Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
18192021222324
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
сите

Новости

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

11 Септември 2018

Објавени конкурсите за втор и трет циклус студии на УКЛО

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Вонр. проф. д-р Методија Атанасовски

Associate Professor Dr Metodija Atanasovski
Биографија

 

Образование

 • доктор на техничи науки (д-р) (област Електроенергетски мрежи и системи) Декември 02, 2011- Факултет за електротехника и информациски технологии-Скопје , Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје, Република Македонија. Наслов на докторската дисертација: ,,Нови методи за распределба на загубите во дистрибутивни мрежи со дисперзирано производство на електрична енергија”.
 • магистер (м-р) (Електротехнички науки-Преносни и Дистрибутивни Електроенергетски Системи) Декември 13, 2005 – Електротехнички Факултет – Скопје, Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје, Република Македонија. Наслов на магистерската работа: ,,Распределба на загубите во дистрибутивни системи со дисперзирано производство на електрична енергија”.
 • Дипл. Ел. Инж. (Електротехника – Електроенергетика). Септември, 28, 2001 - Електротехнички Факултет – Скопје, Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје, Република Македонија.

Области на Истражување

 • Анализа на дистрибутивни системи
 • Дисперзирано производство и неговото влијание врз управувањето на дистрибутивните системи
 • Распределба на загубите во дистрибутивни системи со дисперзирано производство
 • Анализа на електроенергетски системи
 • Релејна заштита

Работно Искуство

 • ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ – БИТОЛА  (15.10.2003-денес).  Помлад асистент, асистент, доцент, вонреден професор на електротехнички отсек (https://sites.google.com/tfb.uklo.edu.mk/elektrotehnicki-otsek/)
 • ЕМО -Институт ДООЕЛ-Скопје (Проектант соработник во бирото за проектирање на преносни надземни електроенергетски водови). (2001-2002). 

Citations: 

Рецезент

 • IEEE Transactions on Power Systems
 • IET Generation, Transmission and Distribution
 • IEEE Transacrions on Sustainable Energy

Членство

 • IEEE-(PES society) since 2012
 • MAKO-CIGRE since 2004
 • Комора на инженери на РМ од 2009

  Одлука и реферат за избор

Трудови и конф.

International Journals with impact factor:

[1] M. Atanasovski, R.Taleski : “Energy Summation Method for Loss Allocation in Radial Distribution Networks With DG”, IEEE Transactions on Power Systems, Vol. 27, NO. 3, pp. 1433-1440, August 2012. (JCR impact factor(2015)=3.342).

[2] M. Atanasovski, R.Taleski : “Power Summation Method for Loss Allocation in Radial Distribution Networks With DG”, IEEE Transactions on Power Systems, Vol. 26, NO. 4, pp. 2491-2499, November 2011. (JCR impact factor(2015)=3.342).

 

Меѓународни и домашни конференции: 

[1]      Metodija Atanasovski, M. Kostov, N. Acevski, B. Arapinoski, E. Kotevska: “Transient Stability of Asynchronous Generator on Distribution Network”, Proceedings of papers LI INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON INFORMATION, COMMUNICATIONAND ENERGY SYSTEMS AND TECHNOLOGIES, pp. ??-??, Ohrid, Republic of Macedonia, 2016.

[2]        Metodija Atanasovski, Lj. Trpezanovski, B. Stevanovski, N. Acevski: “Overcurrent Protection Analysis of Distribution Networks with Dispersed Generation”, Proceedings of papers L INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON INFORMATION, COMMUNICATION AND ENERGY SYSTEMS AND TECHNOLOGIES, pp. 75-78, Sofia, Republic of Bulgaria, 2015.

[3]        N. Acevski, M. Spirovski, Metodija Atanasovski, B. Stevanoski: “Analysis of the Grounding System of the Mines with Surface Exploitation”, Proceedings of papers L INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON INFORMATION, COMMUNICATION AND ENERGY SYSTEMS AND TECHNOLOGIES, pp. 71-74, Sofia, Republic of Bulgaria, 2015.

