Следни испити

Јули/Август
П В С Ч П С Н
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
сите

Новости

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Ред. проф. д-р Сања Поповска-Василевска

prof. Dr Sanja Popovska-vasilevska
Биографија

GENERAL DATA   
First name:    Sanja
Family name: Popovska-Vasilevska
Date and place of birth: 03 October 1968 yr., Skopje, Macedonia
Status: Married, two children
Title: PhD
Position: Assistant professor
Institution: St.Kliment Ohridski University, Faculty of Technical Sciences-Bitola
Address: ul.Ivo Ribar Lola bb, p.o.box 99. 7000 Bitola, Macedonia
Telephone: +389 47 207 702, +389 47 207 710 (direct ext.)
e-mail: pvsanja@yahoo.com

EDUCATION     
Graduated: 1991 yr., Faculty of Mechanical Engineering, University St. Cyril and Methodius, Skopje, Macedonia
    Diploma work title: Energy Supply in Plastic Greenhouses
    Scientific leader:    Prof.D-r Konstantin Dimitrov
Specialization: 1991-1992 yr. (9 months course), International Institute for Geothermal Research, Pisa, Italy - Geothermal Energy (all aspects)
Master degree: 1996 yr., Faculty of Technical Sciences-Bitola, St. Kliment Ohridski University
    Master work title: Energy Optimization of Evaporating Plants
    Scientific leader:  Prof.D-r Blagoje Andrejevski
PhD degree: 2007 yr., Faculty for Energy Engineering, University of Oradea, Romania
    PhD title: Research on the Energy Efficiency and Availability of Greenhouse Climate Conditioning Systems
    Scientific leader: Prof.D-r Ioan Felea

Odluka i referat za izbor

LECTURING   
Theoretical and Practical part:   
-    Cooling and Refrigeration Technique
-    Cooling and Refrigeration Systems
-    Greenhouses
-    Unconventional Energy Sources
-    Steam Turbines
-    Steam Generators
-    Heat Pumps
-    Storing and Transport of Food Products  
-    Basics of Mechanical Engineering
-    Printing Techniques and Systems
International Short Term Courses: (International Summer School for Direct Application of Geothermal Energy)    
Radenci, Slovenia 1994; Cesme, Turkey, 1997; Ponta Delgada, Portugal, 1998; Klamath Falls, Oregon, USA 1999; Oradea, Romania, 2001; Thessaloniki, Greece 2002; Izmir, Turkey, 2003, Bratislava 2008;
Regional Center For Environment Protection - Energy Efficiency Methods, Skopje, Macedonia 2001

Книги

- S.Popovska-Vasilevska, Solar Systems, Info-tech for the Solar Energy Use with special accent on solar thermal systems, Consumer’s Organization of Macedonia, 120 pg, 2007
- S.Popovska-Vasilevska, I.Nasov,  H.Kostadinova-Boskova, V.Ristov, Integrated Solar Thermal Systems in Roofs and Facades, Solar Macedonia, 188 pg, Skopje 2009
- S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Basics of Mechanical Engineering, Working internal edition (revised edition); Faculty of Technical Sciences – Bitola, Graphical Engineering Department, 100 pg., Bitola 2009
- S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Printing Machines and Systems; Working internal edition (revised edition); Faculty of Technical Sciences – Bitola, Graphical Engineering Department, 100 pg., Bitola 2009

Престои

1994    Direct Application of Geothermal Energy, Radenci, Slovenia
1997    Geothermal District Heating Schemes, Cesme, Turkey
1998    Economy of Integrated Geothermal Schemes, Ponta Delgada, Portugal
1999    Direct Utilization of Geothermal Energy, Klamath Falls, Oregon, USA
2001    Geothermal Energy Application, Oradea Romania
2001    Energy Efficiency Methods, Skopje, Macedonia
2002    District Heating, Agricultural and Agro-Industrial Uses of Geothermal Energy, Thessalonica, Greece
2004    SimLab course on Parallel Numerical Simulations, Belgrade, Serbia
2005    SimLab course on Parallel Numerical Simulations, Bitola, Macedonia
2005    Power Production from Geothermal Energy, Izmir, Turkey
2007    Maintenance of Web Platform for e-learning, in the frame of the project Web Based Multimedia e-Learning for Applied Technologies WEBLAB, TEMPUS, Skopje, Macedonia
2009    Organization of Successful Development of Geothermal Project, Bratislava, Slovakia
2010    Designing of ground source heat pumps, GEOTRAINET, Peine, Germany

Трудови и конф.

