Следни испити

Јули/Август
П В С Ч П С Н
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
сите

Новости

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Ред. проф. д-р Игор Андреевски

prof. Dr Igor Andreevski
Биографија

 

ИГОР Б. АНДРЕЕВСКИ

Контакт:

Универзитет Св.Климент Охридски
Технички Факултет
Иво Лола Рибар, 7000 Битола, Р. Македонија
Teл.: 389 75 295 820, Фах.: 389 47 203 370

Електронска пошта: igor.andreevski@uklo.edu.mk

Роден во Битола, Април 28, 1975, Р. Македонија.

 

Научни области од интерес

Термодинамика и Термотехника, Енергетика и процесно машинство, Одржлив енергетски развој и системи, Необновлива и обновлива енергетика, Нуклеарни реактори, Загадување и заштита на животната средина, Машински материјали и испитување на материјалите.

 

Степени на академски титули

 

Доктор на технички науки

 • Јули 2008, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија
 • Наслов на тезата: Примена на инверзната постапка за развој и верификација на дисперзионите модели
 • Ментор: Академик  Г. Каневче

 

Магистер на технички науки 

 • Декември 2002, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија
 • Наслов на тезата: Моделирање на планетарниот граничен слој и дисперзијата на  полутантите при мали брзини на ветерот
 • Ментор: Академик  Г. Каневче

 

Дипломиран машински инженер 

 • Јули 1998, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија
 • Наслов на тезата: Хидраулична анализа и техничко решение за обезбедување потребен проток на циркулациона разладна вода на блоковите  I, II и III  во РЕК “Битола” - Битола
 • Ментор: Ред. Проф. Д-р С. Пановски

 

Работни позиции

 

Јуни 2013 – до сега – Вонр. Професор - Технички Факултет, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија

 

Ноември 2008 – Јуни 2013- Доцент - Технички Факултет, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија

 

Септември 1998 – Ноември 2008 - Асистент - Технички Факултет, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија

 

 Предмети 

 

Прв цклус на студии: Термодинамика; Применета термодинамика; Одржлив енергетски развој; Одржливи енергетски системи; Нуклеарни реактори;Технологија на материјали.

 

Втор циклус на студии: Одбрани поглавја од Термодинамика; Проценка на влијанието врз животната средина.

 

Трет циклус на студии: Посебни поглавја од пренос на топлина и маса; Енергетика во процесната техника.

 

 Одлука и реферат за избор

Книги

 

- Автор на рецензирана збирка задачи:

Игор Б. Андреевски: “Збирка со решени задачи по Термодинамика и миниприрачник со формули, податоци и графикони”, ISBN 978-9989-786-88-4, COBISS.MK-ID 95263754, CIP - Каталогизација во публикација Национална и универзитетска библиотека "Св. Климент Охридски", Скопје , 536(075)(075.8),Технички Факултет – Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”- Битола, Битола, 2014.

 

- Aвтор на интерна-скрипта предавања по предметот “Технологија на леење и заварување”, Технички Факултет – Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”- Битола, Битола, 2010.

- Aвтор на интерна-скрипта предавања по предметот “Технологија на термичка обработка”, Технички Факултет – Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”- Битола, Битола, 2010.

- Коавтор на с интерна-крипта предавања по предметот “Технологија на материјалите”, Технички Факултет – Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”- Битола, Битола, 2002.

- Вежби по предметите “Термодинамика 1”, “Термодинамика 2”, “Пренос на топлина”, “Нуклеарни реактори”, “Одржливи енергетски системи”, “CAD/CAM Апликации”.

Престои

 

СТУДИСКИ ПРЕТСТОИ

- ICAMES, Универзитет Босфор, Мај 2005, Истанбул, Турција.

- Tехнички Универзитет Виена, , Октомври 2012, Виена, Австрија.

 

СТИПЕНДИИ

- Стипендист на Швајцарската фондација, World Federation of Scientists (National scholarship programme) за 2007 година.

Трудови и конф.