[4]        B. Stevanoski, N. Acevski, Metodija Atanasovski: “Wind Turbine Fault Ride Through in Weak Power System”, Proceedings of papers L INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON INFORMATION, COMMUNICATION AND ENERGY SYSTEMS AND TECHNOLOGIES, pp. 83-86, Sofia, Republic of Bulgaria, 2015.

[5]        M. Kostov, B. Gegov, Metodija Atanasovski, M. Petkovski: “Short Time Fourier Transform for Power Disturbances Analysis”, Proceedings of papers L INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON INFORMATION, COMMUNICATION AND ENERGY SYSTEMS AND TECHNOLOGIES, pp. 178-181, Sofia, Republic of Bulgaria, 2015.

[6]        Ljupco Trpezanovski, Metodija Atanasovski, Mile Milosevski: “The Influence of the Power Systems from the Neighboring Countries, on the Fault Currents in the Macedonian Power System”, Proceedings of papers XLIX INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON INFORMATION, COMMUNICATION AND ENERGY SYSTEMS AND TECHNOLOGIES, pp. 391-394, Nis, Republic of Serbia, 2014.

[7]        M. Kostov, B. Gegov, Metodija Atanasovski, M. Petkovski, C. Mitrovski: “Power Disturbances Simulation and Analysis in Wavelet Domain”, Proceedings of papers XLIX INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON INFORMATION, COMMUNICATION AND ENERGY SYSTEMS AND TECHNOLOGIES, pp. 157-160, Nis, Republic of Serbia, 2014.

[8]       Ljupco Trpezanovski, Metodija Atanasovski, Dimitar Dimitrov: “Technical Conditions for PV Plants Connection on the MV Distribution Grids in the Republic of Macedonia”, Proceedings of papers XLVII INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON INFORMATION, COMMUNICATION AND ENERGY SYSTEMS AND TECHNOLOGIES, pp. 243-246, Sofia, Republic of Bulgaria, 2012.

[9]       Metodija Atanasovski, Rubin Taleski: “Power Summation Method for Allocation of Losses in Radial Distribution Networks With Dispersed Generation”, in Procedings of 2010 Mediterranean Conf. on Power Generation Transmission Distribution and Energy Conversion, Cyprus, 07−10 november (IET CONFERENCES available at IEEE Xpolore Digital Library).

Домашни конференции

[1]       Атанасовски, Методија; Ацевски, Николче; Стевановски, Благоја: “Пресметка на електричните параметри на XLPE кабли со MATLAB power_cableparam”, IX советување на МАКО CIGRE, СТК Б1, Охрид, 27-29 септември 2015.

[2]        Атанасовски, Методија, Трпезановски, Љупчо: “Анализа на прекуструјната заштита на дистрибутивните изводи со дисперзиранo производство”, IX советување на МАКО CIGRE, СТК Ц6, Охрид, 27-29 септември 2015.

[3]        Атанасовски, Методија, Трпезановски, Љупчо: “Примена на ACCC спроводници на високонапонските надземни водови”, VIII советување на МАКО CIGRE, СТК Б2, Охрид, 22-24 септември 2013.

[4]        Атанасовски, Методија, Божиноовски Борче, Симоновски Зоран: “Транзиентна стабилност на асинхрон генератор на дистрибутивна мрежа”, VIII советување на МАКО CIGRE, СТК Ц6, Охрид, 22-24 септември 2013.

[5]        Трпезановски, Љупчо, Атанасовски, Методија, Крсте Мицалевски: “Влијание на приклучувањето на фотоволтаична електроцентрала од 1 MWp, врз работните карактеристики на дистрибутивната мрежа”, VIII советување на МАКО CIGRE, СТК Ц6, Охрид, 22-24 септември 2013.