REFERENCES
National references
Professional press

-    K.Sikhamarn, S.Popovska, Economic Feasibility of Building 5,5 MW Landfill Power Plant - Methane Production from   Urban Waste of Skopje, Energetika - Journal of ZEMAK No.6, May 1995
-    B.Andrejevski, K.Popovski, E.Micevski, S.Popovska, Location and Energetic Valorization of the Geothermal Resources in Republic of Macedonia, Energetika - Journal of ZEMAK, No.7, 1995
-    K.Popovski, C.A.Campioti, A.C.Rodrigez, S.Popovska-Vasilevska, Performances of Different Heating Systems with Very Low Temperatures of the Heating Fluid, SITT Engineering, Energetika, Journal of ZEMAK, No.2, 1996
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, From the Field of Geothermal - This Year Geothermal School Goes to Azorean Islands, Energetika - Journal of ZEMAK, No.16, vol.6, pp 62-63, March 1998
-    S.Popovska-Vasilevska, International Geothermal Days AZORES 1998, Energetika - Journal of ZEMAK, No.19, vol.6, pp 37-38, December 1998
-    S.Popovska-Vasilevska, Energy Saving with Domestic Appliances, Journal of Consumers’ Organization of Macedonia, April 2004
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Optimal Energy Use in Small Communities, Journal of Consumers’ Organization of Macedonia, April 2004
-    S.Popovska-Vasilevska, Solar Energy in Our Homes, Journal of Consumers’ Organization of Macedonia, 2007
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Is the development of geothermal resource feasible for Macedonia?, Energetika – Journal of ZEMAK, No. 57, vol.15, 2007, pg.67-73
-    S.Popovska-Vasilevska, Renewable Energy, Journal of Consumers’ Organization of Macedonia, December 2007
-    S.Popovska-Vasilevska, I.Nasov, H.Kostadinova-Boskova, V.Ristov, Solar Architecture (1st part – Solar energy), Energetika – Journal of ZEMAK, No.70, vol.17, 2010, pg.67-75
-    S.Popovska-Vasilevska, I.Nasov, H.Kostadinova-Boskova, V.Ristov, Solar Architecture (2nd part – Passive use of solar energy), Energetika – Journal of ZEMAK, No.71, vol.18, 2010, pg.67-75
-    S.Popovska-Vasilevska, I.Nasov, H.Kostadinova-Boskova, V.Ristov, Solar Architecture (3rd part – Active use of solar energy), Energetika – Journal of ZEMAK
-    S.Popovska-Vasilevska, Designing the Living Space for Passive Use of Solar Energy, Journal of Consumers’ Organization of Macedonia, pg.20-22, no.18, June 2010
Congresses, Symposiums, Conferences
-    K.Popovski, E.Micevski, S.Popovska, Location and Energy Valorization of the Geothermal Resources in R. Macedonia, First Conference of ZEMAK, December, 1992
-    S.Popovska, G.Trombev, K.Popovski , Technologies for Geothermal Energy Utilization in Agriculture, First Conference of ZEMAK, December, 1992
-    C.Stefanovska, S.Popovska, Influence to the Human Environment of Direct Application of Geothermal Energy, First Conference of ZEMAK, December, 1992
-    C.Stefanovska, S.Popovska, Model for Optimization of Annual Loading of Geothermal System with Combination of Consumers, Second Conference of ZEMAK, October, 1993
-    S.Popovska, C.Stefanovska, Model of Low-Temperature Heating Installation for Using Effluent Water from the Power Plant BITOLA in Agriculture, Second Conference of ZEMAK, October, 1993
-    K.Popovski, S.Popovska, Model of Economically-Technically Feasible Combination of Geothermal Installations for Mediterranean Climate, Second Conference of ZEMAK, October, 1993
-    S.Popovska, Basic Characteristics and Specifics of “Hortytherm” Installation Application for Heating Greenhouses, Republic symposium on Gardens and Flowers in Greenhouses (with international participation), Ohrid, April, 1994
-    K.Sikhamam, K.C.Lee, K.Popovski, S.Popovska, Technical and Economic Feasibility of Landfill Gas Power Plants for the Urban Concentrations in South/Eastern Europe, International Symposium on Energy Systems in Southeastern Europe, ZEMAK, Ohrid, Macedonia, September, 1995
-    S.K.Biswas, K.C.Lee, K.Popovski, S.Popovska, A  Study of the Cawerau Geothermal Discharge Water Cooling Pond, International Symposium on Energy Systems in South-Eastern Europe, ZEMAK, Ohrid, Macedonia, September, 1995
-    S.Popovska, C.Stefanovska, Influences to the Human Environment of Direct Application of Geothermal Energy, Let's Go East Program, Bitola, 1997
-    K.Popovski, B.Andrejevski, K.Dimitrov, S.Popovska-Vasilevska, Reconstruction, Modernization and New Development of Direct Application of Geothermal Energy, ZEMAK, GEOTERMA, Kocani, 1997
-    K.Popovski, B.Andrejevski, K.Dimitrov, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Energy Application in Agriculture – Feasibility, Obstacles, Possibilities and Measures for Further Development, ZEMAK-GEOTERMA, Kocani, 1997
-    S.Popovska-Vasilevska,  A.C.Rodrigues, Economical and Environmental Aspects of Waste Heat Utilization from Thermal Plants for Heating Greenhouses - Results and Experiences from the Italian Project Bastardo, International Symposium on  Coal Application in Energetic, ZEMAK, Ohrid, 1997
-    K.Dimitrov, S.Popovska-Vasilevska, Institutional, Economical and Ecological Aspects of Using Waste Heat from Thermal Plants for District Heating, International Symposium on Coal Application in Energetic, ZEMAK, Ohrid,1997
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Biomasses of Agricultural Origin as Possible Energy Sources, Conference of ZEMAK,Berovo,29-30 May, 1998
