Следни испити

Ноември/Декември
П В С Ч П С Н
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
10111213141516
сите

Новости

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

11 Септември 2018

Објавени конкурсите за втор и трет циклус студии на УКЛО

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Вонр. проф. д-р Наташа Мојсоска

Associate Professor Dr Natasa Mojsoska

Материјали >>


Основна литература:

Кабинет 309/1 Локал Дир. телефон Email natasa.mojsoska@tfb.uklo.edu.mk Консултации вторник 11.30-12.00, среда 12.30-13.30 и четврток 11.30-13.00ч.
Биографија

Образование:

  

·            2011 доктор по технички науки - Технички факултет - Битола Електро отсек на  тема “Анализа на профилактички истражувања на изолациониот систем и продолжување на  векот на експлоатација на големи синхрони генератори“

·            2001 магистер по електротехника - Електротехнички факултет - Скопје насока ЕМТА (Електрични машини, трансформатори и апарати)

·            1997 дипломиран електро инженер - Електротехнички факултет - Скопје насока Електроенергетика

 

Работно искуство:     

 

·               1997-2003 - АД “Монтинг” - Битола, конструктор и проектант.

·               1999-2006 - Технички Факултет Битола, помлад асистент на Електро отсекот.

·               Јануари - мај, 2005 - “Реприм” Битола, проектант.

·               Март - мај, 2005 - ОУ “Стив Наумов” Битола, предавач во рамките на проектот организиран од Foundation Open Society Institute Macedonia (ФОСИМ)

·               Ноември - декември, 2005 - ДСМУ “Јован Калаузи” Битола професор по информатика.

·               Септември 2006 - март 2007 - СОТУ “Ѓорги Наумов” Битола професор по група предмети од електро струка

·               Декември 2006 - Технички Факултет - Битола, стручен соработник,

·               Април - август, 2007 - ОУ “Трифун Пановски” Битола професор по информатика .

·               Октомври 2007 - февруари 2010 - Технички Факултет - Битола, предавања и вежби под менторство.

·               Ноември 2008 - јануари 2011, - Електротехнички Факултет  при Универзитетот Гоце Делчев - штип, асистент

·               Јануари 2011 - јуни 2012, - Електротехнички Факултет  при Универзитетот Гоце Делчев - штип, доцент

·               Јули 2012 - јуни 2016, - Технички Факултет, Битола  при Универзитетот Климент Охридски - Битола, доцент

  ·             Јули 2016 - денес, - Технички Факултет, Битола  при Универзитетот Климент Охридски - Битола,  вонреден професор

 

Одлука и реферат за избор

Трудови и конф.
1. Мојсоска Наташа, “Дијагностика на стареењето на изолационите системи на големи генератори”, рецензиран и прифатен труд за печатење во Зборник на трудови во ДНУ-Битола, 2002.
 
2. Мојсоска Наташа, “Доверливост на работата на големи синхрони турбогенератори со осврт на испитувањата кои се вршени на турбогенераторот во блок 3 во РЕК - Битола”, рецензиран и прифатен за печатење во Зборник на трудови во ДНУ-Битола, 2002.
 
3. Mojsoska Natasa, Dimitar Najdenov, "Reliability of work of large synchronic turbogenerators", XXXIX Internetional Scientific Conference Of Information, Communication And Energy Systems And Technologies, ICEST, conference proceeding - Bitola, 16-19 juni 2004.
 
4. Мојсоска Наташа, "Профилактичко следење на високонапонските испитувања на статорската намотка на турбогенераторот во блок III во РЕК Битола", Internetional Conference  "ENERGETICS 2004" ZEMAK - simposium proceeding. pp 173-179, Ohrid  7-9 oktomvri 2004.
 
5. Mojsoska Natasa, "Prophylactic monitoring of impedanca of turbogenerator's rotor winding at unit 3 of TPP Bitola", XL Internetional Scientific Conference Of Information, Communication And Energy Systems And Technologies, ICEST, proceedings of papers, vol.1 pp 128-130, Nis, Srbija i Crna Gora, 29 juni - 1 juli 2005
 
6. Mojsoska Natasa, "Active resistance of rotor winding of large turbogenerators", XI Internetional Conference On Electrical Machines, Drives And Power Systems, ELMA 2005, proceedings, vol.1 pp 286-288, Sofija, Bugarija, 15 - 16 septemvri 2005.
 
7. Mojsoska Natasa, "Partial discharges of insulating system at large turbogenerators", XI Internetional Conference On Electrical Machines, Drives And Power Systems, ELMA 2005, proceedings, vol.1 pp 289-292, Sofija, Bugarija, 15 - 16 septemvri 2005
 
8. Mojsoska Natasa, "Paralllel operation of transformers in practise", XXXXI Internetional Scientific Conference Of Information, Communication And Energy Systems And Technologies, ICEST, proceedings of papers, Sofija, Bugarija, 29 juni - 1 juli  2006.
 
9. Goce Stefanov, Ljupco Karadzinov, Natasa Mojsoska, "Calculation of induction device with simulation methods", Annual of University of Mining and geology St. Ivan Rilski - Sofia, 2010, Vol.53 pp. 160-165.
 
10. Тони Паспаловски, Мојсоска Наташа, " Придобивки од замена на возбудниот систем на турбогенераторот тип ТВВ-200-2А со современ тиристорски", 7. Советување, МАКО ЦИГРЕ, Охрид, CD proceedings, 2-4 октомври 2011
 
11. Mojsoska Natasa, Toni Paspalovski, "Study of insulation current flow and stator winding Hipot testing", XIII Internetional Conference On Electrical Machines, Drives And Power Systems, ELMA 2011, proceedings, pp 86-90, Varna, Bugarija, 21 - 22 ocober 2011.
 