 

СПИСОК НА ОБЈАВЕНИ СТРУЧНИ И НАУЧНИ ТРУДОВИ 


 • Едукативни трудови (Изработени во текот на постдипломските студии) 

[1] Андреевски Игор - "Како се пишуваат и објавуваат инжинерски трудови и извештаи", Семинарска работа, Битола, 1999

[2] Андреевски Игор - "Примена на софтверски програми во научно-истражувачката работа", Семинарска работа, Битола, 1999

[3] Андреевски Игор - "Влијание на стабилноста на атмосферата врз дисперзијата на полутантот ЅО2 од ТЕ "Битола"", Семинарска работа, Битола,1999

[4] Андреевски Игор - "Примена на математичко моделирање и програмата Ехсеl во моделирање на процес на транспорт на топлина", Семинарска работа, Битола,1999

[5] Андреевски Игор - "Нумерички методи применети во процесот на топлинска кондукција", Семинарска работа, Битола, 2000

[6] Андреевски Игор - "Моделирање на емисијата и параметрите на излезните чадни гасови од котловските постројки ", Семинарска работа, Битола, 2000

[7] Андреевски Игор - "Моделирање на транспортот на маса од полутанти во Gauss-овите дисперзиони модели", Семинарска работа, Битола, 2000

[8] Андреевски Игор - "Загадување и загаденост на воздухот во околината на РЕК Битола, потенцијални ризици по човековата околина", Семинарска работа, Битола, 2001

 

 • Научно - стручни трудови  

[1] Ѓ. Тромбев, Г. Каневче, А. Маркоски, И. Андреевски"Ekološki aspekti proizvodnje šečera", XIII Конгрес о опреми у процесној индустрији, Процесинг '99, СМЕИТС, Београд, Србија, Октомври, 1999.

[2] И. Андреевски , Љ. Каневче, А. Маркоски: "Анализа на состојбата на атмосферата во околината на РЕК "Битола" и можните рефлексии врз расејувањето на полутантите", I Стручно советување на ЈП ЕСМ, Битола, Декември, 1999.

[3] Ѓ. Тромбев, И. Андреевскитпадни материи од ТЕ ложени со јаглен", I Стручно советување на ЈП ЕСМ, Битола, Декември, 1999.

[4] Ѓ. Тромбев, Г. Каневче, М. Дуковски, И. Андреевски"Otprašivanje i ventilacija kod pogona prerade morske soli" , XIV Конгрес о опреми у процесној индустрији, Процесинг 2000, СМЕИТС, Београд, Србија, Јуни, 2000.

[5] Атена Андреевска, Игор Андреевски"Дефинирање на дисперзен состав на разбризгани водени капки" Меѓународно советување "Когенеративни и топлификациони системи во урбани средини и индустрија ЗЕМАК, Охрид, Октомври, 2000.

[6] Ѓ. Тромбев, Г. Каневче, А. Маркоски, И. Андреевски"Uticaj dopunskog raspada i isparivanja vodenih kapi na procese pročiščavanja gasova u venturi kanalu", XV Конгрес о опреми у процесној индустрији, Процесинг '01, СМЕИТС, Београд, Србија, 2001.

[7] Тромбев Ѓ. В., Стефановска Ц. Б., Андреевски И. Б."Влијание     на   брзината   на   гасот  врз одвивањето  на процесите  во   вентури канал кај скраберска постројка", Симпозиум ДТРМ, Охрид, 2001.

[8] Тромбев Ѓ., Стефановска Ц., Андреевски И.: “Влијание на коефициентот на оросување врз одвивањето на процесите во Вентури канал кај скраберска постројка”, Осмо советување ДТРМ, 2001.

[9] Игор Андреевски, Глигор Каневче, Љубица Каневче, Александар Маркоски: "Моделирање  на дисперзијата на  полутантите при мали брзини на ветерот", Меѓународно советување 4Е - “Енергетика, Ефикасност, Екологија, Економија”, ЗЕМАК, Струга, Октомври, 2002.

[10] Игор Андреевски"Моделирање на планетарниот граничен слој и дисперзијата на  полутантите при мали брзини на ветерот ",Магистерски труд, Технички Факултет - Битола, Битола, Декември, 2002.

