Следни испити

Септември/Октомври
П В С Ч П С Н
21222324252627
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
сите

Новости

25 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

23 Септември 2020

Почитувани студенти,

Во врска со уписот на зимски сем. 2020/2021 г. Ве потсетуваме дека:

1. Пред запишувањето треба задолжително да ја пополните анонимната анкета која ја имате во Вашето електронско досие во горниот десен агол;
2. Да ја имате завршено обврската за практична настава;
3. Освен редовните уплати за партиципација и материјали за упис, да се уплатат 100 ден. за Универзитетско студентско собрание и 100 ден. за Факултетско студентско собрание, како и 100 ден. за колективно осигурување.
Технички факултет - Битола  

повеќе

21 Септември 2020

Почитувани,

Online пријавувањето за упис на Технички факултет - Битола за учебната 2020/2021 год. во Трет уписен рок е започнато.

повеќе

21 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кандидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Втор уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

17 Септември 2020

Почитувани студенти,

Уписот за повисоките години на Технички факултет - Битола е започнат.

повеќе

17 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

09 Септември 2020

Почитувани,

Online пријавувањето за упис на Технички факултет - Битола за учебната 2020/2021 год. во Втор уписен рок е започнато.

повеќе

09 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кадидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Прв уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

08 Септември 2020

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА IKNOW - серверот ставен во функција!

Почитувани,
Ве известуваме дека iKnow сервисот е подигнат и истиот е функционален. Напоменуваме на одредена резерва на функционалноста на одредени делови и модули од сервисот, на кои интензивно ќе се работи следниве денови.
Ви благодариме на разбирањето.

повеќе

07 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Прв уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

07 Септември 2020

Почитувани, 

по барање на студентите, заради поклопување на термини се врши следната измена:
1. Проф. Методија Атанасовски - на 16. 09. 2020  - во 12.00 часот
2. Прод. Благоја Арапиноски - на ден 18. 09. 2020. - во 12.00 часот
Со почит, 
проф. д-р Верица Данчевска
продекан за настава на ТФБ

повеќе

05 Септември 2020

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА IKNOW!

Почитувани студенти,
заради хардверски дефект на опрема на која се хостира iKnow системот, Ве известуваме дека iKnow системот моментално не е во функција.
Се работи на отстранување на дефектот, но со оглед дека се работи за специфичен хардвер не можеме да одредиме кога ќе се отстрани дефектот.
Во меѓувреме уписите и испитите ќе продолжат без користење на iKnow системот, врз основа на хартиена документација.

повеќе

01 Септември 2020

Почитувани студенти на втор и трет циклус,

Отворена е анкетна сесија за оценување на студиските програми на коишто студирате и наставно-образовната дејност на наставниците и соработниците.

Ве молиме да ги пополните анкетните листови што ќе ви се појават при најава на вашите профили во iKnow системот, најдоцна до 15 септември, 2020. Вашето мислење за работата на единицата на којашто студирате е од посебно значење за забележување и детектирање на недостатоците, но и предностите на студиите од втор, односно трет циклус и се зема во предвид при донесувањето одлуки за унапредување на квалитетот на работа и подобрување на условите за студирање, како на ниво на единица, така и на Универзитетско ниво.

Ви благодариме за одвоеното време!

повеќе

01 Септември 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од септемвриска испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

24 Август 2020

УПИСИ 2020/2021

Потребни документи за пријавување на Технички Факултет-Битола:

1. Пријава за запишување (се подига од факултет)

2. Електронска пријава (од iKnow-системот)

3.Оригинални свидетелства од сите класови од средно образование

4. Оригинал документ:  Диплома за завршено средно образование во учебната 2019/2020 година/ Диплома за положена државна матура/ Свидетелство за завршено средно образование

5. Незаверени копии од документите од претходното образование

6. Извод од матична книга на родените

7. Доказ за државјанство на РСМ (уверение или решение) 

8. Потврда за уплатени 300 денари на жиро сметка на Технички Факултет-Битола

  

повеќе

24 Август 2020

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Септемвриска испитна сесија 2020г. ќе се одвива од 24.08.2020г (понеделник) до 26.08.2020г (среда). За секој испит се уплаќа 300 ден., а за промена на термин за полагање не се плаќа дополнително.

