Следни испити

Март/Април
П В С Ч П С Н
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
сите

Новости

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

11 Септември 2018

Објавени конкурсите за втор и трет циклус студии на УКЛО

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Доц. д-р Благоја Арапиноски

Assistant Professor Dr Blagoja Arapinoski


Основна литература:

Кабинет 204 Локал Дир. телефон 075295719 Email blagoja.arapinoski@tfb.uklo.edu.mk Консултации вторник 9-11.30, среда 9-11.30
Биографија

Датум на раѓање: 10. 11. 1982

Образование:

  • доктор на технички науки (област Електрични машини, трансформатори и апарати и теорија на автоматизација) Декември 26, 2013- Факултет за електротехника и информациски технологии-Скопје , Универзитет Св. Кирил и Методиј - Скопје, Република Македонија. Наслов на докторската дисертација: ,,Придонес кон определувањето на карактеристиките на асинхрон мотор со двоен кафез на роторот со тридимензионална метода на конечни елементи”.
  • магистер по електроенергетика - (област Електрични машини, трансформатори и апарати и теорија на автоматизација) Јули 13, 2009 - Технички факултет - Битола, Универзитет Св. Климент Охридски, Битола. Наслов на магистерски труд: “Математички модел на трифазен енергетски трансформатор по метода на конечни елементи и анализа на електромагнетни и топлотни полиња”
  • дипл. ел. инж. (Индустриска Електроенергетика). Јули, 11, 2006 - Технички Факултет – Битола, Универзитет Св. Климент Охридски, Битола, Република Македонија.

Одлука и реферат за избор

Трудови и конф.

1. B. Arapinoski, M. Cundev, M.Radevska, V. Ceselkoska, “Computation of Three Phase Induction Motor with Double Squirrel cage Electromagnetic Characteristic” International Conference of Electrical Control and Automation Engineering , ECAE 2013, Hong Kong 2013.

2.  B.Arapinoski, M. Cundev, M. Radevska, and V. Ceselkoska|, “Modeling of Three Dimensional Magnetic Field in Three-Phase Induction Motor with Double Squirrel CageInternational  Journal - TEM Journal, Vol.2.No.1, February 2013, pp 80-82.

 3.  B. Arapinoski, M. Cundev, M. Radevska, “Numerical analysis and calculation of parameters of Three-Phase Induction Motor with Double Squirrel Cage” ICEST 2013, 26-29 June, Ohrid, 2013.

4.  B. Arapinoski, M. Cundev, M. Radevska, V. Ceselkoska, “ Electromagnetic  Field Analysis on Salient pole Synchronous motor in 3D” ICEST 2013, 26-29 June, Ohrid, 2013.

5. Б. Арапиноски, М. Чундев, М. Радевска, Електромагнетна анализа на трифазен асинхрон мотор со двоен кафезен ротор со метод на конечни елементи во 3Д Осмо советување на Мако СИГРЕ 2013, Македонија, Охрид 2013.

 6. Б. Арапиноски, М. Чундев, М. Радевска Примена на Парковите равенки кај двокафезните асинхрони мотори, Зборник на трудови, Технички Факултет – Битола 2013.

7. M. Popnikolova Radevska, B. Arapinoski, V. Ceselkoska, “Electromagnetic filed analysis of three phase synchronous motor 3D”, Меѓународно списание Хоризонти , Универзитет „Св. Климент Охридски“ Битола Бр. 11 – Јуни 2013 Битола.

8. Б. Арапиноски, М. Радевска, М. Чундев, “Нумеричко определување на работните карактеристики на асинхрон мотор со двоен кафез” Зборник на трудови, Технички Факултет – Битола 2013.

9. Б. Арапиноски, М. Чундев, М. Радевска “Моделирање на тридимензионалното магнетно поле на трифазен асинхрон мотор со двоен кафез”, Зборник на трудови, Технички Факултет – Битола 2012.