[11] Nusev S., Temeljkovski D., Andreevski I."Tekcast tehnologiji za centrifugalno livenje"Bihac, BiH, 2005 god.

[12] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce, А. Маrkoski, G. Тrombev: "Dispersion models verification options", XIX Congress about processing equipment and industry, Procesing 2006, SMEITS, Belgrade, June 14-16, 2006.

[13] Андреевски И., Каневче Г., Каневче Љ.: "Опции за верификација на резултатите од регулаторниот дисперзионен модел МАДАМ", Интернационален Симпозиум “Енергетика 2006”, ЗЕМАК 2006, Охрид, Октомври 05-07, 2006.

[14] I. Аndreevski: “Air pollution modeling - possibilities and challenges”, Presentation of "environmental activities" of  Faculty of Technical Sciences in the frame of Interreg III project “Development of knowledge network of educational and research Institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know-how transfer”, Bitola, R. Macedonia, February 15, 2007.

[15] G. Каnеvce, Lj. Каnеvce, I. Аndreevski, G. Dulikravich: “Inverse approaches in improvement of air pollution plume dispersion models for regulatory applications”, Inverse Problems, Design and Optimization Symposium, Miami, Florida,U.S.A., April 16-18, 2007.

[16] I. Аndreevski: “Model MADAM recent improvements and inverse concept implementation”, Emission Control Technologies - Air pollution control and prevention Workshop, Thessalonica, Greece, May 14-16, 2007.

[17] Nusev S., Andreevski I."Primena savremene kompjuterske tehnologije u procesu simulacije livljenja ubrizgavanjem plastičnih materijala", 8-mi Naučno stručni skup DEMI2007, Banja Luka, BiH, Maj 25-26, 2007.

[18] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce: "Refleksija korekcije određenih algoritama disperzionog modela madam na presmetane prizemne koncentracije polutanata", 8-mi Naučno stručni skup DEMI07, Banja Luka, BiH, Maj 25-26, 2007. 

[19] Nusev S., Andreevski I."Plastic material inject molding simulation using software package “moldflow”"XX Congress about processing equipment and industry, Procesing 2007, SMEITS, Belgrade, June 13-15, 2007.

[20] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce: "Influence of atmospheric stability definition over the pollutants dispersion calculations"XX Congress about processing equipment and industry, Procesing 2007, SMEITS, Belgrade, Serbia, June 13-15, 2007.

[21] S. Nusev, I. Аndreevski, D. Temeljkovski: "Modern technology application in electro industry parts production"XLIII International Scientific Conference on Information, Communication and Energy System and Technologies, ICEST 2008, Faculty of Electronic Engineering, Nis, Serbia, June 25-27, 2008.

[22] Игор Андреевски: “Примена на инверзната постапка за развој и верификација на дисперзионите модели, Докторска дисертација, Технички Факултет, Битола, Јули 2008.

[23] Андреевски И., Неделков Г.,Сливоски О.: "Биобрикетот како алтернативен енергенс на мазутот во системите за топлифицирање", Интернационален Симпозиум “Енергетика 2008”, ЗЕМАК 2008, Охрид, Октомври 09-11, 2008.

[24] Andreevski I., Nedelkov G., Slivoski O.: "Comparative analysis of housing objects heating energy supplies using two different energy sources"International congress and exhibition on heating, refrigeration and air-conditioning (HVAC&R), SMEITS, Belgrade, December 03-05, 2008.

[25] C. Dimitrieska, I. Аndreevski, G. Trombev: "Utvrđivanje stanja i merenja parametara gasa co2 na izvorima i trasama fabrike za mineralnu vodu i co2 lozar-pelisterka"9-ta Međunarodna konferencija o dostignućima Elektrotehnike, Mašinstva i Informatike, Banjaluka, BiH, 28. i 29. Maj 2009.

[26] S. Nusev, I. Аndreevski"Konstrukcija alata za ubrizgavanje tankozidnih polimernih proizvoda primenom suvremenih kompjuterskih metoda"9-ta Međunarodna konferencija o dostignućima Elektrotehnike, Mašinstva i Informatike, Banjaluka, BiH, 28. i 29. Maj 2009.