Заради почитување на мерките за заштита од Корона вирусот при пријавувањето за запишување во Прва година, испитни пријави нема да се примаат во службите за студентски прашања на ден 27.08.2020г(четврток), 31.08.2020г (понеделник) и 01.09.2020г(вторник).

повеќе

20 Јули 2020

СООПШТЕНИЕ

На ден 29.07.2020 год. (среда) во 10.00 часот во просториите на Технички факултет, Битола, М-р. Емељ Хамза Шериф ќе ја брани својата докторска дисертација со наслов „КРЕИРАЊЕ НА МОДЕЛ ЗА ОПТИМИЗАЦИЈА НА СКЛАДИШЕН ЦЕНТАР ЗА ХУМАНИТАРНА ЛОГИСТИКА“.

Одбраната на дисертацијата ќе биде пред Комисија во состав:

Ред. проф. Д-р Цветановски Иле,  Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола

ile.cvetanovski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Крстаноски Никола,Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Дукоски Иво, Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

ivo.dukoski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Васка Атанасова, Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

vaska.atanasova@uklo.edu.mk

Вонр. проф. Д-р Боцевска Андријана, Универзитет ,,Св. Климент Охридски,, - Битола, Факултет за ИКТ – Битола.

andrijana.bocevska@fikt.edu.mk

повеќе

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Ред. проф. д-р Никола Крстаноски

prof. Dr Nikola Krstanoski

Материјали >>


Основна литература:

Кабинет 401 Локал 145 Дир. телефон 047 207 745 Email nikola.krstanoski@tfb.uklo.edu.mk Консултации Dissertation available from ProQuest. Paper AAI9627949. http://repository.upenn.edu/dissertations/
Биографија

      Редовен професор д-р Никола Крстаноски е роден во Битола, Р. Македонија, во 1960 год.  Основно и средно образование завршува во родниот град, каде што го продожува и високото образование на додипломските студии на сообраќајниот отсек на Техничкиот факултет, Битола.

      Со звање дипломиран сообраќаен инженер се стекнува во 1983 година. Во периодот од 1991 до 1996 година престојува на Универзитетот ПЕНСИЛВАНИЈА во Филаделфија, САД, каде на Департментот за системско инженерство стекнува звања: Магистер на науки  во 1992 и Доктор на науки во 1996 год. Докторската теза е од областа на јавниот градски превоз со наслов „Anализа на перформансите на метро линија: стохастички пристап“,  (“Rapid Transit Line Performance Analysis: A Stochastic Approach”)

 

      За време на престојот во САД, д-р Крстаноски под водство на менторот проф. Вукан Вучиќ, учествува во изработката на бројни проекти од областа на јавниот градски превоз, меѓу кои позначајни се оние во врска со унапредувањето на јавниот превоз во Филаделфија и метро системот на Сан Франциско.

       Од 1985 до 1991 д-р Крстаноски работи како помлад асистент на Технички факултет, Битола. Во 1996 год. е избран во звањето доцент, во 2001 во вонреден професор, а во 2006 во редовен професор на Отсекот за сообраќај и транспорт на Технички факултет, Битола.

       Д-р Никола Крстаноски бил раководител и учествувал во изработката на бројни меѓународни и домачни проекти и е автор на научни трудови во областа на јавниот градски превоз и заштитата на животната средина од загадувањата од сообраќајот.

        Од  2006 год. е член на на меѓународната асоцијација за јавен градски превоз со седиште во Брисел.

        Во учебните 2009/2010,  2010/2011 и 2011/2012 предава на докторските студии на Универзитетот во Нови Сад, Србија, на Факултетот за технички науки.

 

Одлука и реферат за избор

Книги

·              Крстаноски, Н. и В. Атанасова, „Збирка решени задачи по ЈГПП“, Технички факултет, Битола, 1998.·             

Крстаноски, Никола, „Планирање на ЈГП“, учебник, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Битола, 2003.·             

Крстаноски, Никола, „Јавен градски патнички превоз“, Технички факултет, Битола, 2006 – ЦД издание.

Krstanoski Nikola, "Rapid Transit Line Performance Analysis: A Stochastic Approach", LAP  LAMBERT ACADEMIC PUBLISHING, 2017, ISBN: 978-620-2-05095-1

Престои

University of Pennsylvania, School for Applied Science and Engineering - Ph. D. and Master studies 01.09.1991 do 01.06.1996, research fellow and teaching assistant

 

Univesrsity College London - UCL, visiting professor, Individual TEMPUS fellowship, november 1997

Трудови и конф.

