Следни испити

Јули/Август
П В С Ч П С Н
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
сите

Новости

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Ред. проф. д-р Цвете Димитриеска

prof. Dr Cvete Stefanovska


Основна литература:

Кабинет 302 Локал Дир. телефон Email cvete.stefanovska@tfb.uklo.edu.mk Консултации вторник 10:00 h -12:00 h; среда 12:00 h - 13:30 h, четврток 13:00 h - 14:30 h
Биографија

БИОГРАФСКИ  И  ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ

 

ИМЕ   :           Цвете Борис Димитриеска

 

АДРЕСА :     - Службена : Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола                      

Технички факултет - Битола, ул. Македонска фаланга“ б.б. 7000 Битола, Македонија

Телефон: +389 47 207 702 FAX: +389 47 203 370

e-mail: cvete.stefanovska@tfb.uklo.edu.mk

ОБРАЗОВАНИЕ :

1991       Дипл. маш. инж., Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола, Технички факултет - Битола, машински отсек

1996       Магистер по технички науки, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола, Технички факултет - Битола

2007       Доктор по технички науки, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола, Технички факултет – Битола

 

ПРОФЕСИОНАЛЕН   АНГАЖМАН 

 

  • 1991 Технички факултет - Битола
  • 1991 стручен соработник
  • 1993 - 96 помлад асистент
  • 1996 - 07 асистент
  • 2007 - 2012 доцент
  • 2012 - 2017 вонреден професор
  • 2017 - редовен професор
  • 2010- 2014 продекан за настава на ТФБ

 

ПОТЕСНА ОБЛАСТ НА ИНТЕРЕС

 

-       Енергетско и процесно машинство (Размена на топлина, Повеќефазни системи), Теорија и проектирање на енергетски постројки, Математичко моделирање и симулација на енергетски процеси. *согласно Фраскатиева класификација

-       Парогенератори, Топлински турбини, Греење и климатизација

-       Математичко моделирање, компјутерска симулација

-       Заштита на животна средина

 

  1. 1.                  ОПШТИ податоци 

 

Основни биографски податоци

 

            Димитриеска Борис Цвете, родена е на 27.10.1967 год. во Битола.  Основно и средно образование завршува во родниот град, со континуирано одличен успех.

            Со високо образование се стекнува на Технички факултет - Битола, запишувајќи се во 1986/87 год., каде во јануари 1991 год. дипломира на машинскиот отсек, со средна оценка 9,07. Во текот на студирањето е неколку пати прогласувана за најдобар студент во генерацијата и на факултетот.

            Прво вработување и е на Техничкиот факултет – Битола во 1991 год., каде е моментално вработена.

            Последипломски студии запишува во учебната 1992/93 год. на Технички факултет – Битола на машинскиот отсек. Магистрирала во јануари 1996 год., со средна оценка 9,82 на тема „Математичко моделирање и компјутерска симулација на работа на ладилна постројка“. 

            Докторската дисертација на тема „Струјно топлински процеси и прочистување на загадени гасови во Вентури апарат интегриран со плочест топлиноразменувач“, ја одбранила во јули 2007 год. на Технички факултет – Битола. 

            Во својот досегашен работен стаж има активно учество во наставно образовниот процес, научно - истражувачкиот, апликативниот што се потврдува преку наставните активности, бројните објавени трудови, учества на конференции, симпозиуми во земјата и странство, учества во проекти.

            Во изминатиот период, како асистент и наставник одржува вежби и предавања по предмети од областа на термотехника, термоенергетика, процесна техника, планирање и проектирање како и други области, согласно усвоени ангажираности на наставниот кадар на факултетот и тоа на прв, втор и трет циклус на студии.

            Во периодот од своето вработување до денес, континуирано е вклучена во научно – истражувачки активности преку учества во домашни и меѓународни конференции, симпозиуми, конгреси, со презентација на научни и стручни трудови како автор и коавтор и нивно објавување во научната и стручна литература.

            Активно е вклучена во апликативната дејност, каде е ангажирана во изработка на домашни, билатерални и меѓународни проекти, физибилити студии, дава свое стручно мислење во рецензии, извештаи, учествува во обуки, тркалезни маси, трибини, работни комисии и др.

            Во својот досегашен работен стаж има неколку службени престои во странство и тоа во Полска, Грција, Романија, Бугарија, Србија.

            Од странски јазици активно го владее англискиот јазик.

            Во периодот од 2010 – 2014 год. ја обавува функцијата продекан за настава на Технички факултет – Битола.

            Член е на Здружението на енергетичари на Република Македонија (ЗЕМАК), Комората на овластени архитекти и инженери на РМ, Македонското научно друштво – Битола (МНД), Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС) и др.

 

Одлука и реферат за избор

 

  1. 2.                  СПИСОК НА ОБЈАВЕНИ НАУЧНИ И СТРУЧНИ ТРУДОВИ И ОСТАНАТИ АКТИВНОСТИ

 

2.1.      Период до избор за доцент во 2007 год.

 

1. Стефановска Ц., Поповска С.: Influence of Direct Application of Geothermal Energy to the Human Environement; International Course on Geothermal Energy, Technology, Ecology, Bansko (Bulgaria), May 1993.

