Следни испити

Јули/Август
П В С Ч П С Н
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
сите

Новости

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Ред. проф. д-р Владимир Мијаковски

prof. Dr Vladimir Mijakovski

Материјали >>


Основна литература:

Кабинет 414 Локал Дир. телефон Email vladimir.mijakovski@tfb.uklo.edu.mk Консултации Понеделник 10:00-12:00 h; Среда 10:00-12:00 h
Биографија

 

Одлука и реферат за избор

Книги

1. Мијаковски В., (2003), Практикум по Транспорт на флуиди, Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет-Битола.

2. Мијаковски В., (2003), Транспорт на флуиди збирка на решени задачи, Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет-Битола.

3. Мијаковски В., (2007), Механика на Флуиди (Динамика на вискозен флуид), Збирка на решени задачи, Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет-Битола.

4. Мијаковски В., (2007), Механика на Флуиди, Збирка на решени и испитни задачи, Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет-Битола.

 5. Мијаковски В., (2007), Збирка задачи по технолошки, термотехнички и процесни системи, Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет-Битола.

6. Мијаковски В., (2008), Прирачник за работа во SolidWorks, Книга 1 – Моделирање и склопови, Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет-Битола.

7. Мијаковски В., (2009), Прирачник за работа во SolidWorks, Книга 2 – Основи на технички цртежи, Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет-Битола (во припрема).

8. Mијаковски В., (2009), Обновливи извори на енергија, Книга 1 - Основи, Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет-Битола.

Престои

1.  Од 1999 до 2000 година, Judge Institute of Management Studies-Postgraduate studies in business and management, University of Cambridge, UK.

2.  2002 година, Fakulteta za Strojnistvo, Univerza v Ljubljani, Slovenia.

3. 2005 година, 1st PhD computational course, DAAD, Pamporovo, Bulgaria.

4. 2007 година, Center for Research Technollogy Hellas, Thessaloniki, Greece.

5. 2011 година, University of Linkoping, Sweden.

6. 2016 година, Universitat Jaume I, Castello de la Plana, Spain.

7. 2017 година, Universitatea Politechnica Bukuresti, Romania.

8. 2018 година, Veleuciliste u Sibeniku, Croatia.

9. 2018 година, Univerzitet Crne Gore, Podgorica, Montenegro.

10. 2018 година, Fakultet Tehnickih Nauka, Univerzitet u Novom Sadu, Serbia.

11. 2018 година, Slovenska Technicka Univerzita v Bratislave, Slovakia.

Трудови и конф.

1. Мојсовски А., Мијаковски В., (1999), Нова климатска крива на Скопје, VII советување на ДТРМ-99, Машински факултет - Скопје, Охрид, Македонија.

2. Мијаковски И., Поповски К., Мијаковски В., (1999), Влијание на дистрибутивните елементи врз распределбата на протекот на вода низ цевниот сноп кај добошастите испарувачи, VII советување на ДТРМ-99, Машински факултет - Скопје, Охрид, Македонија.

3. Мијаковски В., Мијаковски И., Поповски К., (1999), Димензионирање и пресметка на падот на притисокот во каналите на инсталација за климатизација со висок притисок, VII советување на ДТРМ-99, Машински факултет - Скопје, Охрид, Македонија.

4. Мијаковски В., (2001).,  Ефикасност на ладилната кула, VIII советување на ДТРМ-01, Машински факултет-Скопје, Охрид, Македонија.

5. Мијаковски В., Мијаковски И., (2001), Влијание на оддалеченоста од границата на ладењето врз големината на полнежот кај ладилните кули, VIII советување на ДТРМ-01, Машински факултет-Скопје, Охрид, Македонија.

6. Mojsovski F., Mijakovski V., (2002), Refrigeration equipment and system in dairy plant "Mlekara"-Bitola, VI. SDHK Conference, Slovenian Association of Refrigeration and Air-conditioning, Spa Dobrna, Slovenia.

7. Поповски К., Мијаковски И., Мијаковски В., (2004), Компјутерска програма за хидраулична пресметка на прстенасти водоводни мрежи, Зборник на трудови, Технички факултет-Битола, Македонија.

8. Поповски К., Мијаковски И., Мијаковски В., (2004), Компјутерска програма за хидраулична пресметка на разгранети водоводни мрежи, Зборник на трудови, Технички факултет-Битола, Македонија.

