Следни испити

Јули/Август
П В С Ч П С Н
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
сите

Новости

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Ред. проф. д-р Иле Цветановски

prof. Dr Ile Cvetanovski
Биографија

 

  Д-р Цветановски Иле, дипл. сообр. инж. роден  на 04.05.1963 г. во Велес, каде што завршува основно образование и гимназија со одличен успех. Во учебната 1981/82 г. се запишува на Техничкиот Факултет – Сообраќаен отсек на Универзитетот ,,Св. Климент Охридски “ во Битола, каде дипломира во 1986 г. со просечна оцена 8,3.
 Од 1986 г. до 2001 г. работи во претпријатието за автотранспорт и шпедиција ,,Транс Велес “ од Велес, на работно место раководител на планско – развојниот сектор и координатор по технички прашања.
 Од учебната 1996/97 г., работи како надворешен соработник – помлад асистент на Техничкиот факултет – Сообраќаен отсек, на определено време со неполно работно време по предметот Автобази и автостаници, до академската 2005/06 година.
 Во учебната 1998/99 г., избран е за помлад асистент по предметот Регулација на сообраќајните токови, и асистентската работа ја извршувал до академската 2005/06 година
 Од учебната 2001/02 г., до крајот на 2005 година, работел како професор по сообраќајна група на предмети во ДАСУ ,,Боро Петрушевски“ – Скопје.
 Од 01.01.2006 г., до 26.03.2007 г., работел како асистент на техничкиот факултет во Битола, од областа сообраќај и транспорт.

Од 27.03.2007 г., избран е во звање доцент од областите: Комбиниран (интегрален) сообраќај и Технологија на транспортните процеси, на техничкиот факултет во Битола.

Од 27.03.2012 г., избран e во вонреден професор од областите: Комбиниран (интегрален) сообраќај и Технологија на транспортните процеси, на техничкиот факултет во Битола, каде што работи како професор до денес по погоре дефинираните области.          


 Во учебната 1997/98 г., запишан е во првата генерација на постдипломските студии на Сообраќајниот отсек на Техничкиот факултет – Битола, и ги положи сите испити во предвидениот рок со просечна оцена 9,3 (девет запирка три), и вонредно успешно го одбрани магистерскиот труд под даслов:

 

,, Влијание на мобилната телефонија врз безбедноста во сообраќајот “

во јуни 2002 година.

 

 На 07.12.2004 г., беше формирана комисија од страна на Наставно – научниот совет при Техничкиот факултет Битола, за оцена на пријавата за докторска дисертација поднесена од негова страна, под наслов.

 ,,Оптимизација на изборот на локација на стоковно транспортните центри и нејзиниот придонес кон развојот на современите транспортни технологии“ 


 Поради актуелноста и значењето на темата, за изработка на истата, на 15.03.2005 година., Наставно – научниот совет донесе одлука за прифаќање на темата, при што за ментор беше определен Доц. Д-р Рудолф Саболовиќ, од Факултетот за сообраќајни науки – Загреб, а за коментор Проф. Д-р Кристи Бомбол – Технички Факултет – Битола.
 Комисијата за одбрана на докторската дисертација, по успешната одбрана на истата, на ден 23.11.2006 година, донесе одлука за одбрана на докторската дисертација, со што се исполнија условите М-р Цветановски Иле да се здобие со научен степен доктор на науки од областа на сообраќај и транспорт.

 

Одлука и реферат за избор

Книги

Во досегашното ангажирање на Техничкиот факултет – Битола, бил
учесник во изработката на:

 

- ПРИРАЧНИК – Регулација на сообраќајните токови
- Елаборат – постапка за формирање на лабораторија за контрола и поправка на хронотахографи и таксиметри кај возилата

Заради полесно совладување на предметите од мојата област, за

студентите ги имам изработено следните учебни помагала и материјали:

 

-          Современи транспортни технологии

-          Интегрален транспорт

-          Складови и складирање

-          Стоковно транспортни центри

-          Стандарди за идентификација на стоката во транспорт

-          Проценка на штети во сообраќајни незгоди

 

погорните материјали се достапни за секого, истите се објавени на интернет страницата на Техничкиот Факултет во Битола 

 

 
Престои

- Seminar Road Safety Engeneering, organised by TAIEX, 30-31.01. 2007, Skopje

- Seminar  Development of a knowledge network of educational and research Institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know-how transfer, 16-19.05.2007, SOLUN

- Seminar Road Safety Engeneering, organised by TAIEX, 30-31.01. 2007, Skopje

- Семинар за обука во врска со имплементацијата на законската регулатива од областа на патниот транспорт, 22-23.09.2007 година, Охрид (Учество со сопствен труд на семинарот под наслов: ,,Современите транспортни технологии во функција на развојот на стоковно – транспортните центри,, 22.09.2007 г.,Охрид).

- IX Congress of south-east European freight forwarders and logistics operator, May 2009 - Ohrid

- First International Summer School of Integrated Transport, from 27 August to 31 August 2012, Kotor, Montenegro.

- Invitation for a workshop the passenger transport model, 8 – 9.04.2013, Monday and Tuesday, Civil Engineering Faculty, classroom no.2 Partizanski odredi 24, 1000 Skopje – Makedonija.

- Тркалезна маса – стручен собир, Влијание на научната мисла врз стратешките погледи во зголемувањето на безбедноста во сообраќајот, Скопје, 21.03.2014 г., Факултет за безбедност, Скопје.

- Стручеб собир, Недела за безбедност на пешаците во Република Македонија, Улогата на локалната самоуправа во безбедноста на пешаците 03.04.2014, Скопје 2014 година.