12. Златко Соврески, Драган Миновски, Антон Чаушевски, Наташа Мојсоска, Горан Соврески, "Влијанието на можните нови ветерни електрани врз електроенергетскиот систем на Република Македонија", Советовање о одрживом развоју града Пожаревца и енергетског комплекса Костолац, зборник радова, стр. 156-163,  Костолац, Република Србија, 25 - 26 април 2012
 
13. Natasa Mojsoska, Goce Stefanov, Zlatko Sovreski, "Resistance testing analysis of stator winding for prophylastic tracking of large turbogenerators", Electronic International Interdisciplinary Conference ЕIIC 2012, pp. 613-616, 2-7 september 2012
 
14. Наташа Мојсоска, "Диелектрични загуби на моќност и нивно мерење", Зборник на трудови на ТФБ, proceedings, ноември 2012
 
15.Toni Paspalovski, Natasa Mojsoska, Vangelica Jovanovska, Nikola Jovanovski, Zlatko Sovreski, "Replacement (reconstruction) of the active steel end zone of the turbogenerator", 1-st Global Virtuel Conference 2013, GV-CONF 2013, pp. 659-663, Slovakia, 8-12 april 2013
 
16. Златко Соврески, Наташа Мојсоска, Тони Паспаловски, Вангелица Јовановска, Никола Јовановски, Горан Поп Андонов, "Анализа на моторните масла со помош на инфрацрвена спектроскопија", Саветовање о одрживом развоју града Пожаревца и енергетског комплекса Костолац, зборник радова, стр. 170-175,  Костолац, Република Србија, 15 - 16 мај 2013
 
17. Наташа Мојсоска, Тони Паспаловски, "Проценка на животниот век на изолационите системи ", 8-мо Советување МАКО ЦИГРЕ 2013 Зборник на трудови, Охрид, CD proceedings, 22 - 24 септември 2013
 
18. Тони Паспаловски, Наташа Мојсоска, "Топлинско испитување на турбогенератот тип TBB-200-2A ", 8-мо Советување МАКО ЦИГРЕ 2013 Зборник на трудови, Охрид, CD proceedings, 22 - 24 септември 2013
 
19. Наташа Мојсоска, "Изолациона цврстина на намотките и нејзино мерење", Зборник на трудови на ТФБ, proceedings, ноември 2013
20. Наташа Мојсоска, "Високонапонски испитувања на изолационите системи", Зборник на трудови на ТФБ, proceedings, ноември 2014

 21. Natasa Mojsoska, "Monitiring of partial discharge at turbo generators", Advanced Research in Scientific Areas ARSA 2014, pp. 296-299, 1-5 december 2014

 22. Natasa Mojsoska, Blagoja Stevanovski " Dielectric strenght testing of transformer oil", 50th Internetional Scientific Conference of Information, Communication And Energy Systems And Technologies, ICEST 2015, Paper proceedings , Sofija, Bugarija, 24 – 26 june 2015

 23. Наташа Мојсоска, Mиле Спировски, " Биогасна електрана со моќност од 2МW во Логоварди, од проект до реализација ", 9-мо Советување МАКО СИГРЕ 2013, Зборник на трудови, Охрид, CD proceedings, 27 - 29 септември 2015

 24. Mиле Спировски, Христо Трајковски, Николче Ацевски, Наташа Мојсоска, "Компензација на реактивна енергија кај долги неоптоварени комбинирани водови во дистрибутивни среднонапонски мрежи ", 9-мо Советување МАКО СИГРЕ 2015, Зборник на трудови, Охрид, CD proceedings, 27 - 29 септември 2015

 25. Наташа Мојсоска, "Бесконтактно мерење на температурата", Зборник на трудови на ТФБ, proceedings, ноември 2015

 25. Blagoja Stevanoski, Natasa Mojsoska, " Using the Analytic Hierarchy Process in Long-Term Load Growth Forecast ", XV međunarodni naučno-stručni simpozijum Infoteh – Jahorina,Vol.15, pp.102-105, Jahorina 16-18 март 2016

 
 
Учество во проекти и студии:
1. "Дијагностика на изолациониот систем на електричните машини"- Министерство за наука на Р.Македонија, Скопје, 2001-2003 год.
 
2.  Студија за технички загуби на електрична енергија во 10kV далнoводи, кабловите, трансформаторите и мерењата во А.Д. Електростопанство на Р. Македонија, подружница "Електродистрибуција" Македонски Брод, јуни 2002 г. (автор)
 
3. TEMPUS PROEKT: 158989-TEMPUS-1-2009-BE-TEMPUS-JPHES, “Creation of university-enterprise coorporation networks for education on sustainable technologies”, финансиран од ЕУ,  2010 -2013
Др. активности

 

Членство: 

 • Член на Универзитетски сенат при Универзитетот Гоце Делчев – Штип    (2011 до 2012)
 • Раководител на II циклус на  студии на Електротехничкиот отсек при Техничкиот факултет – Битола (2014 до 2016)
 • Член на Македонско научно друштво (МНД) Битола:
 • Технички секретар на Техничкото одделение (од 2013 до 2016)
 • Член на Управен одбор (од 2016 до денес)
 • Член на Здружение на енергетичарите на Македонија (ЗЕМАК)
 • Член на Македонски комитет за големи електрични системи (МАКО ЦИГРЕ)
 • Член на Комора на овластени архитекти и инжинери на Македонија (КОАИ)  

Овластувања за:

 • Проектирање на градби од Електротехника бр. 4.0360 - одговорен проектант
 • Ревизија на проектна документација од Електротехника  бр. 4.0360 - ревидент
 • Надзор над изведување на градби  од Електротехника бр. 4.0360 - надзор