2. Ристевски Р., Тромбев Ѓ., Стефановска Ц., Поповски К.: Geothermal Energy Direct Application in Industry; International Course on Geothermal Energy, Technology, Ecology, Bansko (Bulgaria), May 1993.

3. Stefanovska C., Popovski K.: Kompjuterska simulacija promena toplotnih opterečenja; Dvadeset šesti kongres o grejanju, hlađenju i klimatizaciji (KGH), Beograd, 22-24.11.1995.

4. Stefanovska C., Čerepnalkovski I.: Tehno - ekonomska analiza sistema za hlađenje odnosno grejanje i upoređenje tih sa klasičnim; Dvadeset sedmi kongres o grejanju, hlađenju i klimatizaciji (KGH) Beograd,11-13.12.1996.

5. Donevski B., Nedelkovski I., Stefanovska C., Brodowicz K., Ostowski K., Nikolovski G.: Numerical Computation of Steam Flow in Power Plant Condensers Using Three Dimensional Procedure; pp 123-129, IMP’97, Modeling and Design in Fluid – Flow Machinery, Gdansk 18-21 -11 -1997, Poland.

6. Trombev G., Stefanovska C., Potrošnja energije za grejanje pri izboru instalacije na bazi namene i režima koriščenja prostorija; Trideset prvi kongres o grejanju, hlađenju i klimatizaciji (KGH), Beograd, 6-8.12.2000.

7. Trombev G., Dimitrieska C., Ristevski R.: Venturijev aparat integrisan sa pločastim razmenjivačem toplote; Osamnaesti kongres o procesnoj industriji PROCESING 2004, Beograd, 2-4. 06 - 2004. Објавено во меѓународно списание Procesna tehnika br.2- juni 2004, pp.21-22.

8. Dimitrieska C., Trombev G., Ristevski R.: Uticaj dimenzionalnih odnosa kod Venturijevog aparata pravougaonog poprečnog preseka; Osamnaesti kongres o procesnoj industriji PROCESING 2004, Beograd, 2-4. 06 -2004. Објавено во меѓународно списание Procesna tehnika br.2 - juni 2004, pp. 25-27.

9. Dimitrieska C., Trombev G.: Primena CFD tehnike u istraživanju modularnog Venturi aparata integrisanim sa pločastim razmenjivačem; Devetnaesti kongres o procesnoj industriji PROCESING 2006, Beograd, 4-6. 06 -2006.

 

1. Тромбев Ѓ., Мијаковски И., Стефановска Ц: Математички модел за регулација на капацитетот со промена на бројот на вртежи кај центрифугалните пумпи; Прв Зборник на ЗЕМАК, декември 1992 год.

2. Стефановска Ц.: Влијание на користење на геотермална енергија на човековата средина; Прв Зборник на ЗЕМАК, декември 1992 год.

3. Поповска С., Стефановска Ц.: Модел за ниско - температурна грејна инсталација за користење на отпадна топлина од ТЕЦ „Битола” во земјоделството; Второ Советување на ЗЕМАК, Струга, октомври 1993 год.

4. Стефановска Ц., Поповска С.: Модел за оптимизација на годишно оптоварување на геотермален систем со комбинација на потрошувачи; Второ Советување на ЗЕМАК, Струга, октомври 1993 год.

5. Стефановска Ц.: Влијание на човековата околина; Часопис на ЗЕМАК „Енергетика”, бр.3/1993 год.

6. Стефановска Ц., Поповски К.: Една динамичка релација за одредување на промената на температурата на производот од внесување до постигање на температура во комора; Зборник на трудови при Технички факултет - Битола, 1996 год.

7. Тромбев Ѓ, Ристевски Р., Стефановска Ц.: Анализа и проценка на потреби од топлинска енергија за греење кај објекти со простории со различна намена и динамика на користење; Втор семинар - БИТЕРМ, јули 2000 год.

8. Тромбев Ѓ, Ристевски Р., Стефановска Ц.: Досегашна законска регулатива и трендови во Р. Македонија кај термовлажносна заштита на градежни објекти; Втор семинар - БИТЕРМ, јули 2000 год.

9. Тромбев Ѓ, Ристевски Р., Стефановска Ц.: Студија за Можности за заштеди на топлинска енергија за греење кај објектот на Техничкиот факултет-Битола. ЕВРОПСКИ ИНТЕР РЕГИОНАЛНИ ПРОГРАМИ НА СОРАБОТКА ЕКОС - УВЕРТУР 1997-99, Надворешни Интер регионални проекти на соработка „Микро проекти” Соработка на Битола (Р.Македонија) - Терми (Грција). Кон енергетска ефикасност во зградите „Б И Т Е Р М”, октомври 2000 год.

10. Тромбев Ѓ., Стефановска Ц.: Термичко отснежување - принципи и примена; Меѓународно советување за топлификациони и когенеративни системи во урбани средини и индустрија, ЗЕМАК, Охрид, 4-5 октомври 2000 год.