- Тркалезна маса, Кампања на владата на Република Македонија, Одбележување на светскиот ден на сеќавање на жртвите во сообраќајот, на тема – Употреба на смартфон и конзумирање на алкохол и психотропни супстанци – опасно по животот на младите во сообраќајот, Скопски Саем 14.11.2014 година.

- Стручно советување ,,Сообраќајно – технички вештачења како основа за квалитетно решавање на судски спорови,, Охрид 08-09 мај 2014 г., Македонија.

- Стручно советување ,,Сообраќајно – технички вештачења како основа за квалитетно решавање на судски спорови,, Охрид 07-08 мај 2015 г., Македонија.

- Стручно советување ,,Сообраќајно – технички вештачења како основа за квалитетно решавање на судски спорови,, Охрид 06-07 мај 2016 г., Македонија.

 

 

 

 

 
Трудови и конф.

1. Цветановски, И., Безбедносни техники во сообраќајот, Меѓународен симпозиум ,, Сообраќај и комуникации на прагот на 21 - век “, Охрид, 1999.


2. Цветановски, И., Комбиниран транспорт – предности и перспективи, Меѓународен Симпозиум ,, Сообраќај и комуникации 2000–стратегиски правци за развој“,Охрид, 2000.


3. Цветановски, И., Analiza saobračajnih nezgoda u Republici Makedoniji – strategija sprečavanja istih, V Simpozijum sa međunarodnim učeščem ,, Prevencija saobračajnih nezgoda na putevima 2000 “, Novi Sad, 2000.


4. Цветановски, И., Telekomunikacijska tehnologija – turizam i promet, Deveto međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje ,, Promet I turizam “, Opatija, 2001.


5. Цветановски, И., Влијание на мобилната телефонија врз безбедноста во сообраќајот, Магистерски труд, Технички Факултет – Битола, јуни 2002.


6. Цветановски, И., Upotreba mobilnog telefona u toku vožnje – uticaj kod vozača, VI Simpozijum sa međunarodnim učeščem ,,Prevencija saobračajnih nezgoda na putevima  2002 “, Novi Sad, 2002.


7. Бомбол, К., Цветановски, И., An Investigation of the Safety Implications on Wireless Communications in Vehicles, ICTS 2002, Portorose, 2002.


8. Цветановски, И., Современи информативни системи во функција на туристичките патувања ( систем за навигација во автомобилот)-автонавигација, Прв конгрес на инженерите на Македонија, Струга 2002.


9. Цветановски, И., Mobitel i telefoniranje za vreme vožnje, XI-to medjunarodno znanstveno-stručno savjetovanje ,, Promet u gradovima “ , Opatija 2003.


10. Цветановски, И., Prometno povezivanje europskog sjevera i juga gde se nalazi Makedonija, III- Europski prometni kongres ,, Prometno povezivanje europskog sjevera i juga “ Opatija – Hrvatska 2004.


11. Цветановски, И., Matematičko modeliranje I utvrđivanje uticaja različitih tipova mobilnih telefona na bezbednost saobračaja, VII Simpozijum sa  međunarodnim učeščem  ,,Prevencija saobračajnih nezgoda na putevima 2004 “, Novi Sad, 2004.


12. Цветановски, И, Robno – transportni centri – izbor optimalne lokacije, XII-to medjunarodno znanstveno-stručno savjetovanje ,, Transporte sisteme i menađment “, Opatija 2005.


13. Гацовски, З., Цветановски, И, Selection of distribution center location via fuzzy decision making, Dvadesetpeti skup o prometnim sustavima smeđunarodnim sudjelovanjem ,,Automatizacija u prometu 2005,, Zagreb 2005.


14. Цветановски, И., Оптимизација на изборот на локација на стоковно транспортнитe центри и нејзиниот придонес кон развојот на современите транспортни технологии, докторска дисертација. Докторска дисертација, Технички Факултет – Битола, одбранета 23.11.06.


15. Цветановски И, Геогравска положба на Република Македонија во односна сообраќајното поврзување помеѓу северна и јужна Европа – ( Geographic location of republik of Macedonia compared to trafic connection between north and south Europe ), научен симпозиум со меѓународно учество ,, Руралниот простор во новите развојни услови “, Охрид 2006.


16. Кристи М. Бомбол, Цветановски, И, Robno – transportni centri  izbor optimalne lokacije primenom fuzzy logike, XIII-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Prometni sustavi 2006“, Opatija 2006.


17. Цветановски И, Оптимизација избора локације робно транспортних центара – применом фази (fuzzy) логике, други српски семинар са меѓународним учешќем ,, Транспорт и логистика,, ТИЛ 2006, Ниш 2006.

 

18. Атанасова В, Цветановски И, Планирање и могучности развоја царинског терминала Битољ у РТЦ-а, други српски семинар са меѓународним учешќем ,, Транспорт и логистика,, ТИЛ 2006, Ниш 2006.


19. Цветановски, И., Дончевска, В., Modularni tahograf – osnova za razvoj digitalnog tahografa, VIII Simpozijum sa  međunarodnim učeščem  ,,Prevencija saobračajnih nezgoda na putevima 2006 “, Novi Sad, 2006.


20. Цветановски, И., Атанасовска, В., ,,Vozač kao pilot,, nove tehnologije bezbednosti saobraćaja, VIII Simpozijum sa  međunarodnim učeščem  ,,Prevencija saobračajnih nezgoda na putevima 2006 “, Novi Sad, 2006.