9. Мијаковски И., Поповски К., Мијаковски В., (2004), Проектирање на канали по методот на враќање на статички притисок, Зборник на трудови, Технички факултет-Битола, Македонија.

10. Мијаковски И., Поповски К., Мијаковски В., (2004), Влијание на влезните елементи врз распределбата на протокот на вода кај добошастите амонијачни испарувачи, Зборник на трудови, Технички факултет-Битола, Македонија.

11. Мијаковски В., Мијаковски И., (2004), Искористување на нискотемпературната топлинска енергија од ладилните кули со топлински пумпи, Зборник на трудови, Технички факултет-Битола, Македонија.

12. Мијаковски В., (2004), Преглед на новата генерација на термоелектрани погонувани со лигнит, IX советување на ДТРМ-04, Машински факултет-Скопје, Пелистер, Македонија. 

13. Мијаковски И., Мијаковски В., (2004), Принципи на комбинирано производство на топлина и електрична енергија, IX советување на ДТРМ-04, Машински факултет-Скопје, Пелистер, Македонија.

14. Mijakovski V., (2005), Possibilities for efficiency improvements of lignite fired Thermo Power Plant with 225 MW, 12th symposium
SIMTERM, Society of thermal Engineers of Serbia and Montenegro, Sokobanja, SiCG.

15. Mijakovski V., Popovski K., (2005), Energy savings of a water pump with VFD in air conditioning systems, 12th symposium SIMTERM, Society of thermal Engineers of Serbia and Montenegro, Sokobanja, SiCG.

16. Mijakovski V., (2005), Determination of cooling tower fill efficiency (wet-bulb temperature), 1st International Ph. D Course in Computational Engineering, Pamporovo, Bulgaria.

17. Mijakovski V., (2006), A possibility for efficiency improvements of lignite fired Thermo Power Plant with 225 MW, 7th European conference on industrial boilers and furnaces, INFUB, Porto, Portugal.

18. Мијаковски И., Мијаковски В., (2006), Влијание на температурата на ладилната вода врз моќта на турбината и потрошувачката на гориво, X советување на ДТРМ-06, Машински факултет-Скопје, Пелистер, Македонија.

19. Мијаковски В., (2006), Искористување на топлината на чадните гасови, X советување на ДТРМ-06, Машински факултет-Скопје, Пелистер, Македонија.

20. Mijakovski V., Josifovski V., (2006), Uticaj klimatske krive na termičke performanse rashladnog tornja, PROCESING 2006, Beograd, Srbija.

21. Mijakovski V., Mijakovski I., (2006), Prednost primene metoda jednakih promena u odnosu na metod afinosti kod centrifugalnih pumpi, PROCESING 2006, Beograd, Srbija.

22. Mijakovski V., (2006), Analysis of efficiency improvement possibilities in TPP "Bitola", Simpozijum Elektrane 2006, Društvo termičara Srbije i Crne Gore, Vrnjačka Banja, Srbija.

23. Mijakovski V., (2006), Optimal operating regime of the cooling water pump station in TPP "Bitola", Simpozijum Elektrane 2006, Društvo termičara Srbije i Crne Gore, Vrnjačka Banja, Srbija.

24. Мијаковски В., Јосифовски В., (2006), Економска оправданост при користењето на топлинска пумпа поврзана на ладниот крај на турбината, Меѓународно советување "Енергетика", ЗЕМАК, Охрид, Македонија.

25. Mijakovski V., Mijakovski I., (2007), Influence of the Climatic curve on Cooling Tower Evaporation at Thermo Power Plant "Bitola"-Macedonia, Conference of RTU 2007, Power and Electrical Engineering-International Conference, Riga, Latvia.

26. Mijakovski V., Mijakovski I., (2007), Typical cooling curves for cooling tower at TPP "Bitola" - Macedonia, 13th symposium SIMTERM, Society of thermal Engineers of Serbia, Sokobanja, Serbia. 

27. Mijakovski V., Mijakovski I., (2008), Another possibility for raising of efficiency at lignite fired Thermo Power Plant with 225 MW, 8th European conference on industrial boilers and furnaces, INFUB, Villamoura, Portugal.

28. Mijakovski V., Mijakovski I., (2008), Initial measurements of pressure in water supply network of Prilep within frames of the "Water Supply Project", Third International Scientific Conference, BALWOIS, Ohrid, Macedonia.