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Changes in the System of Higher Technical Education under the Influence of the World Technological Revolution, Third Common Conference (St. Kliment Ohridski University and Florida State University - Tallahassee), 8-17 June, 1998
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Development of the International Summer School for Direct Application of Geothermal Energy, Expert Meeting, Bitola, 25-26 June, 1998.
-    S.Popovska-Vasilevska, Possible Influences of Geothermal Energy Exploitation to the Human Environment, Austrian / Macedonian Workshop on Proposed Technical Solutions for Improving the Reliability of the Geothermal System “Geoterma” in Kocani (Macedonia), Kocani, 16 March, 1999
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Feasibility of Geothermal Technologies at the End of XXth Century, Austrian/Macedonian Workshop on Proposed Technical Solutions for Improving the Reliability of the Geothermal System “Geoterma” in Kocani (Macedonia), Kocani,  16 March, 1999
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Re-evaluation of the Development Strategy of the Integrated Geothermal Project Kocani, Macedonia, Austrian / Macedonian Workshop on Proposed Technical Solutions for Improving the Reliability of the Geothermal System Geoterma in Kocani (Macedonia), Kocani,  16 March, 1999
-    S.Popovska-Vasilevska, Technical Problems of the Geothermal District-Heating Systems in Macedonia, International Symposium on Heating and Co-generative Systems in Urban Settlements and Industry, ZEMAK, Ohrid,4-5 October, 2000
-    S.Popovska-Vasilevska, Regulation of the Heat Supply for Specific Heat Consumers of Geothermal Energy, International Symposium on Heating and Co-generative Systems in Urban Settlements and Industry, ZEMAK, Ohrid, 4-5 October, 2000
-    S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Energy in Macedonia, Development of the Geothermal Project Bansko, Workshop with International Participation, MAGA, Bansko, Macedonia, 2002
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Reconstruction and Optimization of the Integrated Geothermal System "Bansko", Workshop with International Participation, MAGA, Bansko, Macedonia, 2002
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Legislative and Administrative Aspects of the Exploitation of Geothermal Energy in Macedonia and the European Countries, Workshop with International Participation, MAGA, Bansko, Macedonia, 2002
-    S.Popovska-Vasilevska, Possibilities, Justifiableness and Comparable Advantages for Development of Renewable Energy Systems in Macedonia, International Workshop of MAGA, International fair ENERGETICS 2004 – Efficiency, Ecology, Economy, Skopje, 5-9 April, 2004
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Karapancevski, Energy Efficiency Measures for Domestic Appliances, Consumers’ Organization of Macedonia, Annual Seminar, International fair ENERGETICS 2004 – Efficiency, Ecology, Economy, Skopje, 5-9 April, 2004
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Optimal Energy Use in Small Regions, Consumers’ Organization of Macedonia, Annual Seminar, International fair ENERGETICS 2004 – Efficiency, Ecology, Economy, Skopje, 5-9 April, 2004
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Is the Development of Geothermal Energy Resource Feasible in Macedonia?, International Workshop on Possibilities, Justifiableness and Comparative Advantages for Development of RES Application in Macedonia, ZEMAK, Ohrid, 5-7 October, 2006
-    S.Popovska-Vasilevska, Preconditions for Solar Energy Use Penetration, Labeling of Solar Components and Systems, Workshop on Possible Applications of Solar Energy, Town Hall, Skopje, 21 May 2007
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Application of Renewable Energy Sources in Macedonia, Status and Prospects for Further Development, Round table on State of the art and problems of the energy sector in Macedonia, organized by Macedonian Academy of Sciences and Arts and Ukrainian Academy of Sciences, Molika, Bitola, 18 September 2007
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Regional Development of Rural Areas through Wider Integration of RES, International conference for entrepreneurship, innovations and regional development ICEIRD2008, Ohrid, 8-10 May, 2008
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Energy Efficiency, Renewable Energies and Sustainability – Three Key Factors for the New Development of the Energy Strategies, COSMO – Conference on Energy Efficiency, hotel Continental, Skopje, 16-17 May, 2008
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Chances for Geothermal Energy in the Countries of Central and East Europe, Conference on Energy Efficiency, hotel Continental, Skopje, 16-17 May, 2008
-    S.Popovska-Vasilevska, J.Felea, Thermal Processes Specific for the Greenhouses Heated with Geothermal Energy, International Symposium “Energetika 2008”, ZEMAK, Ohrid, 9-11 October, 2008
-    B.Donevski, B.Sirok, S.Popovska-Vasilevska, Computer Simulation of Thermal Flow Processes in Wet Cooling Towers, International Symposium “Energetika 2008”, ZEMAK, Ohrid, 9-11 October, 2008
International references
Professional press