[27] I. Аndreevski"Biogoriva kao supstitut naftenih derivata kod sistemima centralnog grijanja"9-ta Međunarodna konferencija o dostignućima Elektrotehnike, Mašinstva i Informatike, Banjaluka, BiH, 28. i 29. Maj 2009.

[28] I. Аndreevski, C. Dimitrieska, G. Trombev, R. Ristovski, O. Slivoski: "Rational state and meassuring of CO2 parametars of sources and pipe routes of factory for mineral water and CO2  Lozar-Pelisterka"XXII Congress about processing equipment and industry, Procesing 2009, SMEITS, Belgrade, Serbia, June 10-12, 2009.

[29] Kanevce G., Kanevce Lj., Аndreevski I."Macedonian Coal – Impact of Thermal Power Plants on the Environment"Regional Energy Business Forum, Tehnoma 2009, Skopje, October 13-14, 2009.

[30] Andreevski I., Kanevce G. and Kanevce Lj.: “Leverberg-Marquard method for inverse estimations in dispersion modeling”. Proceeding of the 13th International Conference on Harmonisation within Atmospheric Dispersion Modelling for Regulatory Purpose in Paris, pp.934-938, France, June 1-4, 2010.

[31] Andreevski I., Kanevce G. and Markoski A.: “Dispersion models result’s improvements using inverse approach”. Proceeding of the 13th International Conference on Harmonisation within Atmospheric Dispersion Modelling for Regulatory Purpose in Paris, pp.977-981, France, June 1-4, 2010.

[32] Андреевски И."Преглед и анализа на експериментални податоци за изведување на нумерички симулации кај дисперзионите модели", Меѓународно советување “Енергетика 2010”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 07-09, 2010.

[33] Андреевски И., Каневче Г., Каневче Љ.: "Основни услови за примена на инверзни процедури во моделирањето на дисперзијата", Меѓународно советување “Енергетика 2010”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 07-09, 2010.

[34] Ставрева С., Серафимов М., Андреевски И."Влијанието на дистрибуцијата на воздухот врз енергетската ефикасност на Dataцентрите", Меѓународно советување “Енергетика 2010”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 07-09, 2010.

[35] Неделков Г., Андреевски И., Сливоски О., Ставрева С. "Инстантен загревач на санитарна топла вода поврзан со централен систем за греење како мерка за зголемена енергетска ефикасност ", Меѓународно советување “Енергетика 2010”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 07-09, 2010.

[36] Igor Andreevski, Gligor Kanevce, Ljubica Kanevce: Matematički disperzijski modeli – mogućnosti i uvjeti za primenu inverznih proračuna. 9. Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje 'Energetska i procesna postrojenja', Dubrovnik, Hrvatska, 29.09-01.10, 2010.

[37] Аndreevski I.Kanevce G., Kanevce Lj., Markoski A., Stavreva S.: "Development and application of regulatory dispersion model for air pollution assessment"10th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2011, Banja Luka, BiH, May 26-28, 2011.

[38] Stavreva S., Serafimov M., Аndreevski I."Reducing consumption of energy of data centers"10th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2011, Banja Luka, BiH, May 26-28, 2011.

[39] I. АndreevskiG. Kanevce, Lj. Kanevce, A. Markoski, S. Stavreva: "Pollutants dipersion modeling using classical and modified Gaussian models"15th Symposium on Termal Science and Engineering of Serbia, Sokobanja, Serbia, October 18-21, 2011.

[40] S. Stavreva, M. Serafimov, I. Аndreevski"Application of liquid cooling in datacom equipment"15th Symposium on Termal Science and Engineering of Serbia, Sokobanja, Serbia, October 18-21, 2011.

[41] Глигор Каневче, Љубица Каневче, Игор Андреевски: “Eнергетскиот сектор во Република Македонија - состојби, потреби и можности”, Зборник на трудови на ТФБ, Технички факултет-Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”-Битола, Битола, Октомври, 2011.