21. Цветановски И., Razvitak integralnih multimodalnih sustava u republici Makedoniji kao preduvijet uključivanja u Europski sustav kombiniranoga transporta, XIV-ti međunarodni prometni simpozij ,, Prometni sustavi 2007“, Opatija 2007., Hrvatska.

 

22. Vaska Atanasova, Nikola Krstanoski, Ile Cvetanovski., Transport data collection and analysis for the travel demand in ,,Nova Bitola“ with categorical model, Međunarodna naučna konferencija ,,Transport  XXI wieku“ Transport of 21 – st century, Varšava 2007., Polska.

23. Ile Cvetanovski.,  ,,Characteristics of the european corridors“Međunarodni naučni simpozijum ,,Uticaj prometa na regionalni razvoj Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja “ Tuzla 2007., Bosna i Herzegovina.


24. Vaska Atanasova, Nikola Krstanoski, Ile Cvetanovski., ,,Role of traffic networks in regional and urban planning“Međunarodni naučni simpozijum ,,Uticaj prometa na regionalni razvoj Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja “ Tuzla 2007., Bosna i Herzegovina.


25. Ile Cvetanovski, Danijela Koltovska., ,,Izrada horizontalne signalizacije puteva korišćenjem eko-materijala“научно-стручном скуп "Рехабилитација и реконструкција путева", 20-22. јуни 2007 г.,Златибор, Република Србија.


26. Цветановски, И, Дончевска В, Буневска Ј, Razvitak multimodalnih tehnologija transporta u republici Makedoniji – ,,modalohr,, tehnologija transporta, XV-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2008“, Opatija 2008, Hrvatska.


27. Цветановски, И, Атанасова В, Robno – transportni centri – izbor optimalne lokacije primenom metod – elektra, XV-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2008“, Opatija 2008, Hrvatska.

28. Цветановски, И, Гацовски, З, Selection of distribution center location via fuzzy decision making, 16-th International Symposium on Electronics in Transport ,, ITS – a condition for sustainable development and prosperity of modern and safe transport,,ISEP 2008, Ljubljana, Slovenija.

29. Цветановски, И, Современите транспортни технологии – основа за заштеда на енергија, Меѓународно советување ,,Енергетика 2008,, Охрид 2008, Македонија.

30. Cvetanovski, I, Dančevska,V, Sudarni test – preventivna mera pasivne bezbednosti – konstrukcija sigurnosnih vozila, IX Simpozijum sa  međunarodnim učeščem  ,,Prevencija saobračajnih nezgoda na putevima 2008 “, Novi Sad, 2008.

31. Cvetanovski, I, Koltovska, D, Ekoloski materijali za izradu horizontalne signalizacije IX Simpozijum sa  međunarodnim učeščem  ,,Prevencija saobračajnih nezgoda na putevima 2008 “, Novi Sad, 2008.

32. Cvetanovski, I, Dančevska,V, Technical and operational developments needed for a better market success of intermodal transport, 17-th International Symposium on Electronics in Transport, ISEP 2009, Sustainable transport and mobility, Ljubljana, Slovenija.

33. Цветановски, И, Атанасова, В, Optimisation model for the rail network primola inter – reg project, XVI-ti međunarodni znanstveni simpozij,, Transportni sistemi 2009“, Opatija 2009, Hrvatska.

34. Атанасова.В, Крстаноски.Н, Цветановски.И, Motorized versus nommotorised vehicles, XVI-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2009“, Opatija 2009, Hrvatska.

35. Cvetanovski, I., Optimizations of the logistics centers locations, IX Congress of south-east European freight forwarders and logistics operator, May 2009 – Ohrid.

36. Atanasova. V., Krstanoski. N., Cvetanovski. I., Non-motorized transport as a part of public urban traffic, II Savetovanje sa međunarodnim učešćem 2009 ,,Savremene tendencije unapređenja saobraćaja u gradovima,, Novi Sad 2009, Srbija.

37. Ile Cvetanovski; Vaska Atanasova, Razvitak suvremenih tehnologija transporta u republici Makedoniji – MODALOHR tehnologija transporta, Dvadesetdeveti skup o prometnim sustavima s međunarodnim sudjelovanjem ,,Automatizacija u prometu 2009,, Zagreb 2009.

38. Цветановски. И., Данчевска. В., Современите транспортни технологии – основа за заштеда на енергија и одржлив развој, Научен собир – Техниката и техничките науки – услов за современ одржлив развој на општеството и општината Битола, Битола 2009, Македонија.

39. Данчевска. В., Цветановски. И., Сообраќајната политика и мултимодалниот транспорт во Република Македонија, Научен собир – Техниката и техничките науки – услов за современ одржлив развој на општеството и општината Битола, Битола 2009, Македонија.

40. Vaska Atanasova, Ile Cvetanovski; Nove tehnologije i metode planiranja kao izazov 21-veka u project SESAR, IX – Međunarodna konferencija o dostignućima elektrotehnike, mašinstva i informatike, DEMI 2009, Banjaluka 2009, Republika Srpska.

41. Ile Cvetanovski, Vaska Atanasova; Huckepack transport – pokretna autostrada, IX – Međunarodna konferencija o dostignućima elektrotehnike, mašinstva i informatike, DEMI 2009, Banjaluka 2009, Republika Srpska.

42. I.Cvetanovski, V.Atanasova, V.Dancevska; Еко-материјали за израду хоризонталне сигнализације – вечи степен безбедности саобрачаја, Međunarodna konferencija o upravljanju cestovnom infrastrukturom sa aspekta bezbednosti, Sarajevo – Bosna i Hercegovina, April 2010.