11. Тромбев Ѓ., Стефановска Ц.: Влијателни параметри и карактеристични зависности кај грејните панели; Меѓународно советување за топлификациони и когенеративни системи во урбани средини и индустрија, ЗЕМАК, Охрид, 4-5 октомври 2000 год.

12. Тромбев Ѓ., Стефановска Ц., Андреевски И.: Влијание на коефициентот на оросување врз одвивањето на процесите во Вентури канал кај скраберска постројка; Осмо советување ДТРМ 2001.

13. Маркоски А., Стефановска Ц., Андреевски И.: Влијание на брзината на гасот врз одвивањето на процесите во Вентури канал кај скраберска постројка; Осмо советување ДТРМ 2001.

14. Тромбев Ѓ., Димитриеска Ц.: Гасно зрачно греење кај отворени простори; Меѓународно 4Е (енергетика, ефикасност, екологија, економија), ЗЕМАК, Струга, 3-4 октомври 2002 год.

15. Елаборат за постоечка состојба на печатницата АД „Фустеларко Борец” - Битола, март 2000 год. (изработен во соработка со студентите, генерација 99/00).

16. Каневче Г., Тромбев Ѓ., Ристевски Р., Димитриеска Ц., Андреевски И.: Извештај за извршените мерења на состојбата на гас- јагленороден диоксид во фабриката за минерална вода и CO2 - АД „Лозар - Пелистерка”- Скопје, март 2007 год.

 

1. Учество во научно - истражувачкиот проект: Струење и пренос на топлина при истовремена флуидизација на материјали со различна густина и големина, финансиран од РСИЗ на научно - истражувачка дејност на Македонија, главен истражувач проф. д-р Г. Каневче, во периодот од 1987 - 1989 год., како студент, ангажирана за експериментални истражувања.

2. Учество во научно-истражувачкиот проект: Хидродинамика и пренос на топлина во флуидизиран слој за материјали со различна густина и големина, финансиран од РСИЗ на научно - истражувачка дејност на Македонија, главен истражувач проф. д-р Г. Каневче, во периодот од 1991 - 1992 год., ангажирана за техничка обработка.

3. Учество во макропроектот: Енергетика на урбани средини во Македонија - подпроект Геотермална енергија, финансиран од Министерството за наука на Р. Македонија, главен истражувач проф. д-р К. Поповски, во периодот од 1991 - 1993 год., истражувач одговорен за екологија.

4. Учество во меѓународниот проект: Development of Low - Temperature Installations for Heating Greenhouses with Effluent Water of Thermo - Power Stations, Проект РЕК - Битола, финансиран од Британскиот совет и Министерството за наука на Р. Македонија, главен истражувач проф. д-р К. Поповски,  во периодот 1993 - 1995 год., ангажирана за техничка поддршка.

5. Учество во научно истражувачкиот проект: Компјутерска симулација на процес на струење на пареа и размена на топлина во енергетски кондензационен систем, финансиран од Министерството за наука на Р. Македонија, главен истражувач проф. д-р Б. Доневски, во периодот 1993 - 1997 год., како соработник, млад истражувач, ангажирана за техничка поддршка.

6. Учество во научно истражувачкиот проект: Компјутерска симулација на процес на струење на пареа и размена на топлина во енергетски кондензационен систем при ТЕ- Битола (со цел за подобрување на перфомансите на кондензаторот), финансиран од Министерството за наука на Р.Македонија и ЕС на Македонија, главен истражувач проф. д-р Б. Доневски, во периодот 1993 - 1997 год., како соработник, млад истражувач, ангажирана за техничка поддршка.

7. Учество во научно истражувачкиот проект: Развивање на метода за компјутерско процесирање на имиџ при дво-фазни струења, финансиран од Министерството за наука на Р. Македонија, главен истражувач проф. д-р Б. Доневски, во периодот 1996 - 1998 год., како соработник, млад истражувач, ангажирана за техничка поддршка.

8. Учество во научно истражувачкиот проект: Термо - хидраулични аспекти на промивање со вода на загадени високобрзински гасни токови и примена на конструкции, финансиран од Министерството за наука на Р. Македонија, главен истражувач проф. д-р Ѓ. Тромбев, во периодот 1997 - 1999 год., како соработник, истражувач, ангажирана за техничка обработка.

9. Учество во меѓународниот проект: JOIN, Italo/Macedonian Project, Reconstruction, Improving and Development of Direct Application of Geothermal Energy in Macedonia, главен истражувач проф. д-р К. Поповски, 1998 год., ангажирана за техничка поддршка.

10. Учество во научно - истражувачкиот проект: Заштеда на енергија и заштита на околината на ТЕЦ, финансиран од Министерството за наука на Р. Македонија, главен истражувач проф. д-р И. Мијаковски, во периодот 2001 - 2004 год., како соработник, истражувач.

11. Учество во научно - истражувачкиот проект: Повеќеканален модуларен вентури апарат интегриран со плочест топлиноразменувач,  финансиран од Министерството за наука на Р.Македонија, главен истражувач проф. д-р Ѓ. Тромбев, во периодот 2001 - 2004 год., како соработник - истражувач, ангажирана за експериментални истражувања и изработка на математичкиот модел.