Докторска дисертација:                         „Анализа на перформанси на метро линија: Стохастички пристап“ (“Rapid Transit Line Performance Analysis: A Stochastic Approach”, A Dissertation in Systems Engineering, University of Pennsylvania, USA, 1996)Проекти: ·

 

 Nikola B Krstanoski, "Rapid transit line performance analysis: A stochastic approach" (January 1, 1996). Dissertations available from ProQuest. Paper AAI9627949. 

 ДОКТОРСКАТА ДИСЕРТАЦИЈА Е НА РАСПОЛАГАЊЕ НА СЛЕДНАТА WEB страна

http://repository.upenn.edu/dissertations/AAI9627949

 

 „Планирање на регионалниот систем на железница СЕПТА“, Завршен извештај подготвен за СЕПТА, Филаделфија, САД 1993.(“A Plan for SEPTA’s Regional Metrorail System”, FINAL REPORT prepared for South-eastern Pennsylvania Transportation Authority, Philadelphia, USA, 1993, with Vukan Vuchic, Shinya Kikuchi, Nikola Krstanoski, et al.)·             

„Краткорочно унапредување на регионалниот систем на железница СЕПТА“,Завршен извештај подготвен за СЕПТА, Филаделфија, САД 1994.(“Short-term Improvements for SEPTA’s Regional rail system”, FINAL REPORT prepared for Southestern Pennsylvania Transportation Authority, Philadelphia, USA, 1994, with Vukan Vuchic, Shinya Kikuchi, Nikola Krstanoski et al.)·             

 „Автобуски јавен градски превоз: неискористен потенцијал“, Завршен извештај подготвен за Федералната администрација за јавен транспорт на САД, Вашингтон, САД, 1994.(“The Bus Transit System: Its Underutilized Potential”, FINAL REPORT prepared for Federal Transit Administration, Washington D.C., USA, 1994, with Vukan Vuchic, Shinya Kikuchi, Nikola Krstanoski, et al.)·             

„Автомобили, јавен превоз и одржливи градови“, Завршен извештај подготвен за Фондацијата за енергија, Сан Франциско, САД, 1996.(“Cars, Transit and Liveable Cities”, FINAL REPORT prepared for Energy Foundation, San Francisco, USA, 1996, with Vukan Vuchic, Nikola Krstanoski, Eric Bruun et al.)·             

 „Проширување на БАРТ системот: Анализа и евалуација на конфигурацијата на трасата и станиците“, Извештај подготвен за БАРТД, Сан Франциско, САД, 1996.(“The Bart Airport Extension: Analysis and Evaluation of Track Alignments and Station Designs”, REPORT to Bay Area Rapid Transit District BARTD, San Francisco, USA, 1996, with Vukan Vuchic, Nikola Krstanoski, and Eric Bruun)·             

„Искористеност на БАРТ системот: постојна и прогнозирана состојба“,Извештај подготвен за БАРТД, Сан Франциско, САД, 1996.(“Load factor standards on the Bart system: the present and the projected situation”, Report to Bay Area Rapid Transit District BARTD, San Francisco, USA, 1996, Vuchic, V., and N. Krstanoski.)·             

„Транспорт и животна средина“, ФАРЕ проект Н4058.01.001, Национален експерт за Р. Македонија, Септември 1999.(“Transport and Environment”, PHARE project N4058.01.001, project coordinator DHV Netherlands, National Expert for Republic of Macedonia, September 1999.)·             

“Сообраќајна студија за централно подрачје на град Битола“, Студија изгорвена за Јавното претпријатие за урбано и просторно планирање, Битола, 1999. – раководител на проектот.·             

Влијанијата на транспортот врз животната средина: планерски, економски и правни аспекти“, Научно истражувачки проект, Министерство за образование и наука на Р. Македонија, 2001.-раководител на проектот.·             

 „Намалување на емисии на стакленички гасови во Р. Македонија“, Програма за развој на Обединетите нации, Проект MCD/99/G31/A/1G/99, дел од тимот одговорен за емисии на стакленички гасови од транспортниот сектор.(“GHG Abatement Analysis In Republic Of Macedonia”, United Nations Development Programme, Project Office MCD/99/G31/A/1G/99, part of the team on the GHG emissions from transport sector)·             

Студија за изводливост на среднорочен развој на комуналните дејности во општина Битола, ФАРЕ СБС програма, број 98SPF/28, член на тим одговорен за прашања од транспортниот сектор, Битола, 2001.(“Pre-feasibility Study for Medial-term Development of Public Utilities in Municipality Bitola”, PHARE CBC programme, co-financing agreement 98SPF/28, member of the team responsible on the transport system section, Bitola, 2001.)             