10. M. Radevska, B. Arapinoski, “Computation of solid salient poles synchronous motor electromagnetic characteristic”10th international conference of applied electromagnetic ПЕС 2011, Serbia, Nis 2011.

11. Б. Арапиноски, В. Чешелкоска, М. Радевска – “Распределба на магнетно поле во околината на 110 kV далновод со метода на конечни елементи” - Седмо советување на Мако Сигре – Октомври, Охрид 2011.

12. М. Тодоровски, Д. Видановски, Б. Арапиноски, “Опис на електромоторните погони на транспортерите од главниот транспортен систем за јаглен од ПК Брод – Гнеотино, до ПК Суводол” Осмо советување на Мако Сигре, Охрид 2013.

13. В. Чешелкоска, М. Радевска, Б. Арапиноски, “Заштита на човековата околина од магнетното поле генерирано од подземните кабли” Осмо советување на мако Сигре, охрид 2013.

14. М. Радевска, Б. Арапиноски, – “Електромагнетна анализа и пресметка на електромагнетна сила кај модел на синхрон линеарен мотор по метод на конечни елементи” – Монографија на Технички факултет – Битола, Битола 2011.

15. Б. Арапиноски, M. Радевска, - “Анализа на електромагнетно поле и определување на параметри на енергетски трансформатор по метод на конечни елементи” – Монографија на Технички факултет – Битола, Битола 2011.

16. М. Јончевски, М. Радевска, Б. Арапиноски, - “Пресметка на електромагнетни карактеристики и параметри на синхрон мотор со перманентни магнети со 3D FEM анализа ” Седмо софетување на Мако Сигре, Охрид 2011.

17.  B. Arapinoski, M. Radevska and D. Vidanovski, “ FEM Computation of ANORAD Synchronous Brushless linear motor” Proceedings of  the twelft last international conference on elektrical machines, drives and power systems ELMA 2008, 16-18 October 2008 Sofia, Bulgaria.

18. M. Radevska, B. Arapinoski,  “ Computation of Electromagnetic Forces and Torques on Overline Magnetic Separator”, Proceedings of XLII international scientific conferennce on information, communication and energy sustems and technologies, ICEST 2007, Ohrid 24-27 June, 2007.

19. D. Vidanovski, B. Arapinoski and M. Radevska, “Using Reactive Power whic is Generated in the Induction Motor for Estimation of Time Constant for the Rotor” Proceedings of  the twelft last international conference on elektrical machines, drives and power systems ELMA 2008, 16-18 October 2008 Sofia, Bulgaria. 

20. M. Radevska, B. Arapinoski, D. Vidanovski – “Electromagnetic Analyses And Fem Computation Of Synchronous Brushless Linear Motor” – MAKO SIGRE 2009 – Ohrid 2009. 

21. B. Arapinoski, M.  Radevska, “Electromagnetic analysis and parameter computation on power transformer using finite element method” MAKO SIGRE 2009 – Ohrid 2009.

22. Д. Видановски, С. Мирчевски, Б. Арапиноски, “Естимација на временската константа на роторот со користење на реактивната моќност и фази логика за подобрување на векторското управување на асинхрон мотор” – Шесто советување на Мако Сигре – Октомври, Охрид 2009.

23. В. Чешелкоска, Б. Арапиноски, “Електрично поле во околината на 110 kV далновод и неговото влијание врз биолошките системи” -  Шесто советување на Мако Сигре – Октомври, Охрид 2009.

24. Љ. Трпезановски, М. Атанасовски, Б. Арапиноски – “ Методологија за пресметка на дневни загуби на електрична енергија во дистрибутивните мрежи” - Шесто советување на Мако Сигре – Октомври, Охрид 2009.

25. B. Arapinoski,  M. Radevska- “ELECTROMAGNETIC AND THERMAL ANALYSIS OF POWER DISTRIBUTION  TRANSFORMER WITH  METHOD OF FINITE ELEMENTS” XLV International Scientific Conference on Information, Communication and Energy Systems and Technologies  - ICEST 2010, 23-26 June, Ohrid, Macedonia.