-    K.Popovski, S.Popovska, C.Stefanovska, Geothermal Rice Drying Unit in Kocani, Macedonia, Geothermics, 1992, Vol.21, No, 5/6, pp.709-716.
-    K.Popovski, A.C.Rodrigues, S.Popovska-Vasilevska, Demonstration Geothermal Project at Ribeira Grande (Azores, Portugal), GHC Bulletin, No.2, June, 1997
-    S.Popovska-Vasilevska, International Geothermal Days “Oregon 1999”, IGA NEWS – Newsletter of the  International Geothermal Association, No. 38, October-December 1999
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Feasibility of Geothermal Agricultural Projects at the Beginning of XXIst Century, International Summer School, Skopje, Macedonia, GHC Bulletin 2001
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Prospects and Problems for Geothermal Use in Agriculture in Europe, Geothermics 32, July 2003, pg.545-555
-    K.Popovski, A.C.Rodrigues, S.Popovska-Vasilevska, Demonstration Geothermal Project at Ribeira Grande (Azores, Portugal)-Updated, Geo-Heat Center, Bulletin Vol. 19, No. 2, 2004
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Sustainability And Economic Feasibility of Combinations of Renewable Energy Sources (RES) and Fossil Fuels for Production of Heat and Electricity, Sustainable Energy Production and Consumption, The NATO Science for Peace and Security Program, Springer Science + Business Media B.V. 2007
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Where are the Chances of Geothermal Energy for Quicker Development?, Energy bulletin – Science & Technologies: Renewable Energy Resource of the Third Millennium, No3 (6), 2009, pg.24-39
Congresses, Symposiums, Conferences, Courses
-    K.Popovski, K.Dimitrov, B.Andrejevski, V.Sarevski, S.Popovska, Geothermal Integrated Project BANSKO, International Symposium on Industrial Uses of  Geothermal Energy, Reykjavik, Iceland, 1992
-    K.Popovski, K.Dimitrov, E.Micevski, S.Popovska, Chr.Martzopouolu, Geothermal Rice Drying Unit in Kocani, International Symposium on Industrial Uses of Geothermal Energy, Reykjavik, Iceland, 1992
-    K.Popovski, K.Dimitrov, E.Micevski, S. Popovska, Recent Developments of Direct Application of  Geothermal Energy in Agriculture, International Symposium on Industrial Uses of Geothermal Energy, Reykjavik, Iceland, 1992
-    K.Popovski, K.Dimitrov, E.Micevski, S.Popovska, Factors Influencing the Choice of  Geothermal Low- Temperature Heating Installations, III POSVET - Meeting, Mineral and Thermal Waters in Economy and Science of Slovenia, pp 97- 113, Ljubljana, Slovenia, October 1992
-    K.Popovski, K.Dimitrov, B.Andrejevski, Chr,Martzopouolu, S.Popovska, Geothermal Rice Drying Unit in Kocani, Macedonia,  III POSVET- Meeting, Mineral and Thermal Waters in Economy and Science of Slovenia, pp 121-127, Ljubljana, Slovenia, October 1992
-    K.Popovski, K.Dimitrov, E,Micevski, S.Popovska, Recent Developments of Direct Application of Geothermal Energy,  III POSVET- Meeting, Mineral and Thermal Waters in Economy and Science of Slovenia, pp 113-121, Ljubljana, Slovenia, October 1992
-    K.Popovski, S.Popovska, C.Stefanovska, Factors Influencing the Choice of Low-Temperature Heating Systems for the Use of Industrial Thermal Effluents and Geothermal  Energy for Protected Crop Cultivation, ESNA-XXIIIrd Annual Meeting, Halle (Salle), Germany, 1993
-    K.Popovski, C.Stefanovska, S.Popovska, Direct Application of Geothermal Energy in the Republic Macedonia, International Seminar on Environmental Protection by  the Use of Geothermal Energy, jointly with the meeting of the FORUM of the EUROPEAN BRANCH of the IGA, Zakopane-Koscielisko, Poland,  September 1993
-    C.Stefanovska, S.Popovska, Influence of Direct Application of Geothermal Energy  to the Human Environment, International Course on Geothermal Energy, Technology, Ecology, International Geothermal Days Bulgaria 1993, Bansko, Bulgaria, 1993
-    K. Popovski, S.Popovska, Low-Temperature Installations for Heating Greenhouses, International Course on Geothermal Energy, Technology, Ecology, International Geothermal Days Bulgaria 1993, Bansko, Bulgaria, 1993
-    K. Popovski, S.Popovska, Factors Influencing the Choice of Low-Temperature Heating Installations,  International Course on Geothermal Energy, Technology, Ecology, International Geothermal Days Bulgaria 1993, Bansko, Bulgaria, 1993
-    K.Popovski, B.Andrejevski, K.Dimitrov, S.Popovska, Geothermal Rice Drying Unit  in Kocani, Macedonia,  International Course on Geothermal Energy, Technology, Ecology, Bansko, International Geothermal Days Bulgaria 1993, Bulgaria, 1993
-    K. Popovski, S.Popovska, Recent Developments of Direct Application of Geothermal Energy in Agriculture, International Course on Geothermal Energy, Technology, Ecology, International Geothermal Days Bulgaria 1993, Bansko, Bulgaria, 1993
-    K.Popovski, C.A.Campiotti, S.Popovska, Model of Economically and Technically Feasible Combination of Geothermal Installations for Heating Greenhouses under Mediterranean Climate (THERMI Project “Canino” in Italy), International Symposium on Geothermal Energy in Europe’94 - Research and Exploitation, Orleans, France, February 1994
-    K.Popovski, K.Dimitrov, S.Popovska, Geothermal Energy for Heating Greenhouses & Aquaculture in Central & East European Countries (EC “Let’s Go East” International Workshop in Bansko, Bulgaria),  International Symposium on Geothermal Energy in Europe’94 - Research and Exploitation, Orleans, France, February 1994
-    K.Popovski, B.Andrejevski, C.Stefanovska, S.Popovska, Direct Application of Geothermal Energy in Republic Macedonia,  International Symposium on Geothermal Energy in Europe’94 - Research and Exploitation, Orleans, France, February 1994
-    K.Popovski, S.Popovska, C.Stefanovska, G.Trombev, Greenhouse Construction and Heating Installations Using Effluent Water of a Power Plant for Protected Crop Cultivation under Cold Climate Conditions, 6th Symposium (with International Participation) on Vegetables and Potatoes, Belgrade, Yugoslavia, April 1994