 „Јавен градски превоз на повик“, Научно-истражувачки проект, Завршен извештај до Министерство за образование и наука на Р. Македонија, 2003, - раководител на проектот.·             

"Razvoj na simulacionen model na dvi`ewe na vozila vo soobra}ajnite tekovi na dvolentni pati{ta vo zavisnost od patniot soobra}aj", NIP Ministerstvo za obrazovanie i nauka na Republika Makedonija, 2004, rakovoditel na proektot d-r Marija Malenkovska Todorova.·         „

Сообраќајно решение на сверниот влез во Битола“, Завршен извештај подготвен за Општина Битола, Март 2006. –ко-раководител на проектот.·             

„Регионален просторен план за Охридско-преспанскиот регион“ (делот кој се однесува на сообраќајна инфраструктура), Извештај подготвен за Агенција за просторно планирање на Р. Македонија, Скопје, 2006.            

Научни трудови и соопштенија: ·             

 Негативни влијанија на конверзијата на автобуските ленти во ХОВ ленти“,TRANSPORTATION RESEARCH RECORD No. 1496, Вашингтон, 1995, стр. 75.(“Negative Impacts of Busways and Bus Lane Conversions into High-Occupancy Vehicle Facilities”, TRANSPORTATION RESEARCH RECORD No. 1496, Washington D.C., USA. p.75., 1995, with Vukan Vuchic, Shinya Kikuchi et al.)·             

„Планирање и пракса во урбаниот транспорт: САД и искуства од странство“,TRANSPORTATION RESEARCH RECORD No. 1576, Вашингтон, 1995, стр. 132.(“Urban Transportation Policies and Practices: Unites States and Its Peers”, TRANSPORTATION RESEARCH RECORD No.1576, Washington D.C., USA. str.132., 1997, with Vukan Vuchic, et al.)·             

„Случајната природа во работата на метро линиите и нејзиното влијание врз перформансите на линијата“, Трета меѓународна конференција за Урбан транспорт и животна средина во 21 век, Акваспарта, Италија, Зборник на трудови, 1997, страни 13 – 19.(Krstanoski, N., IMPACTS OF STOCHASTICITY IN RAPID TRANSIT LINE OPERATION ON ITS PERFORMANCE CHARACTERISTICS”, Third International Conference on Urban Transport and the Environment for the 21st  century Acquasparta, Italy 1997, Proceedings, Computational Mechanics Publications, Editors L. Sucharev and G. Bidini, 1997, (pp.13-19)).·             

 „Како да се унапреди јавниот градски превоз“, Научна конференција СКОПЈЕ ВО 21 ВЕК, Совет на град Скопје, Ноември 1997.·             

„Планирање на урбаниот јавен транспорт и урбанистичко планирање“, Конференција ПЕРСПЕКТИВИ И УНАПРЕДУВАЊЕ НА ФИЗИЧКОТО И ПРОСТОРНОТО ПЛАНИРАЊЕ, Министерство за урбанизам, градежништво и животна средина, Зборник на трудови, Охрид, Март 1998.·             

„Јавниот градски превоз во светот и Македонија низ вековите и денес“, Конференција ИСТОРИЈА НА ИНЖЕНЕРСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА, Битола, Јуни 1998.· 

             „Транспорт и животна средина: QUO VADIS Македонијо“, Конференција ТРАНСПОРТ И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ ВО 21 ВЕК, Сојуз на сообраќајни инженери на Македонија, Охрид, 1999.·             

 „Анализа на временски серии во услови на нарушени трендови: пример на прогноза на степенот на моторизација на Македонија“, Конференција ТРАНСПОРТ И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ ВО 21 ВЕК, Сојуз на сообраќајни инженери на Македонија, Охрид, 1999.·             