43. V.Atanasova, I.Cvetanovski; Prilog za smerove poboljšanja urbanog transporta, 9-to savetovanje o tehnikama regulisanja saobraćaja, Subotica, Srbija, Maj 2010 godina.

44. И.Цветановски, П.Стефановски; Позиционирање на Р.Македонија на новите транспортни правци на нафта и плин низ југоисточна и средна Европа, Меѓународно советување ,,Енергетика 2010,, Охрид 2010, Македонија.

45. I.Cvetanovski, V.Dancevska, V.Atanasova; Rolling Road – transporten system, XVII-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2010“, Opatija 2010, Hrvatska.

46. V.Dancevska, I.Cvetanovski, S.Angelevska; Cause – effect implication on the traffic policy model in the Republic of Macedonia, XVII-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2010“, Opatija 2010, Hrvatska.

47. Цветановски. И, Склопни контејнери – современи транспортни технологии, Универзитет ,,Св. Климент Охридски“ Битола, Списание ,,Хоризонти“ Декември 2010, Битола 2010.

48. I.Cvetanovski; Multimodal transpottation terminal analysis – experiences, XVIII-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2011“, Opatija 2011, Hrvatska.

49. Cvetanovski. I, Atanasova.V, Usage of RFID technology for identifying the goods in transport, 19-th International Symposium on Electronics in Traffic, ISEP 2011, ITS – connecting transport, Ljubljana, Slovenija.

50. Цветановски. И, Данчевска. В, Склопни контејнери – современи транспортни технологии, Зборник на трудови – 50 години Технички Факултет Битола, Битола 2011.

51. Цветановски. И, Атанасова. В, Современите транспортни технологии – основа за заштеда на енергија, Зборник на трудови – 50 години Технички Факултет Битола, Битола 2011.

52. Cvetanovski. I, Atanasova. V, Dančevska. V, Željeznica čimbenik razvoja prometnog sustava, Prvi B-H kongres o željeznicama, Sarajevo 2011.

53. Цветановски И., Железничкиот сообраќај и современите транспортни технологии, Научно списание Хоризонти на УКЛО – Битола, Битола 2011, во тек на усвојување.

54. Cvetanovski. I, Atanasova.V, Concluded containers – Intelligent transport solutions, 20-th International Symposium on Electronics in Traffic, ISEP 2012, ITS – connecting transport, Ljubljana, Slovenija.

55. Atanasova.V, Cvetanovski. I,  Synthetic model for forecast, for next 10 years on vehicles in Bitola town, 20-th International Symposium on Electronics in Traffic, ISEP 2012, ITS – connecting transport, Ljubljana, Slovenija.

56. I.Cvetanovski, V.Dančevska, V.Atanasova, ,,Mogućnosti organizacije terminal i robno – distribucijskih centara kao podsustava tehnologije prijevoza u Republici Makedoniji,, XIX-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2012“, Opatija 2012, Hrvatska.

57. V.Atanasova, N.Krstanoski, I.Cvetanovski, ,,Vision for Long-term Development in the Traffic system of motorized versus Non-motorized Vehicles,, XIX-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2012“, Opatija 2012, Hrvatska.

58. V.Dančevska, I.Cvetanovski, ,,Održiva prometna politika na području općine Bitola,, XIX-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2012“, Opatija 2012, Hrvatska.

59. I.Cvetanovski, V.Atanasova, ,,New mathematical models for urban distribution center planning,, International Symposium on sustainable development and planning,, 26 – 28 April 2012, Belgrade, Serbia.

60. I.Cvetanovski, V.Atanasova, ,,Značaj putne infrastructure i arhitektura inteligentnog transportnog sistema u preventivi bezbednosti saobraćaja,, Treći BiH kongres o cestama, 20 – 21 Septembar 2012, Saraevo, Bosna I Hercegovina.

61. V.Atanasova, I.Cvetanovski, ,,Planiranje na cestovnom prometu i okoliš kao čimbenik bezbednosti prometa,, Treći BiH kongres o cestama, 20 – 21 Septembar 2012, Saraevo, Bosna I Hercegovina.

62. И.Цветановски, В.Атанасова; Заштеда на енергија – гориво со користење на склопни контејнери при превозот на стока, Меѓународно советување ,,Енергетика 2012,, 04-06, Октомври 2012, Охрид 2012, Македонија.

63. В.Атанасова; И.Цветановски, Л.Марковиќ, Подигнување на јавната свест за употреба на алтернативни начини на превоз, за поголема енергетска ефикасност, Меѓународно советување ,,Енергетика 2012,, 04-06, Октомври 2012, Охрид 2012, Македонија.

64. I.Cvetanovski, V.Atanasova, ,,Railway traffic and the modern transport technologies – basis for development of transport system of corridor X,, Treća naučno – stručna konferencija – KORIDOR 10 – održivi put integracija,, Beograd, 25 Oktobar 2012, Srbija.

65. V.Atanasova, I.Cvetanovski, ,,Planning a completion of corridors as a strategic priority,, Treća naučno – stručna konferencija – KORIDOR 10 – održivi put integracija,, Beograd, 25 Oktobar 2012, Srbija.

66. V.Atanasova, N.Krstanoski, I.Cvetanovski, ,,Sustainable urban transport system as an answer to challenges in modern cities,, International Conference The Role of Universities and their Contribution to Sustainble Development, 2012 Belgrade, Serbia.

67. Cvetanovski. I, Atanasova.V, The development of the multimodal technology of transport in the Republik of Macedonia, 21-th International Symposium on Electronics in Traffic, ISEP 2013, ITS – connecting transport, 25-26 March 2013 Ljubljana, Slovenija.