-    K.Popovski, S.Popovska, Factors Influencing the Choice of Low-Temperature Heating Systems, Geothermal School, Intergeo-Slovenia, Radenci, Slovenia, November 1994
-    S.Popovska, K.Popovski, Lj.Gashteovski,, Kocani  Geothermal  Integrated Project, World Geothermal Congress, Florence, Italy, 18-31 May, 1995
-    S.Popovska, K.Popovski, C.Stefanovska, Problems in Exploitation of the Agricultural Project “Gradina” in Gevgelija after 10 Years of Exploitation,  World Geothermal Congress, Florence, Italy, 18-31 May, 1995
-    K.Popovski, C.A.Campiotti, A.C.Rodrigues, S.Popovska, Performances of Different Low-Temperature Heating Systems in Exploitation under Mild Climate Conditions, International Workshop, Greenhouse Technologies for Mild Climates, AGRITECH’96, Tel Aviv 12-17 May, 1996
-    K.Popovski, A.C.Rodrigues, C.A.Campiotti, C.Cesaroni, S.Popovska, Heating Technology  for Commercial Geothermal Greenhouse Plant Use in Protected Cultivation, International Symposium on Protected Crop Cultivation in Mild Climates, Morocco, October, 1996
-    K.Popovski, K.Dimitrov, E.Micevski, M.Georgieva, S.Popovska-Vasilevska, State-of-the-Art of Geothermal Energy in Macedonia at the End of 1996, ISS - Orme Geothermal, International Seminar on Geothermal Energy, Ankara, 1996
-    K.Popovski, K.Dimitrov, B.Andrejevski, S.Popovska-Vasilevska, Integrated Geothermal Project "Kocani", ISS - Orme Geothermal, International Seminar on Geothermal Energy, Ankara, 1996
-    K.Popovski, K.Dimitrov, S.Popovska-Vasilevska, Agricultural Geothermal Project "Gradina" in Smokvica - Gevgelija, ISS - Orme Geothermal, International Seminar on Geothermal Energy, Ankara, 1996
-    K.Popovski, K.Dimitrov, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Integrated Project "Bansko" in Strumica, ISS - Orme Geothermal, International Seminar on Geothermal Energy, Ankara, 1996
-    K.Popovski, K.Dimitrov, B.Andrejevski, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Rice Drying Unit in Kocani, Macedonia, ISS - Orme Geothermal, International Seminar on Geo-thermal Energy, Ankara, 1996
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, K.Dimitrov, Influence of Direct Application of Geothermal Energy to the Human Environment, ISS - Orme Geothermal, International Seminar on Geothermal Energy, Ankara, 1996
-    K.Popovski, K.Dimitrov, S.Popovska-Vasilevska, Technical Feasibility of Geothermal Projects at the End of XXth Century, ISS - Orme Geothermal, International Seminar on Geothermal Energy, Ankara, 1996
-    K.Popovski, K.Dimitrov, S.Popovska-Vasilevska, Economy and Financing of Geothermal Project, ISS - Orme Geothermal, International Seminar on Geothermal Energy, Ankara, 1996
-    K.Popovski,  S.Popovska-Vasilevska, Legislative and Administrative Aspects of the Exploitation of Geothermal Energy in Macedonia and the European Community Countries, ISS - Orme Geothermal, International Seminar on Geothermal Energy, Ankara, 1996
-    S.Popovska-Vasilevska, Low - Temperature Technologies for Space Heating, International Course on Geothermal District Heating Schemes, International Geothermal Days Turkey 1997, Cesme, Turkey, September 1997
-    S.Popovska-Vasilevska, Low-Temperature Technologies for Cooling, International Course on Geothermal District Heating Schemes, International Geothermal Days Turkey 1997, Cesme, Turkey, September 1997
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, A.C.Rodrigues, Performances of Different Low Temperature Heating Systems for Heating Greenhouses with Geothermal Energy Under Mild Climate Conditions, International Course on Geothermal District Heating Schemes, International Geothermal Days Turkey 1997, Cesme, Turkey, 1997
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Low Temperature Technologies for Industrial Uses, International Course on Geothermal District Heating Schemes, International Geothermal Days Turkey 1997, Cesme, Turkey, 1997
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Feasibility of Geothermal Agricultural Projects at the End of XXth Century, International Workshop on Strategy of Geothermal Development in Agriculture in Europe at the End of XX-th Century, International Geothermal Days Turkey 1997, Izmir, Turkey, 1997
-    K.Popovski, B.Andrejevski, K.Dimitrov, S.Popovska-Vasilevska, Direct Application of Geothermal Energy in Agriculture in the Republic of Macedonia, International Workshop on Strategy of Geothermal Development in Agriculture in Europe at the End of XX-th Century, International Geothermal Days Turkey 1997, Izmir, Turkey, 1997
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Energy Application Development in the Republic of Macedonia, Expert Meeting on Renewable Energy, Vienna, 15-17 June 1998
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Energy Factors of the Greenhouse Climate, International Workshop on Heating Greenhouses with Geothermal Energy, Ponta Delgada, Azores, Portugal, 1998
-    B.Andrejevski, K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Heating Greenhouses with Geothermal Energy in Macedonia, International Workshop on Heating Greenhouses with Geothermal Energy, Ponta Delgada, Azores, Portugal, 1998
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Summary of Geothermal District Heating Schemes, International Course on Economy of Integrated Geothermal Projects, Ponta Delgada, Azores, Portugal, 1998
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Heating Systems for Protected Crop Cultivation, International Workshop on Heating Greenhouses with Geothermal Energy, International Geothermal Days Portugal 1998, Ponta Delgada, Azores, Portugal, 14 September1998
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Choice of Geothermal Systems for Heating Greenhouses, International Workshop on Heating Greenhouses with Geothermal Energy, International Geothermal Days Portugal 1998, Ponta Delgada, Azores, Portugal, 14 September 1998