 

1. Dimitrieska C.: Fluid flow, heat processes and cleaning of polluted gasses in Venturi apparatus integrated with heat plate exchanger, Computational Engineering, International Ph.D.course, October 26-29, 2005, Pamporovo, Bulgaria, sponsored by Germany.

2. Dimitrieska C.: Fluid flow, heat processes and cleaning of polluted gasses in Venturi apparatus integrated with heat plate exchanger , INTERREG III, ”Development of a knowledge of education and research institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know – how transfer”, February 15, 2007, Faculty of Technical Sciences, Bitola, R.Macedonia..

3. Dimitrieska C.: Mathematical model for 2D fluid flow processes in Venturi apparatus integrated with heat plate exchanger, INTERREG III, ”Development of a knowledge of education and research institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know – how transfer”, May 13-16, 2007, CPERI, Thesaloniki, Greece.

 

1. Активно учество на Вториот турнус од курсот за ладилни и клима уреди - ракување и сервисирање, во организација на Министерството за животна средина на РМ, како предавач, април 2002 год.

2. Активно учество во Курсот за обука на ракувачи на котел во Квасара - Битола, како предавач, мај 2005 год.

 

1. Стефановска Ц., Доневски Б.: Користени формули по предметот Парогенератори (интерно издание), Технички факултет - Битола, 1996 год.

2.  Собрани задачи по Парогенератори, интерно издание, Технички факултет - Битола, 1996 год.

3. Користени формули по предметот Топлински турбини, интерно издание, Технички факултет - Битола, 1996 год.

4. Стефановска Ц., Ристевски Р.: Збирка на решени задачи по Основи на машинството, издавач - Технички факултет - Битола, 1997 год.

5. Подготовка на материјал за студентите по предметот Греење и климатизација во земјоделието и прехранбената индустрија, преводи од руска и англиска литература - учество во припрема за изработка на интерна скрипта.

6. Подготовка на материјал за студентите по предметот Топлински уреди во прехранбената индустрија, преводи од руска и англиска литература -учество во припрема за изработка на интерна скрипта.

7. Подготовка на материјал за студентите по предметот Проектирање на графички процеси, учество во припрема за изработка на интерна скрипта.

8. Подготовка на материјал за студентите по предметот Проектен менаџмент, припрема на интерна скрипта.

 

2.2.      Период до избор за вонреден професор во 2012 год.

 

1. Dimitrieska C., Trombev G., Ristevski R.: Metode istraživanja Venturijevog aparata integrisanog sa pločastim razmenjivačem toplote; Osmi međunarodni naučno – stručni skup o dostignućima elektrotehnike, mašinstva i informatike, DEMI 2007, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 25 - 26. 05 - 2007.

2. Dimitrieska C., Trombev G.: Metode istraživanja Venturijevog aparata integrisanog sa pločastim razmenjivačem toplote; Dvadesetti kongres o procesnoj industriji PROCESING 2007, Beograd, 13 -15. 06 - 2007.

3. Pasic R., Angelevska S., Dimitrieska C.: Qualitative Analisys of AM and FM screening in multicolor offset printing, CHEMICAL INDUSTRY - Journal of the Association of the Chemical Engineers Serbia, Printing Technology part, No. 4, Vol. 63, 2008, indexed in Science Citation Index - Expanded, Web of Science.

4. Pasic R., Angelevska S., Dimitrieska C., Jolevski I.: Amplitude Modulated and Frequency Modulated Screening in Multicolor Offset Printing, GRID 2008, Novi Sad, Serbia.

5. Andreevski I., Dimitrieska C., Trombev G., Ristevski R., Slivoski O.: Utvrđivanje stanja i merenja parametara gasa CO2 na izvorima i trasama fabrike za mineralnu vodu i CO2 Lozar – Pelisterka;  Dvadeset i drugi kongres o procesnoj industriji PROCESING 2009, Beograd, 10-12. 06 -2009.

6. Dimitrieska C., Andreevski I., Trombev G.: Utvrđivanje stanja i merenja parametara gasa CO2 na izvorima i trasama fabrike za mineralnu vodu i CO2 Lozar – Pelisterka; 9 Međunarodna konferencija o dostignučima elektrotehnike, mašinstva i informatike, Banja Luka, 28 i  29 maj 2009.

http://www.demi.rs.ba/en/doc/eng_spisak_prijavljenih.pdf

http://demi.rs.ba/2009/en/doc/program09_eng.pdf

7. Dimitrieska C., Trombev G., Serafimov M., Trombev V.: Uticaji postavljenosti i razmeštaja rešetki kod distribucije vazduha; 14. SIMPOZIJUM TERMIČARA, Sokobanja, 13 – 16.10 - 2009.

http://simterm.masfak.ni.ac.rs/proceedings/14-2009/PAPERS_AND_SESSIONS/simterm_2009-book_of_abstracts.pdf

8. Dimitrieska C., Trombev G., Serafimov M.: Izrada kompjuterskog programa za izbor rešetki na bazi uprođenih modela; 40 INTERNACIONALEN KONGRES KGH, Beograd, 2-4.12 - 2009.