29. Mijakovski I., Mijakovski V., (2008), Relation between temperature of cooling water, turbine power and fuel consumption, PROCESING 2008, Subotica, Serbia.

30. Mijakovski V., Popovski K., (2008), Methodology for calculation and selection of a pressure relief valve (used as a protective element against water hammer) on high pressure pipelines, PROCESING 2008, Subotica, Serbia.

31. Popovski K., Mijakovski V., (2008), Uporedba efikasnosti lamelastih razmenivača toplote prema faktorima prenosa toplote ja i koeficijenta trenja fa, PROCESING 2008, Subotica, Serbia.

32. Mijakovski V., Mijakovski I., (2008), Determination of regulability for circulational systems, 21st International conference on efficiency, cost, optimization, simulation and environmental impact of energy systems, ECOS 2008, Krakow, Poland.

33. Мијаковски В., Мијаковски И., (2008), Микро когенерација за индивидуални станбени објекти, XI советување на ДТРМ-08, Машински факултет-Скопје, Пелистер, Македонија.

34. Мијаковски И., Мијаковски В., (2008), Можност за искористување на нискотемпературната енергија од ладниот крај на ТЕЦ “Битола“, XI советување на ДТРМ-08, Машински факултет-Скопје, Пелистер, Македонија.

35. Мијаковски В., Мијаковски Н., (2008),  Регулабилност на разгранети циркулациони топлински мрежи, Научно списание на Универзитет “Св. Климент Охридски“, Битола, Македонија.

36. Mijakovski V., Mijakovski N., (2008), Winter operating regimes of natural draught cooling tower, Simpozijum Elektrane 2008, Društvo termičara Srbije, Vrnjačka Banja, Srbija.

37. Mijakovski V., Mijakovski N., (2009), Influence of location - altitude on fill's height at natural draught cooling towers, PROCESING 2009, Beograd, Srbija.

38. Mijakovski V., Mijakovski N., (2009), Analysis of the influence from the climatic curve and heat load on water losses in TPP "Bitola" - Macedonia, PROCESING 2009, Beograd, Srbija.

39. Popovski K., Mijakovski V. (2009), Faktor prenosa toplote ja i koeficijent trenja fa kod razmenjivaca toplote, 9. Medjunarodna
konferencija o dostignucima elektrotehnike, masinstva i informatike - DEMI 2009 - Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.

40. Mijakovski V., (2009), Possible ways of regulation for branched heating systems, Applied Thermal Engineering, Volume 29, Issues 11-12, August 2009, pages 2579-2582, impact factor 2008: 1,349; Elsevier publishing, London, UK.

41. Mijakovski I., Mijakovski V., (2009), Extreme values of climatic curve and their influence on TPP's "Bitola" cold-end, 14th symposium on thermal science and engineering in Serbia, SIMTERM - Sokobanja, Serbia.

42. Mijakovski V., Mijakovski I., (2009), Determination of evaporation losses in hyperbolic wet cooling tower, 14th symposium on thermal science and engineering in Serbia, SIMTERM - Sokobanja, Serbia.

43. Мијаковски В., Мијаковски Н., (2009), Искористување на топлината од чадните гасови за зголемување на ефикасноста на ТЕЦ-Битола, I Научен собир со национално учество „Техниката и техничките науки - услов за современ одржлив развој на општеството“, Македонско научно друштво-Битола и Технички факултет-Битола, ноември 2009.

44. Мијаковски В., Мијаковски Н., (2009), Заштеда на топлинска енергија од чадните гасови кај лимените оџаци без присуство на нискотемературна корозија, I Научен собир со национално учество „Техниката и техничките науки - услов за современ одржлив развој на општеството“, Македонско научно друштво-Битола и Технички факултет-Битола, ноември 2009.

45. Мијаковски В., Мијаковски Н., (2009), Искористување на чадните гасови од ТЕЦ “Битола“ за загревање на вода за далечинско греење на градот Битола, Научно списание на Универзитет “Св. Климент Охридски“, Битола, Македонија.

46. Mijakovski V., Mijakovski N., (2010), Initial measurements of flow in Water Supply Network of Prilep within frames of the "Water Supply Project", Fourth International Scientific Conference, BALWOIS, Ohrid, Macedonia.

47.Popovski K., Mijakovski V., Petkovski M., Dimenzionisanje prstenastih vodovodnih mreža, PROCESING 2010, Tara, Srbija.