„Што може да се научи од дерегулацијата во јавниот превоз во Велика Британија: лекција за Македонија“, Конференција ТРАНСПОРТ И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ 2000 – Водич за стратегиски развој, Сојуз на сообраќајни инженери на Македонија, Охрид, 2000.·             

„Кон одржлива мобилност во централна и источна Европа“,Конференција ТРАНСПОРТ И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ 2000 – Водич за стратегиски развој, Сојуз на сообраќајни инженери на Македонија, Охрид, 2000.(Krstanoski, N., Groote, W., Henckens, T., Innanen, S., Metsaranta, H., and S. Nooteboom, TOWARD SUSTAINABLE MOBILITY IN CENTRAL AND EAST EUROPE, Association of Traffic Engineerrs of Macedonia, Conference Proceedings  "Transport and communications 2000 – directions for strategic development", Ohrid, Septemvri, 2000.)·             

„Информатичка технологија во јавниот градски превоз“, Прва конференција на Сојузот на инженери на Македонија, Струга, Октомври 2002.·             

„Фази логика како алатка за определување на квалитетот на услуга во јавниот градски превоз“,Прва конференција на Сојузот на инженери на Македонија, Струга, Октомври 2002.·             

„Емисии на стакленички гасови од транспортниот сектор во Македонија за периодот од 1990 до 2000 година“, Хрватско научно друштво за сообраќај, Зборник на трудови, Опатија, 18-19 Април 2002.·             

„Генерирање на патувања во станбена зона во Нова Битола“, 12 Меѓународна научна конференција ТРАНСПОРТ 2002, Софија, 2002. ("Trip Generation Analysis in the Residential Neighbourhood of Nova Bitola", 12th International Scientific Conference "TRANSPORT 2002", 14-15 November 2002, Sofia.)·             

„Моделирање на услуга на јавен градски превоз на повик во нова станбена зона во Битола“,Suvremeni promet, Vol. 23 N.3-4, мај - август 2003, страни. 279 – 282(Krstanoski N and V. Atanasova, “MODELLING PUBLIC TRANSPORT ON-CALL SERVICE IN A NEW RESIDENTIAL AREA IN THE TOWN OF BITOLA”, Suvremeni promet, Vol. 23 N.3-4, may-august 2003, str. 279 – 282.)·             

 „Современи транспортни системи и одржлив урбан развој“, Конференција ПРЕДИЗВИЦИ НА НОВАТА ЕКОНОМИЈА, Економски факултет, Прилеп, Охрид, 2005.·             

 „Мрежа на линии со координирано преседнување на патници и одржлив регионален развој“, Конференција АВТОМАТИЗАЦИЈА ВО ТРАНСПОРТОТ, Загреб, 2005.(Krstanoski N and V. Atanasova, “Timed Transfer System and the Sustainable Regional Development”, Conference AUTOMATIZATION IN TRANSPORT, Zagreb – Kopenhagen, 07 – 12/11/2005.)·             

„Потенцијалите на системи со точки за координирано преседнување на патници“, Конференција РУРАЛНИТЕ ПОДРАЧЈА И НОВИТЕ УСЛОВИ НА РАЗВОЈ, Охрид, Април 2006. ·               

„Дефинирање на политика за намалување на емисии на CO2 од транспортниот сектор во Македонија“, 5та Конференција за истражување во област на инфраструктура, Берлин, Октомври 2006. (“Defining the Policy for Reduction of CO2 Emissions from the Transport Sector in Republic of Macedonia”, 5th Conference on Apllied Infrastructrure Research”, Berlin, 6-7 October, 2006.) ·             

„Технички факултет, Битола и европските димензии на националниот систем за високо обрзаование“, Меѓународен научен симпозиум УЛОГАТА НА ФАКУЛТЕТИТЕ СО СТУДИСКИ ПРОГРАМИ ОД СООБРАЌАЈОТ ВО РАЗВОЈОТ НА ЕВРОПСКИОТ ТРАНСПОРТЕН СИСТЕМ, Сараево, Октомври 2006.(Krstanoski, N. and M. Malenkovska Todorova, “The faculty of technical sciences in Bitola and the European dimension of the national  higher education system”, Role of transport sciences faculties in European transport system development, International Scientific Symposium, Sarajevo, October 26-27, 2006)·             