http://www.ekapija.com/dokumenti/50ostocr_301109.pdf

http://www.smeits.rs/abstrakti.php?g=59&o=35&q=

http://www.smeits.rs/abstrakti.php?g=85&o=45&q=

9. Trombev G., Serafimov M., Dimitrieska C.: Modeliranje distibucije vazduha u zatvorenim prostorijama koriščenjem uprođenih modela; 40 INTERNACIONALEN KONGRES KGH, Beograd, 2-4.12 2009.

http://www.ekapija.com/dokumenti/50ostocr_301109.pdf

http://www.smeits.rs/abstrakti.php?g=59&o=35&q=

http://www.smeits.rs/abstrakti.php?g=85&o=45&q=

10. Dimitrieska C., Trombev G., Markoski A., Trombeva-Gavriloska A.: Struktuiranje i mogučnosti integracije ulaznih podataka obzirom na standarde i proračunske procedure kod razlicitih termotehničkih proračuna, 41 INTERNACIONALEN KONGRES KGH, Beograd, 2 - 4 .12 - 2010.

http://www.kombeg.org.rs/Slike/CeTranIRazvojTehnologija/2010%20Novembar/program%20kongresa.pdf

11. Trombev G., Dimitrieska C., Markoski A., Serafimov M.: Pregled, struktuiranje i preklapanje ulaznih podataka za objekte kod različitih termotehničkih proračuna, 41 INTERNACIONALEN KONGRES KGH, Beograd, 2 - 4.12 - 2010.

http://www.kombeg.org.rs/Slike/CeTranIRazvojTehnologija/2010%20Novembar/program%20kongresa.pdf

12. Trombeva-Gavriloska A., Trombev G., Markoski A., Dimitrieska C.: Definisanje termo-vlažnosnih elemenata i konstrukcija kod koncepta integrisanje baze podataka za objekte, 41 INTERNACIONALEN KONGRES KGH, Beograd, 2-4.12 - 2010.

http://www.kombeg.org.rs/Slike/CeTranIRazvojTehnologija/2010%20Novembar/program%20kongresa.pdf

13. Andonovska S., Ristevski R., Dimitrieska C., Pasic R., Trombev G.: Examination of print quality by changing of relative printing contrast during of thermal aging of printed samples. PDC 2011, 15th International Conference on Printing, Design and Graphic Communications Blaž Baromić, Senj, Croatia.

http://www.pdc-conference.com/images/PROGRAM%202011%20-%20BLAZ%20BAROMIC.pdf

14. Pasic R., Markoski A., Angelevska S., Dimitrieska C.: Measurment of Halftone Values on CtP Offset Printing Plates in CtP Device Calibration, CPAG 2011, 17th International Symposium in the Field of Pulp, Paper, Packaging and Graphics, Cigota, Zlatibor, Serbia.

15. Andonoska S., Ristevski R., Dimitrieska C., Trombev G.: Examination of Modifications properties of Papers and Foils Printed by Offset and Flexographic Printing Technology During treir Thermal Aging, 17th International Symposium in the Field of Pulp, Paper, Packaging and Graphics, June 21th-24th 2011, Cigota, Zlatibor, Serbia

 

1. Димитриеска Ц., Тромбев Ѓ.: Примена на 3D техниката на истражување во насока на рационално користење на енергијата, Меѓународно советување „Енергетика 2008“, ЗЕМАК 2008, 9 - 11.10. 2008 год., Охрид, Р. Македонија.

 

1. Каневче Г., Тромбев Ѓ., Ристевски Р., Димитриеска Ц., Андреевски И.: Извештај за извршените мерења на состојбата на гас- јагленороден диоксид во фабриката за минерална вода и CO2 - АД „Лозар – Пелистерка“- Скопје, март 2007 год.

2. Тромбев Ѓ., Димитриеска Ц, Тромбев В., Христовски М.: Инсталации за греење/ладење и климатизација за Факултетот за администрација и менаџмент на информациски системи - Битола, Главен проект, Битола, февруари 2008 год.

3. Тромбев Ѓ., Ристевски Р., Димитриеска Ц., Андреевски И.: Извештај за одредување на протокот на јагленороден диоксид во доводниот цевовод за гас во погонот за втечнување на CO2 во Лозар – АД Скопје, мaj 2009 год.

4. Димитриеска Ц., Андоновска С., Тромбев Ѓ.: Испитување на квалитетот на отпечатокот со промена на релативниот печатарски контраст при термичко стареење на отпечатените примероци, Зборник на трудови 50 год. ТФБ, октомври 2011 год.

 

1. Спроведување на обука од областа термотехника, подобласт инсталации за греење, за потреби на BЅС регионален центар – Битола, заедно со проф. Ѓ. Тромбев, ноември – декември 2008 год.

2. Активно учество во Курсот за обука на ракувачи на котел во Лозар Битола, АД Пелистерка – Скопје,  февруари 2009 год.

