Следни испити

Август/Септември
П В С Ч П С Н
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
сите

Новости

23 Мај 2018

Се известуваат студентите дека е објавен распоред за испити во јунска и септемвриска испитна сесија за академска 2017/18 год. за сите студиски програми.

Линк кон испитите од сите сесии.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Вонр. проф. д-р Гордана Јаневска

Associate Professor Dr Gordana Janevska

Материјали >>


Основна литература:

  • Норман Нисе, Системи на автоматско управување, Датапонс, 2012, превод во рамки на проект на Влада на РМ Готфреј Онвуболу, Мехатроника - Принципи и апликации, Ars Lamina, 2009, превод во рамки на проект на Влада на РМ 
  • Пановски С., Системи на автоматско управување, Универзитет “Св. Климент Охридски”, 2006 Пановски С., Јанвска Г., Системи на автоматско управување - збирка задачи, Технички факултет - Битола,  2010  Dorf, R.C.; Bishop, R.H.; Modern Control Systems, Pearson Education, Inc., 2011
  • Глин Џејмс, Математика на модерен инженеринг, Ars Lamina, 2009, превод во рамки на проект на Влада на РМ Robert H. Bishop, LabVIEW 2009 Student Edition, Pearson Prentice Hall, 2010 Brian D. Hahn and Daniel T. Valentine, Essential MATLAB® for Engineers and Scientists, Elsevier, 2007 Simulink, Dynamic System Simulation for MATLAB, The MathWorks Inc., 1999 
  • Helmut Kipphan, Handbook of print media: technologies and production methods, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2001  Doebelin E. O., Measurement Systems - Application and Design, McGraw-Hill, NY, 2002  
  • Пановски С., Ходраулика и хидраулични машини, Технички факултет- Битола Andrew Parr; Hydraulics and Pneumatics: A Technician's and Engineer's Guide, Elsevier Ltd., 2011
Кабинет 208/1 Локал Дир. телефон Email gordana.janevska@tfb.uklo.edu.mk Консултации вторник: 10:30 - 12:00; среда: 11:00 - 12:30