[42] Игор Андреевски, Глигор Каневче, Љубица Каневче: “Инверзни прeсметки - примена при моделирањето на аерозагадувањето”, Зборник на трудови на ТФБ, Технички факултет-Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”-Битола, Битола, Октомври, 2011.

[43] I. АndreevskiD. Milosevski, C. Dimitrieska, A. Andreevska, S. Stavreva: "Temperature distribution in steel reinforced concrete beam under fire conditions"XXV Congress about processing equipment and industry, Procesing 2012, SMEITS, Belgrade, Serbia, June 7-8, 2012..

[44] S. Stavreva, M. Serafimov, I. Аndreevski" Analysis of airflow in a DATA center"XXV Congress about processing equipment and industry, Procesing 2012, SMEITS, Belgrade, Serbia, June 7-8, 2012.

[45] С. Ставрева, М. Серафимов, И. Андреевски"Примена на CFD за анализа на струење на воздух во DATA центар"Меѓународно советување “Енергетика 2012”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 04-06, 2012.

[46] Игор Андреевски, Даниел Милошевски: “ Тeмпературска распределба кај бетонски носач во услови на пожар ”, Зборник на трудови на ТФБ, Технички факултет-Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”-Битола, Битола, Октомври, 2012.

[47] Nusev S, Andreevski I., et all: “Modeling and analysis of open mechanical crank press static characteristics”, 11th International scientific conference - Advanced production technologies MMA 2012, Novi Sad, Serbia, 2012.

[48] S. Stavreva, M. Serafimov, I. Аndreevski, C. Dimitrieska: "Use of CFD analyses to achive energy efficient data center"11th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2013, Banja Luka, BiH, May 30 - June 01, 2013.

[49] Kire Popovski, Stojance Nusev, Igor Andreevski"Ringtype water supply networks"11th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2013, Banja Luka, BiH, May 30 - June 01, 2013.

[50] Аndreevski Igor, Kanevce Gligor, Kanevce Ljubica, Stavreva Sevde, Popovski Kire: "Inverse estimations application in the field of dispersion modeling"11th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2013, Banja Luka, BiH, May 30 - June 01, 2013.

[51] Igor Andreevski, Gligor Kanevče, Ljubica Kanevče, Atena Andreevska, Sevde Stavreva: "Introducing inverse approach in dispersion modeling"XXVI Congress about processing equipment and industry, Procesing 2013, SMEITS, Belgrade, Serbia, June 6-7, 2013.

[52] Игор Андреевски, Глигор Каневче, Љубица Каневче: Верификација на резултатите од дисперзионите модели – примена кај моделот МАДАМ, Зборник на трудови на ТФБ, Технички факултет-Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”-Битола, Битола, Октомври, 2013.

[53] K. Popovski, I. Аndreevski"Heat exchangers comparation"16th Symposium on Termal Science and Engineering of Serbia, Sokobanja, Serbia, October 22-25, 2013.

[54] Игор Андреевски, Севде Ставрева: “Одредување на емисиите на COкако последица на потрошувачката на енергија во објектите ”, Зборник на трудови на ТФБ, Технички факултет-Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”-Битола, Битола, Април, 2014.

[55] V. Mitrevski, T. Geramitcioski, G. Trombev, V. Mijakovski, I. Andreevski: “Blower door test - Measurement protocolInternational Conference on Buildings Energy Efficiency and Renewable Energy Sources 2014, 1-3 June 2014, Kozani, Greece.

[56] I. Andreevski, G. Trombev, V. Mitrevski, V. Mijakovski, T. Geramitoski: “Energy Management System and Substitution of Fuels and Energy Sources in Public BuildingsInternational Conference on Buildings Energy Efficiency and Renewable Energy Sources 2014, 1-3 June 2014, Kozani, Greece.

[57] T. Geramitoski, G. Trombev, V. Mitrevski, V. Mijakovski, I. Andreevski:  “Implementation the tasks of the Renewable Energy Directive 2009/28/EC in EU Members and the former Yugoslav Republic of Macedonia as a country-candidate, International Conference on Buildings Energy Efficiency and Renewable Energy Sources 2014, 1-3 June 2014, Kozani, Greece.