 

1. Ангелевска, В., Нусев С., Димитриеска Ц., Стојановски В. и др.: Студија за состојбите на земјоделската механизација во Република Македонија, изработена на барање на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Р. Македонија, март 2012 год.

 

1. Јолевски Т., Димитриеска Ц., Проектен менаџмент, Технички факултет – Битола, учебник, Битола 2008 год.

 

1. Димитриеска Ц., и др.: Монографија 50 години Технички факултет – Битола, Главен и одговорен уредник, октомври 2011 год.

 

1. Ментор на магистерски работи под наслов:

- Споредба на Computer - To - Plate со конвенционалната технологија на изработка на печатарски форми, кандидат - Палачаров Тони, ноември 2009 год.

- Испитување на квалитетот на отпечатокот во зависност од подлогата за печатење во оффсет и флексо технологии на печатење, кандидат - Андоновска Снежана, октомври 2010 год.

Член во комисија за одбрана на магистерски работи кај повеќе кандидати и член во комисија за одбрана на докторски дисертации кај тројца кандидати, во периодот од 2007-2012 год.

2. Ментор на неколку дипломски работи и член на повеќе дипломски работи во периодот од 2007- 2012 год.

 

2.3. СПИСОК НА ОБЈАВЕНИ НАУЧНИ И СТРУЧНИ ТРУДОВИ И ОСТАНАТИ АКТИВНОСТИ за последните 5 години за период 2012 – 2017 (18) год.

 

2.3.1. СПИСОК НА ТРУДОВИ ОБЈАВЕНИ НА МЕЃУНАРОДНИ КОНФЕРЕНЦИИ, КОНГРЕСИ, СИМПОЗИУМИ, ТРУДОВИ СО ЦИТИРАНОСТ ВО БАЗАТА НА Web of Science и ТРУДОВИ СО ИМПАКТ ФАКТОР  

 

1. Andreevski I., Milosevski D., Dimitrieska C., Andreevska, A., Stavreva S.: RASPODELA TEMPERATURE KOD BETONSKOG NOSAČA U SLUČAJU POŽARA TEMPERATURE DISTRIBUTION IN STEEL REINFORCED CONCRETE BEAM UNDER FIRE CONDITIONS, Tehnički Fakultet, Univerzitet Sv. Kliment Ohridski PROCESSING 2012, 25th Međunarodni kongres o procesnoj industriji, 7-8 juni 2012.

2. Stavreva S., Serafimov М., Andreevski I., Dimitrieska C.: Used of CFD Analysis to Achieve Energy Efficient Data Center, 12th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology, DEMI 2013, 31. 05 -01.06. 2013, pp 709 – 714, ISBN 978‐99938‐39‐46‐0

http://demi.rs.ba/2013/en/doc/DEMI-2013.pdf

3. Lutovska M., Mijakovski V., Dimitrieska C., Mitrevski V. : Current State Wind Energy Utilization in the Republic of Macedonia, 16th Symposium on Thermal Science and Engineering of Serbia Sokobanja, Serbia, October 22–25, 2013, pp 176 – 181, Society of Thermal Engineers of Serbia Faculty of Mechanical Engineering in Niš

https://www.researchgate.net/profile/Vladimir_Mijakovski/publication/259911698_Current_State_Wind_Energy_Utilization_in_the_Republic_of_Macedonia/links/0f31752e8183898aec000000.pdf

4. Dimitrieska C., Andreevski I., Stavreva S., Popovska V.S.: Numerical Solution of Mathematical Model for Fluid Flow and Heat Transfer Processes in Plate Exchanger Base on Streamline – Vortex Method, 12th International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology, DEMI 2015, 29.05-30.05.2015, pp 317-323, ISBN 978-99938-39-53-8

http://demi.rs.ba/2015/doc/CONFERENCE-PROGRAM.pdf

5. Stavreva S., Dimitrieska C., Andreevski I., Popovska V.S., Hristovska E.: Improving Energy Efficiency of Data Centres, 12th International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology, DEMI 2015, 29.05-30.05.2015. pp. 427-433, ISBN 978-99938-39-53-8

http://demi.rs.ba/2015/doc/CONFERENCE-PROGRAM.pdf

6. Dimitrieska C., Stavreva S.: Mathematical Model for Fluid Flow and Heat Transfer Processes in Plate Exchanger, TEM Journal, November 2015, Vol 4, No.4, ISSN:  2217-8309 (Print), eISSN:  2217-8333 (Online)., pp. 323-327 (Accession Number: WOS:000375954100001)

http://www.temjournal.com/content/44/01/TemJournalNovember2015_323_327.html

7. Dimitrieska C., Stavreva S., Krasniqi G.: Mathematical Model of Thermo Hydraulic Processes in Venturi Apparatus with Rectangular Cross Section, TЕМ Journal, May 2016, Vol.5, No.2 ISSN:  2217-8309 (Print), eISSN:  2217-8333 (Online)., pp. 165-170.