48. Mijakovski V., Popovski K., Influence of climatic curve values on the operating regime of the turbine at TPP “Bitola”, Simpozijum Elektrane 2010, Društvo termičara Srbije, Vrnjačka Banja, Srbija.

49. Мијаковски В., Бешлиевска В., Влијание на микрокогенерацијата врз животната средина, XII советување на Друштво на Термичарите на Република Македонија -2010, Машински факултет-Скопје, Пелистер, Македонија.

50. Mijakovski V., Mijakovski N., Potential for low-temperature energy usage at power plant’s cold end in order to increase energy efficiency, accepted article for World Renewable Energy Congress 2011 - Sweden, Linkoping, 8-13 May 2011, Sweden.

51. Mijakovski V., Mitrevski V., Mijakovski N., (2011), Location’s altitude and its influence on the evaporation rate of cooling water at natural draught cooling tower, 15th symposium on thermal science and engineering in Serbia, SIMTERM 2011 - Sokobanja, Serbia.

52. Mijakovski V., Mijakovski N., (2011), Review of current position and perspectives of renewable energy in the Republic of Macedonia with focus on electricity production, Renewable and Sustainable Energy Reviews 15 (2011) pp. 5068 - 5080, ISSN 1364-0321, journal impact factor for 2011: 6.018, Elsevier, London.

53. Mijakovski V., Mitrevski V., Mijakovski N, (2012), Possible efficiency improvement by application of various operating regimes for the cooling water pump station at Thermal Power Plant Bitola, Thermal Science, year 2012, Vol. 16, No.1, pp. 263-270, ISSN 0354-9836 (printed edition), journal impact factor for 2011: 0.779, VINČA Institute of Nuclear Sciences, Beograd

54. Mitrevski V., Geramitcioski T., Lutovska M.,Mijakovski V., Procenka rizika tokom proizvodnje jestivog ulja, Majska konferencija o strategiskom menadzmentu, 25-27 Maj 2012, Bor, Srbija.

53. Popovski K., Mijakovski V., Comparison of heat exchanger according to the shape of ribs, 3rd international conference “Vallis aurea”, October 4-5, 2012, Pozega, Croatia.

54. Мијаковски В,. Митревски В., Мијаковски Н., Работни карактеристики на ладилната кула со природна промаја во ТЕЦ „Битола“, меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2012, Здружение на енергетичари на Македонија (ЗЕМАК), 04-06 октомври 2012, Охрид, Македонија.

55. Mijakovski V., Mitrevski V., Popovski K., Mijakovski N., Possibilities and perspectives for utilization of municipal solid waste (MSW) as renewable energy source in the Republic of Macedonia, меѓународна конференција POWER PLANTS 2012, 30.10 – 02.11.2012, Zlatibor, Srbija.

56. Mitrevski V., Geramitcioski T., Mijakovski V., Lutovska M., Some experiences from risk assessment at ‘healthy’ food production, II international conference industrial engineering and environmental protection  (IIZS 2012), October 31, 2012, Zrenjanin, Srbija.

57. Mitrevski V., Mijakovski V., Popovski F., Popovski D., (2012), Influence of boundary conditions on particle density, Journal of agricultural science and technology, ISSN 2161-6256, David Publishing, USA.

58. Mitrevski V., Mijakovski V., Geramitcioski T., Lutovska M., (2012), Comparison between the transcedental and cyclometric sorption isotherm models, Journal on processing and energy in agriculture, year 2012, Vol. 16, No.1, pp. 1-5, ISSN 1821-4487, Nacionalno drustvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, Srbija.

59. Mitrevski V., Trajcevski Lj., Geramitcioski T., Mijakovski V., Comparison between transcedental and trigonometric isotherm models, меѓународен симпозиум 18th International Drying Symposium (IDS 2012), 11-15 November 2012, Xiamen, China.

60. Mitrevski V., Geramitcioski T., Mijakovski V., Lutovska M., Risk assessment in natural gas transmission system, 1st international scientific conference, COMETa 2012, November 28-30, Jahorina, Bosna i Hercegovina.

61. Mitrevski V., Trajcevski Lj., Mijakovski V., Lutovska M., Statistical Criteria for Selection of Thin Layer Drying Models, 6th Nordic Drying Conference, june 5 to 7, 2013 – Copenhagen, Denmark.

62. Mitrevski V., Mijakovski V., Mijakovski N., Lutovska M., Statistical evaluation of some sorption isotherm models, XIII Polish Drying Symposium, September 5-6, 2013 – Kolobrzeg, Poland.