[58] И. Андреевскинергетски потреби и мерки за зголемување на енергетската ефикасност на објектите преку намалување на потрошувачката на енергија"Национална конференција за енергетска ефикасност кај зградите, 10-11 Јуни, Битола, 2014.

[59] Андреевски И., Ставрева С.: "Основни аспекти на систематското управување со енергијата", Меѓународно советување “Енергетика 2014”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 16-18, 2014.

[60] I. Andreevski, V. Mitrevski, V. Mijakovski: “Buildings energy consumption and related CO2 emissions”IV International Conference Indutrial engineering and environmental protection (IIZS 2014), 15th October 2014, Zrenjanin, Serbia.

[61] I. Andreevski, G. Kanevce, Lj. Kanevce, S. Stavreva: “Dispersion model for regulatory purposes: Development and evaluation”,International Journal of Mechanical Engineering and Automation, Volume 2, Number 1, 2015, pp.47-53.

[62] Cvete Dimitrieska, Igor Andreevski, Sanja P. Vasilevska, Sevde Stavreva: "Numerical solution of mathematical model for fluid flow and heat transfer processes in plate exchanger base on streamline – vortex method"12th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2015, Banja Luka, BiH, May 29 - 30, 2015.

[63] Sevde Stavreva, Cvete Dimitrieska, Igor Andreevski, Sanja P. Vasilevska, Elizabeta Hristovska: "Improving energy efficiency of data centres"12th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2015, Banja Luka, BiH, May 29 - 30, 2015.

[64] Игор Андреевски, Севде Ставрева: "Основни аспекти на систематското управување со енергијата", Енергетика - Меѓународно научно-стручно списание, Бр.23-98/23-99, Јуни/Јули, 2015, стр.35-37,48,49.

[65] Игор Андреевски, Кире Поповски, Игор Поповски: “Математички модел како основа за изработка на компјутерски софтвер за дефинирање на температурно поле на ребро кај топлиноизменувачите”, Зборник на трудови на ТФБ, Технички факултет-Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”-Битола, Битола, Октомври, 2015.

[66] Lutovska, M., Mitrevski, V., Geramitcioski, T., Mijakovski, V., Andreevski, I., 2016, “Water activity vs. equlibrium moisture content”, Journal of Agriculture Science and Technology, 20 (2), pp. 69-72.

[67] Dimitrieska C., Andreevski I., Stavreva S., Krasniqi G.: “Integral Mathematical Model for Venturi Apparatus Integrated with Plate Heat Exchanger”, International Journal of Scientific & Engineering Research, Volume 7, Issue 5, May-2016 ISSN 2229-5518: 1686 – 1689.

[68] Stavreva S., Dimitrieska C., Hristovska E., Andreevski I.: “Study of a data center and creation of its numerical model”, International Journal of Scientific & Engineering Research, Volume 7, Issue 12, December - 2016 ISSN 2229-5518: 1156 – 1160.

[69] Lokaj-Qerimi D., Dimitrieska C., Andreevski I., Popovska-Vasilevska S. : “Process System Engineering and Sustainability”, International Journal of Scientific & Engineering Research, Volume 8, Issue 1, January-2017, ISSN 2229-5518, pp 1107 – 1111.

[70] Krasniqi G., Dimitrieska C., Muriqi A., Andreevski I., Stavreva S.: “Wind Turbines Potential Energy Production in three Locations of Kosovo and its Impact on the Environment”, International Journal of Scientific & Engineering Research, Volume 8, Issue 1, January-2017, ISSN 2229-5518, 1347-1349.

[71] Oliver Slivoski, Igor Andreevski, Stojance Nusev, Dragan Temeljkovski, Vitomir Stojanovski: “Analysis and Comparison Exhaust Gas Emissions of Pellet Boiler while Working into Three Different Types of Pellets”, TEMEL International Journal, Volume 1, Issue 1, May 2017, ISSN 2545-4390, pp. 33-40.

[72] Krasniqi G., Dimitrieska C., Andreevski I., Stavreva S., Krasniqi K.: “Average wind velocity, direction and distribution in six regions of Kosovo”, TEMEL International Journal, Volume 1, Issue 2, October 2017, ISSN 2545-4390, pp. 34-39.