 „Прифаќање на јавноста на можни мерки за воведување на одржлив транспортен систем во Битола“, 26та Конференција со меѓународно учество АВТОМАТИЗАЦИЈА ВО ТРАНСПОРТОТ 2006, КоРЕМА, Сплит, Ноември 2006.(Atanasova, V and N. Krstanoski, “Public Awareness and Possibility for Implementation of the Principle of Sustainable Transport System in the Town of Bitola” , 26th Conference on Trasnportation Systems with International ParticipationAUTOMATION IN TRANSPORTATION 2006, Proceddengs, KoREMA, November 8 – 11, Split, 2006.)·             

 „Кои се изворите на проблемите во сообраќајот во градовите на Македонија“, научно универзитетско списание бр. 2, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Битола, Декември 2006.·             

 „Проблеми и предизвици на јавниот градски превоз во Скопје“, Меѓународна работилница организирана од УИТП, Брисел и ЈСП Скопје, Јуни 2007.(Krstanoski Nikola, “Problem and challenges for the public transport in Skopje, Macedonia”, International Workshop on Public Transport, organized by UITP and JSP Skopje, 08.06.2007, Skopje.)·             

„Напредни урбани транспортни системи“, Конференција за развој на транспортниот систем на Македонија, Министерство за транспорт и врски на РМ, Охрид, Септември 2007.·             

„Систем со точки за координирано преседнување на патници како концепт за обезбедување на регионален превоз“, Прва конфернција со меѓународно учество СОВРЕМЕНИ ТЕНДЕНЦИИ ВО СООБРАЌАЈОТ ВО ГРАДОВИТЕ, Нови Сад, Октомври 2007.(“Timed Transfer System as a Viable Concept for Providing Regional Transport Services”, 1th Conference with international participation, MODERN TENDENCIES OF IMPROVING TRAFFIC IN CITIES, Proceedings, Department of transportation, Tehnicki fakultet, Novi Sad, October 2007.)·             

„Урбанистичко планирање и безбедност во сообраќајот во градовите на Македонија“, Стручно советување АКТУЕЛНИ ПРОБЛЕМИ ВО БЕЗБЕДНОСТА НА СООБРАЌАЈОТ НА ПАТИШТАТА, Републички совет за безбедност на сообраќајот на патишата во РМ, Скопје, Ноември 2007.·             

„Заштита на животната средина и Коридорот 8“, Академски форум ПАН-ЕВРОПСКИ КОРИДОР 8, Младински културен центар – Битола, Технички факултет, Битола, Декември 2007.   

 • „Моторизирани наспроти немоторизирани патувања“, 16 меѓународен симпозиум за транспорт: ТРАНСПОРТНИ СИСТЕМИ 2009, Опатија, 23-24 април, 2009.

„Motorized versus non-motorized travel”, 16 megunarodni prometni simpozij, PROMETNI SUSTAVI 2009, Opatija 23-24 travanj 2009.

 • „Немоторизиран превоз како составен дел на урбаниот транспортен систем“, II меѓунардно советување СОВРЕМЕНИ ТЕНДЕНЦИИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВО ГРАДОВИТЕ,  15 – 16 Октомври 2009, Нови Сад, Србија
 • „Проблеми на сообраќајот во градовите во Македонија“, II меѓунардно советување СОВРЕМЕНИ ТЕНДЕНЦИИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВО ГРАДОВИТЕ,  15 – 16 Октомври, 2009 Нови Сад, Србија
 • “The Role of Campaigns in Promoting Sustainable Urban Transport”, II savetovanje sa megjunardnim ucescem EKOLOGIJA I SAOBRACAJ, Travnik, 02 I 03 juni 2011, BIH. pp 383 - 391.
 • „Промовисање одржливог развоја“, часопис ЕКОЛОГИКА, вол. 18. бр. 63, стр 605-608, 2011 (изворен научен труд- СЦИ индекс на Србија)

(Ecologica, 2011, vol. 18, br. 63, str. 605-608 Promovisanje održivog transporta

Radičević Veljkoa, Krstanoski Nikolab )