63. Bundalevski S., Mijakovski V., Mitrevski V., Use of Renewable Energy sources in Republic of Macedonia with particular emphasis on bio diesel, International Congress on Energy Efficiency and Energy Related Materials, October 9-12, 2013, Kemer, Turkey.

64. Mijakovski V., Mitrevski V., Usage of low-temperature energy from the cooling tower by applying cascade heat pumps, 16th international symposium on thermal science and engineering of Serbia, october 22-25, 2013 – Sokobanja, Serbia.

65. Lutovska M., Mijakovski V., Dimitrieska C., Mitrevski V., Current State of Wind Energy Utilisation in the Republic of Macedonia, 16th international symposium on thermal science and engineering of Serbia, october 22-25, 2013 – Sokobanja, Serbia.

66. Mijakovski V., Geramitcioski T., Mitrevski V., Risk assessment at motorway tunnel construction, III international conference industrial engineering and environmental protection  (IIZS 2013), October 30, 2013, Zrenjanin, Srbija.

67. Mitrevski V., Geramitcioski T., Mijakovski V., Lutovska M., Risk assessment for construction of bridge on motorway, III international conference industrial engineering and environmental protection  (IIZS 2013), October 30, 2013, Zrenjanin, Srbija.

68. Geramitcioski T., Mitrevski V., Mijakovski V., Tunnels as an air pollutants on Demir Kapija – Smokvica motorway construction, III international conference industrial engineering and environmental protection  (IIZS 2013), October 30, 2013, Zrenjanin, Srbija.

69. Lutovska M., Mitrevski V., Geramitcioski T., Mijakovski V., Review of journals with a particular emphasis on papers in which sorption isotherms were determined, XXVI Nacionalna konferencija Procesna tehnika u poljoprivredi (PTEP), 06-11.04.2014, Kladovo, Srbija.

70.Bundalevski S., Mitrevski V., Geramitcioski T., Mijakovski V., Review of journals with a particular emphasis on papers on application of inverse approach in drying processes, XXVI Nacionalna konferencija Procesna tehnika u poljoprivredi (PTEP), 06-11.04.2014, Kladovo, Srbija.

71.Mijakovski V., Geramitcioski T., Mitrevski V., Trombev G., Ristovski R., Results from Preliminary Energy Audit in the Faculty of Technical Sciences – Bitola,  International Conference on Buildings Energy Efficiency and Renewable Energy Sources 2014, 1-3 June 2014, Kozani, Greece.

72. V. Mitrevski, T. Geramitcioski, G. Trombev, V. Mijakovski, I. Andreevski, Blower door test - Measurement protocol, International Conference on Buildings Energy Efficiency and Renewable Energy Sources 2014, 1-3 June 2014, Kozani, Greece.

73. I. Andreevski, G. Trombev, V. Mitrevski, V. Mijakovski, T. Geramitoski, Energy Management System and Substitution of Fuels and Energy Sources in Public Buildings, International Conference on Buildings Energy Efficiency and Renewable Energy Sources 2014, 1-3 June 2014, Kozani, Greece.

74. T. Geramitoski, G. Trombev, V. Mitrevski, V. Mijakovski, I. Andreevski,  Implementation the tasks of the Renewable Energy Directive 2009/28/EC in EU Members and the former Yugoslav Republic of Macedonia as a country-candidate, International Conference on Buildings Energy Efficiency and Renewable Energy Sources 2014, 1-3 June 2014, Kozani, Greece.

75. Geramitcioski T., Mijakovski V., Mitrevski V., Health safety & security (HSS) procedure for risk assessment in construction of a new motorway section, 16th International Conference on Industrial Systems (IS’14), October 15-17, 2014, Novi Sad, Serbia.

76. Mitrevski V., Geramitcioski T., Mijakovski V., Risk assessment of workplaces during production of dairy products, 16th International Conference on Industrial Systems (IS’14), October 15-17, 2014, Novi Sad, Serbia.

77. Mijakovski V., Geramitcioski T., Mitrevski V., Results from the energy audit of the high school dorm “Mirka Ginova” – Bitola, IV international conference industrial engineering and environmental protection  (IIZS 2014), October 15, 2014, Zrenjanin, Srbija

78. Mitrevski V., Geramitcioski T., Mijakovski V., Lutovska M., Mitrevska C., Situation regarding accidents at work in the European Union and in the Republic of Macedonia, IV international conference industrial engineering and environmental protection  (IIZS 2014), October 15, 2014, Zrenjanin, Srbija.

