra}ajni in`eneri na Makedonija Hrvatskoto znanstveno dru{tvo za promet.                Makedonsko nau~no dru{tvo    Aplikacii  Ekspertizi izraboteni za:

  • Osnoven Sud Kavadarci, - predmet broj 579/05, septemvri 2006
  • Osnoven Sud Skopje 1- HH predmet broj – 4006/05, oktomvri 2006 Osnoven Sud Skopje1 -  VII predmet broj 416/03, oktomvri, 2006 Osnoven Sud Bitola - predmet broj 1616/05,  dekemvri 2006 Osnoven Sud Skopje 2 –IV P.br. 970/04, januari 2007
  • Osnoven Sud Skopje 2 - predmet K. Br.  1562/04, mart 2007
  • Osnoven Sud Bitola - predmet broj 1343/05, april 2007
  • Osnoven Sud Kavadarci, - predmet broj 383/06, april 2007
  • Osnoven Sud Skopje 1 – predmet br. 411/06, maj 2007 
  • Osnoven Sud Skopje 1 – predmet br. 2001-05, maj 2007 
  • Osnoven Sud Skopje 1 – predmet br. 2249-04

 ·      Ministerstvo za transport i vrski i Fond za magistralni i regionalni pati{ta „Proektna zada~a Konsultantski uslugi za koncesii na pati{ta so naplata na patarina” dekemvri 2006 - fevruari 2007 U~estvo na:·        prezentacija, na Fondacija za odr`livi informati~ki re{enija,  Electronic Information for Libraries-eIFL, oktomvri, 2006 ·        Simpozium, “Rekonstrukcija i revitalizacija grada” Beograd,  21-22 novembar 2006 ·        Seminar, Road Safety Engeneering, organised by TAIEX, 30-31.01. 2007, Skopje ·        Seminar, Development of a knowledge network of educational and research Institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know-how transfer, 16-19.05.2007, SOLUN ·        Rabotilnica “Obezbeduvanje na kvalitet vo visokoobrazovnite ustanovi” 13 Juni, 2007, Tehnički fakultet - Bitola ·        Strucna rasprava po NACRT – Prostoren plan za Ohridsko PrespanskiOT region, 20.09.2007, Ohrid  ·        International Conference, DEVELOPING QUALITY IN HIGHER EDUCATION, A Discussion on Mechanisms for Development of Quality in Macedonian Universities in a European Context, 20-21.09.2007, Struga ·        Rabotilnica od proektot UTVRDUVANJE NA MERKI I PREPORAKI ZA VOSPOSTAVUVANJE I RAZVOJ NA LOKALEN I MEGUNARODEN EZERSKI SOOBRAKAJ NA PRESPANSKOTO I OHRIDSKOTO EZERO, Prezentacija so naslov Postojna situacija I idni nasoki na raZvoj Za eZerskiot soobraKaj, 13-14 Dekemvri, 2007, Pretor, Resen Vklu~ena vo nastavata, predavawa, ve`bi i proektni zada~i po predmetite: ·        Pribirawe i analiza na transportni podatoci ·        Planirawe na soobra}aj ·        Planirawe na prevoz vo vozdu{niot soobra}aj ·        Planirawe na soobra}aj - `elezni~ka nasoka ·        Prostorno planirawe i infrastruktura na vozduhoplovni pristani{ta (del Prostorno planirawe)·        Urbanizam i prostorno planirawe·        Osnovi na urbanizam i pati{ta (delot na Urbanizam)·        Planirawe na javen gradski patni~ki prevoz·        Transport i `ivotna sredina·        Vrednuvawe na vlijanijata od soobra}ajot vrz `ivotna sredina·        Prostorno planirawe – postdiplomski studii VIII1 „Soobra}ajno –transportno planirawe i in`enerstvo”   Kako i celosno pokrivawe na nastavata po Planirawe saobraђaja na VISOKA TEHNIЧKA ШКОЛА во Ниш во у~ebnata 2007/08 god.    U~estvo vo ispitni komisii za polagawe na ispiti po predmetite:·        Signalno - sigurnosni uredi i sredstva za vrski ·        Avtomatizacija vo `elezni~kiot soobra}aj ·        @elezni~ki stanici i jazli·        @elezni~ki prugi  Kako i na nasokata za vozdu{en soobra}aj vo komisija za polagawe za stru~ni predmeti.