68. Atanasova.V, Cvetanovski. I, L.Markovik,  Metodology for calculation of transport demand by applying software package PTV Vision Visum, 21-th International Symposium on Electronics in Traffic, ISEP 2013, ITS – connecting transport, 25-26 March 2013 Ljubljana, Slovenija.

69. I.Cvetanovski, V.Atanasova, V.Dančevska, ,,Bimodalni terminali u logističkom lancu,, XX-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2013“, Opatija 2013, Hrvatska.

70. V.Atanasova, I.Cvetanovski, L.Markovik, ,,Problemi s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom o korištenju parkirališta,, XX-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2013“, Opatija 2013, Hrvatska.

71. V. Atanasova, N. Krstanoski, I.Cvetanovski, D. Trpcevska Angelkovic, PROBLEMS AND PERSPECTIVES IN SUSTAINABLE TRANSPORT MODES IN THE NATIONAL PARK OF MAVROVO, Scientific symposium with international participation „Problems and perspectives of hilly-mountain areas“, Ohrid, 12-15 september, 2013

72. I.Cvetanovski, V. Danchevska V. Atanasova, ИДЕНТИФИКАЦИЈА НА ОБЈЕКТИ СО КОРИСТЕЊЕ НА RFID ТЕХНОЛОГИЈА ВО ПЛАНИНСКИ ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТРИ, Scientific symposium with international participation „Problems and perspectives of hilly-mountain areas“, Ohrid, 12-15 september, 2013

73. V. Atanasova, I.Cvetanovski, N.Krstanoski, L.Markovik, EVALUATION OF QUALITY OF SERVICE OF PUBLIC TRANSPORT IN THE CITY OF BITOLA,  4th International Symposium „New Horizons of Transport and Communications 2013“, Doboj 22 - 23 November, 2013

74. I.Cvetanovski, V.Atanasova, V.Dančevska, ,,Razvitak savremenih tehnologija transporta,, IV – međunarodni simpozijum Novi horizonti saobračaja i kominikacija, Doboj 22 i 23 Novebar, 2013 godina.

75. P.Stefanovski, V.Dančevska, I.Cvetanovski, B.Murgoski, ,,Prilog istraživanja prevara u osiguranju s osvrtom na indikatore za prepoznavanje prevara kon štete motornih vozila,, XII – Simpozijum ,,Veštačenje saobraćajnih nezgoda I prevare u osiguranju,, Divčibare 2013 godina.

76. Цветановски. И, Данчевска. В, Идентификација на објекти со користење на RFID технологија, Зборник на трудови, Технички Факултет Битола, Битола 2013, 

77. Цветановски. И, Атанасова. В, Искуства при имплементација на слободните економски зони, Зборник на трудови, Технички Факултет Битола, Битола 2013,

78. В. Атанасова, И. Цветановски, КЛУЧНИТЕ ОДНОСИ ПОМЕЃУ ТРАНСПОРТОТ И УРБАНАТА ФОРМА, Зборник на трудови, Технички факултет Битола, ноември 2013,

79. В. Атанасова, И. Цветановски, Прибирање и анализа на податоци за однесување на пешаци, студија на случај, 9-та Међународна Конференција ,,Безбедност саобраќаја у локалној заједници,,, Зајечар, Србија 9-11. Април 2014 године.

80. Ц. Цветановска, И. Цветановски, В. Атанасова, Пешаците во град Велес и нивната безбедност, 9-та Међународна Конференција ,,Безбедност саобраќаја у локалној заједници,,, Зајечар, Србија 9-11. Април 2014 године.

81. I.Cvetanovski, V.Atanasova, V.Dančevska, Slobodne ekonomske zone – osnova gospodarskog i prometnog razvitka, XXI-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2014“, Zagreb, 24-25.04.2014 godina, Hrvatska.

82. V.Dančevska, I.Cvetanovski, Promet kako znanost u Makedoniji, XXI-ti međunarodni znanstveni simpozij ,, Transportni sistemi 2014“, Zagreb, 24-25.04.2014 godina, Hrvatska.

83. И. Цветановски, В. Данчевска, Ц. Цветановска, Безбедносниот третман на пешаците во град Велес, Научно списание Хоризонти на УКЛО – Битола, Битола 2014, во тек на усвојување.

84. И.Цветановски, В.Атанасова, В.Данчевска; MODALOHR – транспортна технологија, основа за одржлив енергетски транспортен систем. Меѓународно советување ,,Енергетика 2014,, Струга 2014, Македонија.

85. И.Цватановски, В.Атанасова, В.Данчевска; Вонредниот технички преглед – предуслов за квалитетни податоци за сообраќајно техничко вештачење. Стручно советување ,,Сообраќајно - технички вештачења како основ за квалитетно решавања на судски спороци,, Охрид, 08 и 09 мај 2014 Македонија.

86. P.Stefanovski, Z.Joševski, V.Dančevska, I.Cvetanovski, ,,Propusti učesnika saobraćajnih nezgoda sa decom pešacima,, XIII – Simpozijum ,,Veštačenje saobraćajnih nezgoda i prevare u osiguranju,, Divčibare, 13-16 Novebar 2014 godina.

87. I.Cvetanovski, V.Dančevska, C.Cvetanovska, Pedestrain safety treatment in the city of Veles – R. Macedonie,  XXII-ti European transport congress, European union transport – denand meeting supply, Zagreb – Croatia 22-24 April 2015,

88. I.Cvetanovski,V.Atanasova. C.Cvetanovska,, Modern round intersections – prerequisite for a safe traffic environment, X International conference – Road Safety in local community, Kragujevac, April 22-25,2015, R.Srbija.