79. Мијаковски В., Тромбев Ѓ., Софтверска алатка за избор на вредности за топлински мостови според МКС EN ISO 14683:2007,  меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2014, Здружение на енергетичари на Македонија (ЗЕМАК), 16-18 октомври 2014, Струга, Македонија.

80. Тромбев Ѓ., Мијаковски В., Споредбена анализа на соларни параметри од различни јавно достапни извори на податоци за локација на Скопје, меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2014, Здружение на енергетичари на Македонија (ЗЕМАК), 16-18 октомври 2014, Струга, Македонија.

81. Пановски С., Мијаковски В., Генчев С., Елаборат за заштита при работа кај мали хидроцентрали, меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2014, Здружение на енергетичари на Македонија (ЗЕМАК), 16-18 октомври 2014, Струга, Македонија.

82. Mitrevski V., Lutovska M., Mijakovski V., MIjakovski N. (2014), Statistical evaluation of thin-layer drying of banana, Journal of Hygienic Engineering and Design, Vol. 8, pp.145-152, UDC 664.844:634.773, Consulting and Training Center KEY, Skopje.

83. Mitrevski V., Lutovska M., Mijakovski V., Pavkov I., Babic M., Radojcin M., (2015), Adsorption isotherms of pear at several temperatures, article in press, Thermal Science, year 2015, Vol. 19, No.3, pp. 1119-1129, ISSN 0354-9836 (printed edition), journal impact factor for 2014: 1.222, VINČA Institute of Nuclear Sciences, Beograd.

84. Mitrevska C., Vasilevski B., Mitrevski V., Geramitcioski T., Mijakovski V., Some experiences of safety and health of work during the modernization of TPP REK Bitola, V international conference industrial engineering and environmental protection  (IIZS 2015), October 16, 2015, Zrenjanin, Serbia.

85. Geramitcioski T., Mitrevski V., Mijakovski V., Trajceski Lj., Multi-criteria analysis for estimation of costs for injuries and diseases at work, V international conference industrial engineering and environmental protection  (IIZS 2015), October 16, 2015, Zrenjanin, Serbia.

86. Mijakovski V., Geramitcioski T., Mitrevski V., Main barriers to the implementation of projects utilizing RES in the Republic of Macedonia, 17th international symposium on thermal science and engineering of Serbia, october 20 - 23, 2015 – Sokobanja, Serbia.

87. Mitrevski V., Lutovska M., Mijakovski V., Pavkov I., Mitrevska C., Experimental investigation and mathematical modelling of thin layer drying of quince, Proceeding of 5th European Drying conference – Eurodrying 2015, October 2015, Budapest, Hungary, ISBN 978-963-9970-62-5, pp. 269-276.

88. Lutovska M., Mitrevski V., Pavkov I., Mijakovski V., Radojcin M. (2016), Mathematical modelling of thin layer of drying of pear, Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly, vol. 22, Number 2, april – june 2016, journal impact factor for 2015: 0.617, ISSN 1451-9372 (print), ISSN 2217-7434 (online), pp. 191-199.

89. Mitrevski V., Lutovska M., Pavkov I., Mijakovski V., Popovski F., (2016), The power series as water sorption isotherm models, Journal of Food Process Engineering 39 (2016), pp. 178 - 185, ISSN 1745-4530, journal impact factor for 2015: 0.745, Wiley, New Jersey, USA.

90. Mijakovski V., Geramitcioski T., Mitrevski V., (2016), Potential and utilization of renewable energy sources in the Southeastern region of the Republic of Macedonia, Renewable and Sustainable Energy Reviews 59 (2016) pp. 1550 - 1562, ISSN 1364-0321, journal impact factor for 2015: 6.798, Elsevier, London.

91. Mijakovski V., Mitrevski V., Geramitcioski T., (2016), Comparative analysis of possibilities for raising efficiency in Thermal Power Plant by utilization of waste heat energy, Thermal Science, year 2016, Vol. 20, No.6, pp. 2137-2147, ISSN 0354-9836 (printed edition), journal impact factor for 2015: 0.939, VINČA Institute of Nuclear Sciences, Beograd.