[73] Andreevski I., Mitrevski V., Stavreva S., Dimitrieska C., Slivoski O.: “Energy Management System (EnMS) – Case of Energy Source Substitution in Primary School Building”, 18th Symposium on Thermal Science and Engineering of Serbia, October 17 – 20, 2017, Sokobanja, Serbia.

 

УЧЕСТВО ВО АПЛИКАТИВНИ ПРОЕКТИ


[1] “Еколошко-технолошки проект за АД Ф-ка за шеќер “4ти Ноември” - Битола”, носител: Технички факултет -Битола, во својство на соработник, Битола, 1999.

[2] "Технички и кадровски потенцијали и референци на Техничкиот факултет во Битола во подрачјето на заштита и унапредување на животната средина", Раководител на проектот: Каневче Г., Извештај, Технички факултет, Универзитет “Св. Климент Охридски”, во својство на соработник,  Битола, март 1999.

[3] “Еколошко-технолошки проект за РЕК Битола”, носител: Технички факултет - Битола, во својство на соработник, Битола, 2000.

[4] “Топлификација на градот Битола”, носител Технички факултет- Битола, во својство на соработник.

[5] “Елаборат за постоечка состојба, Идеен и Главен проект за реконструкција на вреловоден систем - Рудник “Суводол”, Суводол”, носител: Мепринг - Скопје, во својство на проектант, Скопје, 2002.

[6] “Анализа за можни решенија од влијанието на котловските постројки од Ф-ката за шеќер “4ти Ноември” - Битола врз квалитетот на воздухот во околината”, Проект, носител: Технички факултет - Битола, во својство на проектант, Битола, 2002.

[7] “Инвестициони можности во енергетскиот сектор - Компонента 1: Акционен план за снабдување со лигнит на ТЕ Битола”, PHARE Проект, меѓународен Конзорциум на компании (предводен од Exergia (Грција), со учество на CESEN SpA (Италија), Rhein-Ruhr Ingenieur GmbH-RRI (Германија), Данскиот Енергетски Консалтинг A.S., Здружените правни канцеларии на Vassardanis-Verveniotis, CSFTA и Енерго-Систем), во својство на соработник, Скопје, 2003.

[8] Обука на ракувачи на котел во ф-ка Квасара - Битола  -  Каневче Г., Андреевски И. и др., Курс и Обука, Битола, Мај 2005.

[9] “Главен проект за изградба на котлара за технолошка пареа и топла вода, инсталации за технолошка пареа во погон за преработка на тутун и греење, ладење и вентилација на административна зграда на фабриката за преработка на тутун “Aliance”, носител: Иванов инженеринг - Битола, во својство на проектант, Битола, 2007.

[10] Извештај за извршените мерења на состојбата на гас- јагленороден диоксид во фабриката за минерална вода и CО2 - АД Лозар –Пелистерка”” -  Каневче Г., Тромбев Ѓ., Андреевски И., Димитриеска Ц., Ристевски Р., Скопје, Март 2007.

[11] “Обука на ракувачи на котел во Лозар Пелистерка-AД Скопје -  Каневче Г., Андреевски И. и др., Курс и Обука, Битола, Февруари 2009.

[12] Извештај за одредување на протокот на гас - јагленороден диоксид во доводниот цевовод за гас во погонот за втечнување на СО2 во Лозар ПелистеркаAД Скопје - Каневче Г., Тромбев Ѓ., Андреевски И., Димитриеска Ц., Ристевски Р., Скопје, Мај 2009.

[13] “Oбука и полагање стручен испит за енергетски контролори -  Технички факултет - Битола, Битола, Март 2014.

[14] “Oбука и полагање стручен испит за енергетски контролори -  Технички факултет - Битола, Битола, Октомври 2014.

 

УЧЕСТВО ВО НАУЧНО - ИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТИ

 

[1] "Термо-хидраулични аспекти на промивање со вода на загадени високобрзински гасни токови и примена на конструкции",Технички факултет - Битола, финансиран од Министерствот за наука главен истражувач: доц. д-р Ѓорѓи Тромбев, во својство на соработник-млад истражувач, Битола, 2000.