(Accession Number: WOS:000376387800007)

http://www.temjournal.com/content/52/TemJournalMay2016_165_170.pdf

8. Dimitrieska C., Andreevski I., Stavreva S., Krasniqi G.: Integral Mathematical Model for Venturi Apparatus Integrated with Plate Heat Exchanger, International Journal of Scientific & Engineering Research, Volume 7, Issue 5, May-2016 ISSN 2229-5518: 1686 – 1689, impact factor 3,8

http://www.ijser.org/onlineResearchPaperViewer.aspx?Integral-Mathematical-Model-for-Venturi-Apparatus-Integrated-with-Plate-Heat-Exchanger.pdf

9. Stavreva S., Dimitrieska C., Hristovska E., Andreevski I.: Study of a data center and creation of its numerical model,  International Journal of Scientific & Engineering Research, Volume 7, Issue 12, December - 2016 ISSN 2229-5518: 1156 – 1160, impact factor 3,8

http://www.ijser.org/onlineResearchPaperViewer.aspx?Study-of-a-data-center-and-creation-of-its-numerical-model.pdf

10. Lokaj-Qerimi D., Dimitrieska C., Andreevski I., Popovska-Vasilevska S. : Process System Engineering and Sustainability, International Journal of Scientific & Engineering Research, Volume 8, Issue 1, January-2017, ISSN 2229-5518, pp 1107 - 1111

http://www.ijser.org/onlineResearchPaperViewer.aspx?Process-System-Engineering-and-Sustainability.pdf

11. Krasniqi G., Dimitrieska C., Muriqi A., Andreevski I., Stavreva S.: Wind Turbines Potential Energy Production in three Locations of Kosovo and its Impact on the Environment, International Journal of Scientific & Engineering Research, Volume 8, Issue 1, January-2017, ISSN 2229-5518, 1347-1349

http://www.ijser.org/onlineResearchPaperViewer.aspx?Wind-Turbines-Potential-Energy-Production-in-three-Locations-of-Kosovo-and-its-Impact-on-the-Environment.pdf

12. Dimitrieska C., Angelevska S., Angelevski Z., Stavreva S.: Heating with biomass – benefits of the investmens, 13th International conference on accomplishments in Mechanical Engineering and Industrial Engineering, DEMI 2017, 26.05-27.05.2017. pp. 62 (Book of abstracts), ISBN 978-99938-39-73-6

http://demi.ekonferencije.com/download.php/?resource=http://demi.ekonferencije.com/conference/downloadConferenceFile/245/21&name=Book%20of%20Abstracts.pdf

13. Angelevska V., Stojanovski V., Dimitrieska C., Stavreva S., Angelevska B.: Automobile compression ignition engines pollution, XXV International Scientific Conference trans& MOTOAUTO -2017, 28.06-01.07.2017, Burgas, Bulgaria

14. Stojanovski V., Angelevska V., Dimitrieska C., Stavreva S., Angelevska B.: Bearing construction of passenger’s seat, and the ACCT/Affect of the safe area during the bus’s accident, XXV International Scientific Conference trans& MOTOAUTO -2017, 28.06-01.07.2017, Burgas, Bulgaria

15. Angelevska V., Stojanovski V., Dimitrieska C., Stavreva S., Angelevska B.: Automobile compression ignition engines pollution, International Scientific Journal, Trans MOTOAUTO WORLD, Publisher: Scientific Technical Union of Mechanical Engineering Industry – 4.0., pp. 166-170

16. Stojanovski V., Angelevska V., Dimitrieska C., Stavreva S., Angelevska B.: Bearing construction of passenger’s seat, and the ACCT/Affect of the safe area during the bus’s accident, International Scientific Journal, Trans MOTOAUTO WORLD, Publisher: Scientific Technical Union of Mechanical Engineering Industry – 4.0., pp. 107-110

17. Stojanovski V., Angelevska V., Dimitrieska C., Stavreva S.: Stability of mining plant BRs 5500 after reconstruction, The 49th International October Conference on Mining and Metallurgy, 18 - 21 October, 2017, Bor Lake, Bor, Serbia

18. Angelevska V., Stojanovski V., Dimitrieska C., Stavreva S.: Metodology for measuring BRs load coordinates,, The 49th International October Conference on Mining and Metallurgy, 18 - 21 October, 2017, Bor Lake, Bor, Serbia

19. Andreevski I., Mitrevski V., Stavreva S., Dimitrieska C., Slivoski O.: Energy Management System (EnMS) – Case of Energy Source Substitution in Primary School Building, 18th Symposium on Thermal Science and Engineering of Serbia, October 17 – 20, 2017, Sokobanja, Serbia

20. Trajkovski Z., Popovska – Vasilevska S., Mijakovski V., Dimitrieska C.: Particulate Emission (PM10 and PM2.5) from Residential Wood Combustion in Bitola, 18th Symposium on Thermal Science and Engineering of Serbia, October 17 – 20, 2017, Sokobanja, Serbia

21. Krasniqi G., Dimitrieska C., Andreevski I., Stavreva S., Krasniqi K.: Average wind velocity, direction and distribution in six regions of Kosovo, (paper prepared for publishing in TEMEL International Journal), October 2017

22. Lokaj – Qerimi D., Dimitrieska C., Popovska-Vasilevska S., Lajqi Sh.: The methodology for measuring water streamflows, Case study : River “Bistrica Peja”, Kosovo (paper prepared for publishing in TEMEL International Journal), October 2017