91. Mitrevski V., Bundalevski S., Mijakovski V., Moisture diffusivity: literature data compilation for potato and apple, GREDIT 2016 - Green development, infrastructure, technology, international conference, March 2016, Skopje, Macedonia, ISBN 978-608-4624-22-6.

92. Mitrevski V., Bundalevski S., Mijakovski V., Geramitcioski T., Lutovska M., Mitrevska C., Experimental Investigation of Far-Infrared Vacuum Drying of Apple Slices, IDS 2016, 20th International Drying Symposium, August 2016, Gifu, Japan.

93. Тромбев Ѓ., Тромбева-Гавриловска А., Мијаковски В., Термички карактеристики кај градежни материјали – тривијалности, дилеми, избор, Зборник на реферати од меѓународно советување ЕНЕРГЕТИКА 2016 – книга 2, Здружение на енергетичари на Македонија (ЗЕМАК), октомври 2016, Охрид, Македонија, ISBN 978-608-4764-03-8, стр. 151-160.

94. Geramitcioski T., Mijakovski V., Mitrevski V., Case study: assessment of environment pollution during construction and operation of small hydro power plant Shemnica, Proceeding of 6th International conference industrial engineering and environmental protection (IIZS 2016), October 2016, Zrenjanin, Serbia, ISBN 978-86-7672-293-8, pp. 87-94.

95. Mijakovski V., Geramitcioski T., Mitrevski V., Techno-economic analysis of the reconstruction of central heating system in Thermal Power Plant Bitola, Full papers proceeding of international conference “POWER PLANTS 2016”, November 2016, Zlatibor, Serbia, ISBN 978-86-7877-024-1, pp. 612-621.

96. Trajkovski Z., Mijakovski V., Trombev G., Geramitcioski T., Mitrevski V., Analysis and comparison of measurements of emission of harmful pollutants SO2, NOX and dust between the TE (thermal power plant) Bitola, Macedonia and power plants in the same lignite basin in Greece, Full papers proceeding of international conference “POWER PLANTS 2016”, November 2016, Zlatibor, Serbia, ISBN 978-86-7877-024-1, pp. 824-832.

97. Geramitcioski T., Mitrevski V., Mijakovski V., Impact of construction of the highway Demir Kapija – Smokvica on environmental pollution, Proceedings from the VI Regional Conference “Industrial Energy and Environmental Protection in South Eastern European Countries – IEEP ‘17”, June 2017, Zlatibor, Serbia.

98. Mitrevski V., Geramitcioski T., Mijakovski V., The recommendations for improving ambient air quality in Bitola, Proceedings from the VI Regional Conference “Industrial Energy and Environmental Protection in South Eastern European Countries – IEEP ‘17”, June 2017, Zlatibor, Serbia.

99. Lutovska M., Mijakovski V., Geramitcioski T., Gjorgievski V., Reasons that contribute to the enormous pollution in Skopje, Proceedings from the VI Regional Conference “Industrial Energy and Environmental Protection in South Eastern European Countries – IEEP ‘17”, June 2017, Zlatibor, Serbia.

100. Mijakovski V., Mitrevska C., Geramitcioski T., Mitrevski V., Trajkovski Z., Production of electricity from Renewable Energy Sources and obstacles to further development in the Republic of Macedonia, Proceedings from the VI Regional Conference “Industrial Energy and Environmental Protection in South Eastern European Countries – IEEP ‘17”, June 2017, Zlatibor, Serbia.

Др. активности

Учество во научно – истражувачки проекти:

1. (2000 - 2001), Pre-feasibility study for medial-term development of public utilities in municipality Bitola, PHARE-Cross Border Cooperation.

2. (2001 – 2003), научно-истражувачки проект, "Топлификација на Битола", Министерство за образование и наука на РМ, раководител на проектот: Проф. д-р Кирил Поповски.

3. (2002 – 2004), научно-истражувачки проект, "Заштеда на енергијата и заштита на околината во ТЕЦ", Министерство за образование и наука на РМ, раководител на проектот: Проф. Д-р Илија Мијаковски.

4. (2014), Студија за потенцијалите и искористувањето на обновливите извори на енергија во Југоисточниот плански регион на Република Македонија во рамки на проектот „Кон иднината“, IPA Cross border Cooperation, CCI Number 2007CB16IPO007, тим лидер - експерт на полето на обновливи извори на енергија.

5. 2016 - 2020, Overcoming Barriers to Nanofluids Market Uptake (NANOUPTAKE), COST Association, Action, CA 15119 (MC substitute).