[2] "Бучава и вибрации во графичката индустрија", Технички факултет - Битола, финансиран од Министерствот за наука, главен истражувач: вонр. проф. д-р Тале Герамитчиоски, во својство на соработник-млад истражувач, Битола, 2001.

[3] "МАДАМ - Македонски Дисперзионен Атмосферски Модел", Технички факултет - Битола, финансиран од Министерствот за образование  и наука, главен истражувач: доц. д-р Александар Маркоски, во својство на соработник-млад истражувач, Битола, 2004.

[4] Nusev S., Andreevski I., Bocevska A.: “Investigation and development of dynamical caracteristics for the mechanical presses with the usage of the contemporary elastic supporters”,Scientific- research project financed by the Minisry for Education and Science of the Republic of Macedonia, 2004

[5] "Повеќеканален модуларен вентури апарат интегриран со плочест топлиноразменувач- раководител", Технички факултет - Битола, финансиран од Министерството за образование  и наука,  главен истражувач: Вонр. Проф. д-р Ѓорѓи Тромбев, во својство на соработник-истражувач, Битола, 2007.

[6] "Results verification and inverse concept in dispersion modeling – application on dispersion model madam", Истражувачки проект финансиран од страна на World Federation of Scientists national scholarship programme, главен истражувач: Игор Андреевски, 2007.

[7] " Нови капацитети и примени на инверзниот пристап ", Технички факултет - Битола, финансиран од Министерството за образование  и наука,  главен истражувач: Ред. Проф. д-р Љубица Каневче, во својство на соработник-истражувач, Битола, 2012.

 

УЧЕСТВО ВО РАЗВОЈНО - ИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТИ

[1] “Технологија за брзо и ефтино усвојување на производство на леани производи од легури со температури на леење до 5300 С и пластични делови од полиуретани, епоксидни смоли и полиестри, Главен истражувач: С. Нусев, софинансиран од Министерство за образование и наука на Република Македонија,  И. Андреевски учествуваше како млад истражувач, Битола, 2004/2005.

[2] “Развој на нова конструкција на алати за изработка на капаци за ролни со сопствено заптивање”, Главен истражувач: С. Нусев, софинансиран од Министерство за образование и наука на Република Македонија,  И. Андреевски учествуваше како соработник-истражувач, Битола, 2006/2007.

[3] “Конструкција на алати за вбризгување на тeнкоѕидни полимерни производи со примена  на современи компјутерски методи”, Главен истражувач: С. Нусев, софинансиран од Министерство за образование и наука на Република Македонија,  И. Андреевски учествуваше како соработник-истражувач, Битола, 2007/2008.

 

Др. активности

 

- Учество во проектот “SOHO Based Employment on International Market of Outsourced Engineering Jobs”, како предавач, финансиран од Европската Агенција за Реконструкција (European Agency for Reconstruction), реализиран во текот на 2004-2005 година, Битола, Р.Македонија.

- Ментор на поголем број дипломски и магистерски работи.

- Член во комисија за одбрана на поголем број дипломски и магистерски работи и неколку докторски дисертации.

 

ЧЛЕНСТВО  

- Здружение на енергетичари на Македонија, ЗЕМАК,

- Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Македонија 

  

ОВЛАСТУВАЊА 

-       Овластување А за изработка на проектна документација од машинство

-       Овластување Б за надзорен инженер од машинство

-       Овластување Б за ревизија на проектна документација од машинство

-       Овластување А за изработка на проектна документација од инженерство за животната средина

-       Овластување А за изработка на проектна документација од противпожарна заштита

-       Овластување за енергетски контролор

-       Лиценца за вештачење од областа на машинство

 

Изработка на елаборати и проекти од областа на:

а) Проекти за греење, ладење, климатизација и вентилација 

б) Елаборати за заштита на животната средина

в) Елаборати за заштита од пожари, експлозии и опасни материи

г) План за заштита и спасување од природни и други непогоди изработен врз основа на проценка на загрозеност

д) Вештачење и вешт наод од област машинство