89. И.Цватановски, В.Атанасова, В.Данчевска, Ц.Цветановска; Современите кружни крстосници – предуслов за побезбеден сообраќај, Стручно советување ,,Сообраќајно - технички вештачења како основ за квалитетно решавања на судски спорови,, Охрид, 07 и 08 мај 2015 година, Македонија.

90. I.Cvetanovski, V.Dančevska, V.Atanasova, C.Cvetanovska, Trends in intermodal transport,  XXIII-ti Medunarodni prometni simpozij – Prometni sustavi 2016, Zagreb – Croatia 28-29 April 2016,

91. В. Атанасова, И. Цветановски, Прибирање и анализа на податоци за однесување на пешаци, студија на случај, 11-та Међународна Конференција ,,Безбедност саобраќаја у локалној заједници,,, Врњачка Бања, Србија 13-16. Април 2016 године.

92. И.Цватановски, В.Атанасова, В.Данчевска, Ц.Цветановска; Анализа на бочни судари кај моторни возила – судар под тап агол, Стручно советување ,,Сообраќајно - технички вештачења како основ за квалитетно решавања на судски спорови,, Охрид, 06 и 07 мај 2016 година,  Македонија.

93. I.Cvetanovski, V.Atanasova, V.Dančevska, C.Cvetanovska, Modern transport handling units in intermodal transport, First international conference,, Transport for todays society “, Bitola, 19-21 May2016, Bitola, Macedonia.

Објавени трудови во TRID – Transport Research International Documentation  the TRIS and ITRD – International Transport Research Documentation database – часопис со значајна библиографски бази на податоци

  1. Sustainable Traffic Policy in the Municipality of Bitola, Serial: Suvremeni Promet – Modern Traffic, Publication Date: 20120000, Accession Number: 01481419, Autors: Dancevska, Verica., Cvetanovski Ile.
  2. Bimodal Terminals in the Logistic Chain, Serial: Suvremeni Promet – Modern Traffic, Publication Date: 20130000, Accession Number: 01482798, Autors: Cvetanovski Ile, Dancevska, Verica, Atanasova Vaska,
  3. Problems Experienced by People with Disabilites when Using Parking Spaces, Serial: Suvremeni Promet – Modern Traffic, Publication Date: 20130000, Accession Number: 01498756, Autors: Atanasova Vaska, Cvetanovski Ile, Markovik Lidija,
  4. Transport as a Science in the Republic of Macedonia, Serial: Suvremeni Promet – Modern Traffic, Publication Date: 20140000, Accession Number: 01541750, Autors: Dancevska Verica, Cvetanovski Ile,
  5. Free Economic Zones – Basis for Commercial and Traffic Development, Serial: Suvremeni Promet – Modern Traffic, Publication Date: 20140000, Accession Number: 01541729, Autors: Cvetanovski Ile, Atanasova Vaska, Dancevska Verica,
Др. активности

Научно истражувачки проекти

 

Бил член на научно-истражувачкиот тим на проектот ,,Моделирање на интегриран систем за одржлива безбедност во патниот сообраќај“ Финансиран од министерството за образование и наука на РМ во периодот од (2001 – 2004) година.
Бил член во изработката на Експертскиот Елеборат ,,Идејно сообраќајно решение за северниот дел на град Битола“ 2006 година.
Бил член во изработката на Елаборатот за ,,Сообраќајно решение за град Пробиштип“ 2005 година.
Член е во комисија за изработка на подзаконски акти во Министерството за транспорт и врски – Скопје.
Активно учествува во изработката на елеборатите за добивање на овластување за:
- стручно оспособување на кандидатите за добивање на сертификат за
професионална компетентност на управителот или овластено лице одговорно за превоз,
- стручно оспособување на возачи за добивање на сертификат за
учество во меѓународниот превоз на патници и стока,
- стручно оспособување и полагање на испит за стручна оспособеност на возачите на моторни возила за превоз на опасни материи (ADR). 
- стручно оспособување и полагање на испит за стручна оспособеност на советници за превоз на опасни материи (ADR).

Изработи Елаборат, за отворање на хронотахографска лабораторија, во рамките на факултетот.  

Изработив Елаборат, за отворање на хронотахографска лабораторија, во рамките на факултетот.

            Бев член во комисија за одбрана на докторска дисертација на кандидатот М-р Перо Стефановски, под наслов ,,Осигурување на одговорноста на логистичкиот оператор во мултимодалниот транспорт“. Одбраната на докторската дисертација се одржа на 08.11.2007 година, во просториите на Техничкиот факултет во Битола.

            Член во комисија за оцена и одбрана на магистерски труд од кандидатот Талевски Николче, под наслов ,,Одржлив логистички модел на систем за собирање на комунален отпад во општина Битола,,. Магистерскиот труд беше одбранет на 20.05.2010 година, во просториите на Техничкиот факултет во Битола.

            Член сум во комисијата за оценка на пријава на докторска дисертација на кандидатот Красниќи Ариф – магистер по технички науки, под наслов ,,Моделирање на процесите на движење на стоката во терминалите со цел зголемување на ефективноста во транспортот,,

            Член во тимот за Изработка на сообраќајна студија за град Битола – 2010 година.

            Член во комисијата за оценка и за одбрана на магистерскиот труд од кандидатот Емин Зејноски, дипл. сообраќаен инженер, под наслов: ,,Оценка на влијанието на управувањето на сообраќајот врз безбедноста на децата во зоните на училиштата“. Магистерскиот труд беше одбранет на 09.06.2011 година, во просториите на Техничкиот факултет во Битола.