 

2.3.2.      СПИСОК НА ТРУДОВИ ОБЈАВЕНИ НА МЕЃУНАРОДНИ СОВЕТУВАЊА одржани во нашата земја

 

1. Ангелевски З., Димитриеска Ц., Ангелевска С., Кузманов И.: Модел за оптимизација на темпeратурата на носителот на топлина при комбинирано произовдство на енергија, ЗЕМАК 2012, стр. 215 - 221, Меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2012, октомври 2012 год., Охрид, Р. Македонија

2. Кузманов И., Ангeлевска С., Ангелевски З., Ангелевска В., Димитриеска Ц.: Детален приказ на евидентираните повреди во А.Д. ЕЛЕМ „Електрани“ на Македонија, Подружница РЕК Битола – Битола, стр. 751 - 756, Меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2014, ЗЕМАК 2014, 16-18.10.2014 год., Струга, Р. Македонија

3. Ангелевска С., Димитриеска Ц., Ангелевски З.: Менаџмент системи за управување со енергетски објекти, стр. 977 - 983, Меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2014, ЗЕМАК 2014, 16-18.10.2014 год., Струга, Р. Македонија

4. Димитриеска Ц., Ангелевски З, Ангелевска С.: Заштеда на енергија со примена на менаџмент системите за управување со енергетски објекти (BEMS), стр. 985 - 992, Меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2014, ЗЕМАК 2014, 16-18.10.2014 год., Струга, Р. Македонија

5. Димитриеска Ц., Ангелевска С., Ставрева С.: Методологија за избор на енергетски ефикасни проекти во локалните заедници, Меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2016, ЗЕМАК 2016, 6-8.10.2016 год., Охрид, Р. Македонија, стр. 223-230, Книга 2

6. Ставрева С., Серафимов М., Христовска С., Димитриеска Ц.: Системи за дистрибуција на воздух во дата центрите, Меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2016, ЗЕМАК 2016, 6-8.10.2016 год., Охрид, Р. Македонија, стр. 225-232, Книга 1

 

2.3.3.      СПИСОК НА ТРУДОВИ ОБЈАВЕНИ во интерен Зборник на трудови на ТФБ 

 

1. Димитриеска Ц., Ангелевски З., Ристевски Р.: НУМЕРИЧКО РЕШАВАЊЕ НА МАТЕМАТИЧКИ МОДЕЛ ЗА СТРУЈНО – ТОПЛИНСКИ ПРОЦЕСИ ВО ПЛОЧЕСТ ТОПЛИНОРАЗМЕНУВАЧ ПО МЕТОДОТ СТРУЈНИЦА - ВРТЛОГ, Зборник на трудови на ТФБ 2013

2. Ангелевски З., Димитриеска Ц.: МЕТОДИ ЗА РЕШАВАЊЕ НА МАТЕМАТИЧКИ МОДЕЛ ЗА СТРУЈНО – ТОПЛИНСКИ ПРОЦЕСИ ВО ПЛОЧЕСТ ТОПЛИНОРАЗМЕНУВАЧ, Зборник на трудови на ТФБ 2013

3. Нусев С., Димитриеска Ц.: МАТЕРИЈАЛИ И ПРОИЗВОДНИ ПОСТАПКИ ПРИ ИЗВЕДБА НА КОТЕЛСКИТЕ ПОСТРОЈКИ, Зборник на трудови на ТФБ 2013

4. Пашиќ Р., Димитриеска Ц: Влијанија на додатоците за избелување на хартијата во контролата на квалитетот на офсет отпечаток согласно ISO12647-2 и ISO13655, Зборник на трудови на ТФБ 2013

5. Ангелевски З., Димитриеска Ц., Ристевски Р.: БИОРЕМЕДИЈАЦИЈА И СТАБИЛИЗАЦИЈА НА ПОЧВАТА, Зборник на трудови на ТФБ 2014

6. Димитриеска Ц., Ангелевски З., Ристевски Р.: БИОРЕМЕДИЈАЦИЈА И ФАКТОРИ КОИ ВЛИЈААТ НА ЕФИКАСНОСТА НА БИОРЕМЕДИЈАЦИЈАТА, Зборник на трудови на ТФБ 2014

7. Димитриеска Ц., Ангелески М., Ангелевска С.: АНАЛОГИЈА ПОМЕЃУ ФИЗИЧКИТЕ И ПРОЕКТНИТЕ ПРОЦЕСИ, Зборник на трудови на ТФБ 2015

 

2.3.4.      УЧЕСТВО ВО ИЗРАБОТКА НА ДОМАШНИ И БИЛАТЕРАЛНИ ПРОЕКТИ

 

1. Ангелевски З., Димитриеска Ц., Кузманов И.: Проект за греење, климатизација и вентилација на комплекс објекти ПИ „Витаминка“ – АД, Прилеп, септември 2012 год.

2. Ангелевски З., Мијаковски В., Димитриеска Ц.: Физибилити студија за реконструкција и ревитализа