-    B.Andrejevski, K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, State-of-the-Art of Heating Greenhouses with Geothermal Energy in Macedonia, International Workshop on Heating Greenhouses with Geothermal Energy, International Geo-thermal Days Portugal 1998, Ponta Delgada, Azores, Portugal, 14 September 1998
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Summary of Technical Elements of Geothermal District Heating Schemes, International Course on Economy of Integrated Geothermal Projects, International Geothermal Days Portugal 1998, Ponta Delgada, Azores, Portugal, 16-18 September 1998
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Basics of Greenhouses Design, International Summer School on Direct Utilization of Geothermal Energy, Course in the frames of International Geothermal Days Oregon1999,OIT, Klamath Falls (OR), USA, October 1999
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Design of Geothermal Heating Systems for Greenhouses, International Summer School on Direct Utilization of Geothermal Energy, Course in the frames of International Geothermal Days Oregon 1999, OIT, Klamath Falls (OR), USA, October 1999
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, State-of-the-Art of Geothermal Energy Use for Heating Greenhouses in Macedonia, International Summer School on Direct Utilization of Geothermal Energy, Course in the frames of International Geothermal Days Oregon 1999, OIT, Klamath Falls (OR), USA, October 1999
-    A.C.Rodrigues, S.Popovska-Vasilevska, Other Possibilities in Using Geothermal Energy in Agriculture and Industry of Azores, International Summer School on Direct Utilization of Geothermal Energy, Course in the frames of International Geothermal Days Oregon 1999, OIT, Klamath Falls (OR), USA, October 1999
-    C.A.Campiotti, L.Giunchi, S.Popovska-Vasilevska, Low-Cost Geothermal Heating Technologies for Protected Cultivation in Agriculture, International Summer School on Direct Utilization of Geothermal Energy, Course in the frames of International Geothermal Days Oregon 1999, OIT, Klamath Falls (OR), October 1999
-    K.Popovski, C.A.Campiotti, S.Popovska-Vasilevska, Design Characteristics of a Module of Greenhouse for Hydroponics Production of Vegetables under the Specific Ambient of Antarctica, Study of Innovation Department – ENEA, C.R. Casaccia, Rome, November 1999
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Reorganization of the Integrated Geothermal Project Bansko, Macedonia -  Technical, Legal and Regulatory Aspects; World Geothermal Congress 2000, Fukuoka-Morioka, Japan, May-June, 2000
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Re-evaluation of the Development Strategy of the Integrated Geothermal Project “Kocani”- Macedonia; World Geothermal Congress 2000, Fukuoka-Morioka, Japan, May-June, 2000
-    S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Energy Direct Application in Industry in Europe, International Summer School on Geothermal Energy Applications, International Geothermal Days Romania 2001, Oradea, Romania, 26 April – 5 May, 2001
-    S.Popovska-Vasilevska, Does the Introduction of the Energy Efficiency Measures in the Transition Countries is one of the Possible Solutions for the Actual Negative Situations? The Example of Macedonia, Annual Conference of the Faculty of Energy Engineering – Oradea, Romania, 17 – 19 July, 2002
-    S.Popovska-Vasilevska, Food Processing Uses of Geothermal Energy, International course on District Heating, Agricultural and Agro-Industrial Uses of Geothermal Energy, International Summer School on Direct Application of Geothermal Energy, International Geothermal Days Greece 2002, Aristotle University, Thessaloniki, Greece, 1 – 4 September, 2002
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Heating Greenhouses with geothermal energy, International Summer School on Direct Application of Geothermal Energy, International Geothermal Days Greece 2002, Aristotle University, Thessaloniki, Greece, 1 – 4 September, 2002
-    S.Popovska-Vasilevska, Drying of Agricultural Products with Geothermal Energy, International Summer School on Direct Application of Geothermal Energy,Doganbey (Izmir),Turkey, 2 -15 June, 2003
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, International Summer School on Direct Application of Geothermal Energy of IGA, a Successful Trial for Internationalization of Specialized Education and Training, Foundation Meeting of the EURONETRETS (European Network on Education and Training) for Renewables, Venice (Italy), 2-3 April, 2004
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Energy Use in Agriculture in Greece: Problems and Possibilities for Development, International Conference on Geothermal Energy Application in Agriculture, Athens (Greece), 3-4 May, 2004
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Geothermal Energy Use in Macedonia: State of the Art and Experience of Agricultural Uses, International Conference on Geothermal Energy Application in Agriculture, Athens (Greece), 3-4 May, 2004
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Energy Use in Europe:  Possibilities for more Intensive Development, International Conference on Geothermal Energy Application in Agriculture, Athens (Greece), 3-4 May, 2004
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, ISS - A Successful Trial for Internationalization of Specialized Education and Training, International Summer School on Direct Application of Geothermal Energy, International Geothermal Days Poland 2004, Zakopane, Poland, 13-17 September, 2004
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Integrated Geothermal District Heating Systems – Benefits and Problems, International Summer School on Direct Application of Geothermal Energy, International Geothermal Days Poland 2004, Zakopane, Poland, 13-17 September, 2004
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Energy Use in Macedonia – State-of-the Art and Experience of Agricultural Uses”, International Summer School on Direct Application of Geothermal Energy, International Geothermal Days Poland 2004, Zakopane, Poland, 13-17 September, 2004