Член во комисијата за оценка и за одбрана на магистерскиот труд од кандидатот Весна Стојковска, дипл. сообраќаен инженер, под наслов: ,,Улога на меѓународниот транспорт и шпедицијата во меѓународниот промет на стоки и услуги“. Магистерскиот труд беше одбранет на 15.12.2011 година, во просториите на Техничкиот факултет во Битола.

Член во комисијата за оценка и за одбрана на магистерскиот труд од кандидатот Зоран Соклевски, дипл. сообраќаен инженер, под наслов: ,,Влијанието на регионалното интегрирано управување со комуналниот цврст отпад врз транспортната економика“. Магистерскиот труд беше одбранет на 03.10.2012 година, во просториите на Техничкиот факултет во Битола.

Член во комисијата за оценка и за одбрана на магистерскиот труд од кандидатот Хамза Емељ, дипл. сообраќаен инженер, под наслов: ,,Транспортно – логистичка информациска поддршка за следење на состојбите кај единиците на возниот парк од аспект на превентивно одржување“. 

Член во комисијата за оценка и за одбрана на магистерскиот труд од кандидатот Оливера Тодоровска, дипл. сообраќаен инженер, под наслов: ,,Анализа на трошоците и заштедите на корисниците од воведувањето на зонско паркирање во централното подрачје на град Битола,,. Магистерскиот труд беше одбранет на 11.12.2013 година, во просториите на Техничкиот факултет во Битола.

Ментор во комисијата за оценка и за одбрана на магистерскиот труд од кандидатот Јане Илијоски, дипл. сообраќаен инженер, под наслов: ,,Развој на слободните економски зони – во склопот на стоковно – транспортните центри“. Магистерскиот труд беше одбранет на 14.11.2013 година, во просториите на Техничкиот факултет во Битола.

Член во комисијата за оценка и за одбрана на магистерскиот труд од кандидатот Ристевски Зоран, дипл. сообраќаен инженер, под наслов: ,,Модел за утврдување на единствена минимална цена на обука во авто школите како услов за безбедност во сообраќајот“. 

На генералното собрание на здружението на енергетичари на Македонија – ЗЕМАК одржано на ден 30.10.2013 година, избран сум за член во стручниот совет, со мандат до 2017 година.

        Со Решение број 02-3393 од 11.04.2013 година, од Министерството за транспорт и врски на Р.М. потпишано од министерот Миле Јанакиески, избран сум за заменик член во комисијата за полагање на стручен испит за проценувач од област транспортни средства, со мандат од четири години.

            Член во комисијата за оценка и за одбрана на специјалистички труд од кандидатот Стоев Камчо, студент на втор циклус специјалистички студии на сообраќајно транспортно инженерство, под наслов: ,,Модел за процена на штети од сообраќајни незгоди,,. Специјалистичкиот труд бил одбранет на Техничкиот факултет во Битола.

            Член во комисијата за оцена на подобноста на тема на магистерски труд  од кандидатот Миле Бачески, под наслов: Кризни мерки и справување со проблемот од птици на аеродромот ,,Александар Велики,, - Скопје, со одлука број 02.687/31 од 29.09.2015 година.

            Член во комисијата за оцена на подобноста на тема на магистерски труд  од кандидатот Петар Манев, под наслов: Типови на конкурентната предност на авиокомпаниите и справувањето на Авиоменаџментот, со одлука број 02.687/33 од 29.09.2015 година.

            Член во комисијата за оцена на подобноста на тема на магистерски труд  од кандидатот Јован Лупески, под наслов: Детерминанти на конкурентност во меѓународниот воздушен сообраќај, со одлука број 02.952/16 од 22.12.2015 година.

            Член во комисијата за оцена на подобноста на тема на магистерски труд  од кандидатот Билјана Јанакиеска, под наслов: Cost – benefit анализа за намалување на застојот во сообраќајот преку воведување на систем на наплата на патарина, со одлука број 02.33/21 од 21.01.2016 година.

            Член во комисијата за оцена на подобноста на тема на магистерски труд  од кандидатот Ангелина Панова, под наслов: Основни принципи за одредување на тежината и центражата на воздухопловот, со одлука број 02.33/20 од 21.01.2016 година.

            Член во комисијата за оцена на подобноста на тема на магистерски труд  од кандидатот Драган Лабаковски, под наслов: Прифат и отпрема на карго, багаж и пошта преку карго центри, со одлука број 02.33/19 од 21.01.2016 година.

            Член во комисијата за оцена на подобноста на тема на магистерски труд  од кандидатот Наталија Златковска, под наслов: Анализа на однесување на учесниците во сообраќајот од аспект на безбедни бочни растојанија, со одлука број 02.179/19 од 01.03.2016 година.

            Член во комисијата за оценка на магистерски труд  од кандидатот Миле Бачески, под наслов: Кризни мерки и справување со проблемот од птици на аеродромот ,,Александар Велики,, - Скопје, со одлука број 02.636/9 од 27.09.2016 година.

            Ментор во комисијата за одбрана на магистерски труд  од кандидатот Драган Лабаковски, под наслов: Прифат и отпрема на карго, багаж и пошта преку карго центри, со одлука број 02.592/8 од 06.09.2016 година.

            Ментор во комисијата за одбрана на магистерски труд  од кандидатот Ангелина Панова, под наслов: Основни принципи за одредување на тежината и центражата на воздухопловот, со одлука број 02.592/7 од 06.09.2016 година.

            Член во комисијата за оценка на магистерски труд и формирање на комисија за одбрана на магостерскиот труд, од кандидатот Наталија Гелевска, под наслов: Анализа на однесување на учесниците во сообраќајот од аспект на безбедни бочни растојанија, со одлука број 02.636/8 од 27.09.2016 година.

            Член во комисијата за одбрана на магистерски труд  од кандидатот Миле Бачески, под наслов: Кризни мерки и справување со проблемот од птици на аеродромот ,,Александар Велики,, - Скопје, со одлука број 02.725/8 од 25.10.2016 година.

Наставно – образовна дејност

Од 1996 г. континуирано бил ангажиран како помлад асистент (надворешен соработник) во наставно-образовниот процес на додипломските студии на Техничкиот факултет – Битола. На отсекот за сообраќај и транспорт, одржувал вежби, семинари, теренска настава по предметите Автобази и автостаници и Регулација на сообраќајните токови.
Досега имал учествувано на три симпозиуми во земјата и еден конгрес, како и на четири симпозиуми, два конгреси, три стручни советувања, како и еден семинар во странство со сопствени трудови.
Во 2002 година, ги положил испитите што биле неопходно потребни за изведување на настава во средното автосообраќајно училиште, каде што до тој момент предавал стручни предмети од сообраќајната струка. На 18.12.2002 година го положил стручниот испит, согласно член 32 став 4 од Правилникот за полагање на стручни испити за наставници и стручни соработници во јавните средни училишта.

Во текот на 4-годишното работење во ДАСУ ,,Боро Петрушевски“
Скопје, училишен центар за средно образование на кадри од областа на сообраќајната струка, бил ангажиран како рецензент при изработка на следните учебници и учебни помагала:

- Сообраќајно планирање за IV година сообраќајна струка,
- Работна тетратка – техничко писмо, учебно помагало,
- Автобази и автостаници за III година сообраќајна струка,
- Автобази и автостаници за IV година сообраќајна струка,

Од страна на Министерството за образование и наука – биро за развој на образованието, сектор за испити, активно бил вклучен како претседател во комисиите за изработка на испитни програми за државна матура и завршен испит, како и подготовка на прашања по следните предмети:

- Автобази и автостаници,
- Интегрален транспорт,
- Гаражи и сервиси,
- Интегрален и индустриски транспорт,
- Организација на патниот сообраќај,
- Безбедност во јавниот сообраќај,
- Технологија на ракување и складирање на товарот,

Од 10.11.2005 до 31.12.2005 година, извршувал функција претседател на:
Училишниот одбор при ДАСУ ,,Боро Петрушевски“ – Скопје,
 Бил член во комисија за оценување на натпреварувачи на 11-иот државен натпревар на електротехничките, машинските и сообраќајните училишта, Мај-2002, Св. Наум Охридски, Охрод,
 Бил член во комисија за оценување на натпреварувачи на 12-иот државен натпревар на електротехничките, машинските и сообраќајните училишта, Мај-2003, ДАСУ ,,Боро Петрушевски“ Скопје,
 Бил член во комисија за оценување на натпреварувачи на 15-иот државен натпревар на електротехничките, машинските и сообраќајните училишта, Мај-2006, ССОУ ,,Коле Неделковски“ Велес,
 Член е на Сојузот на сообраќајни инжинери на Р. Македонија и на Хрватското знанствено друштво за промет,
 Член е на научно – истражувачкото друштво во Битола,
 Од страна на Министерството за транспорт и врски на Р. Македонија, со решение број 02-10561 од 24.08.2007 година, избран е за член во комисијата за спроведување на испитите за добивање на сертификат за професионална компетентност на управителот или овластено лице одговорно за превозот.
 Од основниот суд Скопје II – 04 Су. Бр. 107/2005 од 03.03.2005 година,
именуван е за овластен судски вештак од областа на сообраќајот,

Врз основа на член 19 став 6 од Законот за вештачење, Министерот за правда на ден 15.06.2011 година ми издаде ЛИЦЕНЦА за вештачење од областа на машинството и сообраќајот, заведена под број 07-2322/1 од 15.06.2011 година.

            Врз основа на член 104, став 2 од Статутот на Техничкиот факултет Битола, деканот на Техничкиот факултет во Битола, донесе Решение за формирање на испитна комисија за полагање стручни предмети на Железничкиот сообраќај, во која комисија бев вклучен и јас, Доц. Д-р Цветановски Иле.

            Врз основа на член 63, став 3, алинеја 16 од Законот за високото образование, Наставно-научниот совет при Технички факултет – Битола, на седницата одржана на 27.10.2009 година, донесе Одлука за формирање на работна група со задача да изготви елаборат за 1 и 2 циклус универзитетски студии и стручни студии по поштенски сообраќај, во која работна група бев и јас.

            Врз основа на чл. 27, став 1, точка 28 од Статутот на Технички факултет – Битола, чл. 16 од Правилникот за издавачка дејност на Технички факултет – Битола, Наставно – научниот совет на седницата одржана на 03.03.2009 година донесе одлука за издавање на учебно помагало ,,Меѓународен транспорт и шпедиција,,  за кое учебно помагало како рецензент се јавувам и јас Доц, Д-р Цветановски Иле.

Уверение на Цветановски Иле, за посетување на задолжителна обука на избирачките одбори, 16.03.2009 година, општинска изборна комисија – Велес.

            Од страна на нарачателот ,,ЛУКОИЛ МАКЕДОНИЈА – ДООЕЛ Скопје,, бев ангажиран како стручен консултант со цел предлагање на сообраќајно решение за бензинската станица ,,САРАЈ,, - Скопје, за периодот од 01.04.2010 до 01.05.2010 година

            Изработка н&