-    J.Lund, D.Freeston, K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Direct Application of Geothermal Energy at the Beginning of XXIst Century, International Conference on Energy, Engineering and Agricultural Efficiency 2004, Rouse, Bulgaria, 3-5 June, 2004
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Does it Exist and where is the Future of Europe?, World Geothermal Congress 2005 (WGC 2005), Antalya, Turkey, 24-29 April, 2005
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, New Economy System – New Design of the Organization of Exploitation of Geothermal System “Bansko”, World Geothermal Congress 2005 (WGC 2005), Antalya, Turkey, 24-29 April, 2005
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, P.Niederbacher, Kocani Geothermal District Heating System, World Geothermal Congress 2005 (WGC 2005), Antalya, Turkey, 24-29 April, 2005
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Reconstruction and Redesign of the Project “Istibanja”, World Geothermal Congress 2005 (WGC 2005), Antalya, Turkey, 24-29 April, 2005
-    K.Popovski, E.Micevski, S.Popovska-Vasilevska, State-of-the Art of Geothermal Energy Use in Macedonia, International Workshop of the Serbian Agency for Energy Efficiency, Vrnjacka Banja, 5-6 November, 2005
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Energy Efficiency in Macedonia 2005, International Workshop of the Serbian Agency for Energy Efficiency, Vrnjacka Banja, 5-6 November, 2005
-    S.Popovska-Vasilevska, Energy Situation in Macedonia in 2005, Renewable Energy Sources in Macedonia, RECOVER, MAGA, 2005, ISBN 9989-2315-2-4
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Conclusions: Possibilities and Justifiableness of Orientation of Republic of Macedonia Towards More Intensive Development of Selected Types of RES, RECOVER, MAGA, 2005, ISBN 9989-2315-2-4
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Heating Greenhouses with Geothermal Energy, RENEXPO Central and Eastern Europe, 1st International Conference of EGEC, Budapest, April 20, 2007
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Application in Europe - Overview on Agriculture – RENEXPO Central and Eastern Europe, 1st International Workshop of EGEC on “Commercial Uses of Geothermal Energy”, Budapest, April 20, 2008
-    K.Popovski, D.Wirth, S.Popovska-Vasilevska, J.Naunov, Doublet in Kocani for Increasing the Annual Heat Supply Capacity, European Geothermal Congress EGC 2007, Unterchahing (Germany), May 29-June 2, 2007
-    K.Popovski K, S.Popovska-Vasilevska, E.Micevski, J.Naunov, Macedonia Country Update 2007, First Signs of Recovery, European Geothermal Congress EGC 2007, Unterchahing (Germany), May 29-June 2, 2007
-    E.Micevski, K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Z.Kolcakovski, The Hydro-geothermal Potential of the Vardar zone and Serbo-Macedonian Mass and Energy Valorisation of the Available Geothermal Resources at the Territory of the Republic of Macedonia EUROPEAN GEOTHERMAL CONGRESS EGC 2007, Unterchahing (Germany), May 29-June 2, 2007
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Sustainability and Economic Feasibility of Combinations of RES and Fossil Fuels for Production of Heat and Electricity, NATO PROGRAMME SECURITY THROUGH SCIENCE, Advanced Research Workshop on Environmental Security (Energy. Sustainable Development) Modelling Sustainable Consumption (Energy, Environmental Costing) Naples, 4-7 July 2007
-    S.Popovska-Vasilevska, I.Felea, Contributions to Modeling and Simulation of Thermal Processes Specific for Greenhouses Heated with Geothermal Energy, International Conference on "Computer as a tool", EUROCON2007, Warsaw University of Technology, 9-12 September, Warsaw, Poland, 2007
-    K.Popovski, S.Armenski, S.Popovska-Vasilevska, Biomass Energy Resource in West Balkan Countries, Energy Engineering Conference - CIE 2007, Oradea, Romania, 7-9 June, 2007
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Heating Greenhouses with Geothermal Energy, Energy Engineering Conference - CIE 2007, Oradea, Romania, 7-9 June, 2007
-    S.Popovska-Vasilevska, I.Felea, Thermal Processes Specific for Greenhouses Heated with Geothermal Energy, Energy Engineering Conference - CIE 2007, Oradea, Romania, 7-9 June, 2007
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Energy in Agriculture: Possibilities for More Intensive Development In Europe; Geothermal Energy in Agriculture: Possibilities for More Intensive Development in Europe, International Conference on Geothermal Development, Ankara, May 15-16, 2008
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Three Key Factors of New Energy Development Strategies, Energy Engineering Conference - CIE2008, Oradea, Romania, June, 2008, vol.14, pg.189-196
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Greenhouse Energy Balance Part I, Energy Engineering Conference - CIE2008, Oradea, Romania, June, 2008, vol.14, pg.197-200
-    S.Popovska-Vasilevska, K.Popovski, Greenhouse Energy Balance Part II, Energy Engineering Conference - CIE2008, Oradea, Romania, June, 2008, vol.14, pg.201-208
-    K.Popovski, S.Popovska-Vasilevska, Summary оf Exploration аnd Development оf Geothermal Resources In ECA Region Countries, IGA-International Geothermal Workshop, Istanbul, Turkey, 16-19 February 2009
-    S.Popovska-Vasilevska, Industrial Uses of Geothermal Energy in Central European Region, International Geothermal Days Solvakia 2009, Conference & Summer School, 26-29 May 2009
-    E.Micevski, S.Popovska-Vasilevska, Geothermal Field in Dojran, Macedonia, Perspective Energy Source for Local Economy Development, International Geothermal Days Solvakia 2009, Conference & Summer School, 26-29 May 2009
-    S.Popovska-Vasilevska, Energy Saving Measures in Greenhouses, International Scientific Conference on Management of Technology Step to Sustainable Production – MOTSP2009, Sibenik, Croatia, 12-14 June, 2009
-    S.Popovska-Vasilevska, Country Update – Macedonia 2010, World Geothermal Congress 2010 – WGC2010, Bali, Indonesia, 25-30 April 2010

Др. активности
☺    Membership   
ZEMAK – Macedonian Energy Association
IGA – International Geothermal Association (Member of the BoD & Education Committee)
MAGA – Macedonian Geothermal Association (Secretary)
- International Summer School for Direct Application of Geothermal Energy
(registered in frame of the association, secretary)
OPM – Consumers Organization of Macedonia
(member & expert in energy efficiency and RES aspects)
MAIEB – Macedonian Association for Biomass Energy
SOLAR MACEDONIA – Macedonian Association for Solar Energy (president)
☺    Organizational activities
-Organization of the Austrian/Macedonian Workshop on Proposed Technical Solutions for Improving the Reliability of the Geothermal System “GEOTERMA” in Kocani (Macedonia), Secretary of the Austrian team ARGE Geothermie Mazedonien, Vinica Makedonska, 16 March, 1999
-Organization and realization of three seminars for training of producers and experts in the frame of the project Solar Water Heaters – Training of Experts & Professionals and Improvement of Technology & Production (Development project financed by ADA), April, November 2006; May 2007
-Organization and realization of promotional workshop of Solar Macedonia (Macedonian Solar Association), City Hall, Skopje, 21 May 2007
-Organization and realization of Tribune “Exploitation of the Solar Energy in Macedonia – Necessity and Challenge, Economic Chamber of Macedonia, Skopje, 25 March 2009
-Organization and realization of workshop “Integrated Solar Thermal Systems in Roofs and Facades”, Economic Chamber of Macedonia, Skopje, 14 October 2009
☺    Participation in projects, studies and applications
-Feasibility study for establishment of a demonstration project for family-sized protected crop cultivation at Azores, INOVA, Ponta Delgada, 1992
-Development of Greenhouse Construction and Geothermal Heating Systems for Windy and Humid Climates, Scientific/Demonstration project financed by Thermi Office of EC and Regional Government of Azores, Ribeira Grande (Portugal), 1995-1998
-Model оf Greenhouse Heated by Geothermal Energy For Very Humid And Windy Climate Conditions, EU Program Thermi, 1996-1999
-Pre-feasibility study for optimization of the integrated geothermal system BANSKO - base for preparation of the application for co-financing by the EC DG XVII, Skopje, December 1999
-Evaluation of Reserves and Technical Feasibility of Geothermal Energy in Macedonia”, Scientific U.S.A./Macedonian Project financed by DOE of U.S.A. and Ministry of Science of Macedonia, Skopje (Macedonia), 1997-2000
-Study for Optimization of the Energy Installations in the Experimental Greenhouse in Antarctic, ENEA CR Casaccia, Rome (Italy), 1999-2000
-Development of Greenhouse Construction and Energy Installations for Particularly Sharp Climate Conditions (Antarctic), Rome (Italy), 1999-2001
-Energy Flow Computer Simulation of Wet Cooling Towers, no. 40238600/0, Ministry of Education and Science of R.of Macedonia, 2003-2005
-Methods for Modeling and Simulation of Thermal Flow Processes of Heat Turbines, no.40072398/0, Ministry of Education and Science of R. of Macedonia, 2004
-Rural Sustainable Development through Integration of Renewable Energy Technologies in Poor European Regions - Acronym: RES INTEGRATION; in the frame of FP6 “Integrating and strengthening the European Research Area, Specific Measures in support of International Cooperation (INCO)” 2004-2007
-Renewable Energy Coordinated Development in the Western Balkan Countries - Acronym:  RECOVER: 6th Framework Program on Research, Technological Development and Demonstration, 2005-2006
-Solar Water Heaters (Training of Experts & Professionals and Improvement of Technology & Production); Development Austrian / Macedonian Project financed by ADA, 2005-2008
-Web Based Multimedia e-Learning for Applied Technologies WEBLAB, TEMPUS Program 2006-2007
-Acceleration of the Cost-Competitive Biomass Use for Energy Purposes in the Western Balkan Countries - Acronym:  ACCENT; 6th Framework Programme on Research, Technological Development and Demonstration, 2006-2007
-Post Diploma Course on Renewable Energies of Universities of South Balkan Area (Bulgaria, Greece, Macedonia), INTERREG Program 2006-2008
-Diagnosis of the Method for Operation Control of Cooling Tower, Bilateral project Macedonia-Slovenia, 2006-2008
-Development of Sustainability of Geothermal Project GEOTERMA in Kocani, Macedonia, Development Austrian / Macedonian Project financed by ADA, 2006-2009
-Biomass Energy Europe – Acronym: BEE, Coordination and support action FP7-ENERGY-2007-1-RTD, Project number 213417, 2008-2012
-Integrated Solar Thermal Systems in Roofs and Facades, coordinator, co-financed by ADA, 2009
-MAS-PLM, Master Studies and Continuing Education Network in Product Lifecycle Management and Sustainable Production, Tempus JP, 2009-2012
-GEOCOM, Geothermal Communities, Concerto, FP7, 2010-2015
☺    Other activities
-Public debate “The Place of the RES vs Global Warming – Solar Energy”, Organized by the French Cultural Centre, Faculty of Economy, Skopje, 28 October 2009
-Reviewer of the book “The Glass in Function of Energy Efficiency”, authors: Petar Nikolovski, Tome Kostadinov, Skopje, March 2010
-Reviewer of books for graphical professional secondary schools: “Machines, devices and apparatus”, “Graphic Materials”, “Basics of Graphical Engineering”, 2010