 • "Public transport on-call in the town of Bitola - possibilities for implementation", The Third International Conference TOWARDS A HUMANE CITY, Novi Sad, 27 &28 October 2011. pp 83-91.
 • "Toward sustainability in urban transport trough development of cycling in the city of Skopje", The Third International Conference TOWARDS A HUMANE CITY, Novi Sad, 27 &28 October 2011. pp 83-89.
 • V. Atanasova, N. Krstanoski, I.Cvetanovski, Sustainable urban transport system as an answer to challenges in modern cities,  THE ROLE OF UNIVERSITIES AND THEIR CONTRIBUTION TO SUSTAINABLE  DEVELOPMENT" Belgrade, Serbia, 29-30 november, 2012
 • „SUMPs generate investments - Skopje experience“, CIVITAS FORUM, Vitoria, Spain, 24-26, september 2012
 • "Vision for long-term development of the traffic system", SUVREMENI PROMET, Vol. 32 No. 5-6 2012, pp 405-407
 • "План за одржлив транспортен систем на градот Скопје“, ReSEEties - SEE/D/0180/2.4/X, работилница, Скопје 10.09.2013, Хотел Арка.
 • I. Dukoski, N. Krstanoski and N. Talevski, "Traffic - Transportation Strategy on management with communal waste and application of environmental, economic and logistical solutions", SUVREMENI PROMET, Vol.33 No. 1-2, januari-april 2013, str. 79-83.
 • V. Atanasova, N. Krstanoski, I.Cvetanovski, D. Trpcevska Angelkovic, PROBLEMS AND PERSPECTIVES IN SUSTAINABLE TRANSPORT MODES IN THE NATIONAL PARK OF MAVROVO, Scientific symposium with international participation „Problems and perspectives of hilly-mountain areas“, Ohrid, 12-15 september, 2013, pp 489-497
 • V. Atanasova, I.Cvetanovski, N.Krstanoski, L.Markovik, EVALUATION OF QUALITY OF SERVICE OF PUBLIC TRANSPORT IN THE CITY OF BITOLA,  4th International Symposium „New Horizons of Transport and Communications 2013“, Doboj 22 - 23 November, 2013. pp 87 - 92.
 • Krstanoski Nikola, "Analysis of the need for transfer on the public transport network in Skopje", PROCCEDINGS, Faculty for Technical Sciences, Bitola, 2013.
 • Krstanoski Nikola, "Scheduling trunk with branches public transport operation under the condition of uniform headway operation", PROCCEDINGS, IV International Symposium NEW HORIZONS 2013 of transport and communications, 22-23 November, Doboj pp. 13-17.
 • Krstanoski Nikola, "Plan for sustainable urban transport of the city of Skopje: review and implementation", PROCCEDINGS, IV INTERNATIONAL CONFERENCE ’’Towards a Humane City“ - Transport in cities of South-eastern Europe, NOVI SAD , 24th and 25th October 2013. pp 47-56.
 • Krstanoski Nikola and Ile Gjorgievski, "Analysis of traffic accident patterns of public transport buses in Skopje" - case of JSP Skopje", ROAD SAFETY IN LOCAL COMMUNITY" IX INTERNATIONAL CONFERENCE, Proceedings VOL. 2, 9 - 11 April 2014, Zajecar, Srbija, pp. 373-378.
 • Krstanoski Nikola, "Modelling passenger distribution on metro station platform", INTERNATIONAL JOURNAL FOR TRAFFIC AND TRANSPORT ENGINEERING, 2014, volume 4(4): 456 - 465. (EBSCO) 
 • Veljko Radicevic and Nikola Krstanoski, "Analisys of the Knowledge Characteristcs of the Sustainable Urban Mobility", EKOLOGICA, vol. 22, No. 78 pp 165-170, June 2015.
 • Krstanoski Nikola and Veljko Radicevic, "Sustainable Transport as a Function of Sustainable City Development "
  INTERNATIONAL JOURNAL OF CHEMICAL, ENVIRONMENTAL AND BIOLOGICAL SCIENCES (IJCEBS)
   ISSN 2320 –4079 (Printed Version) ISSN 2320 –4087 (Online Version), Volume 3, Issue 5 (2015), pp 390-393

                Impact Factor: 1.312 

 • Krstanoski Nikola, “Trunk with branches public transport line operation under condition of uniform headway operation”, INTERNATIONAL JOURNAL FOR TRAFFIC AND TRANSPORT ENGINEERING, 2015, volume 5(4): 400 - 409. (EBSCO) DOI: 10.7708/ijtte.2015.5(4).05
 • Krstanoski, Nikola and Ile, Georgievski, “Analysis of traffic accidents caused by public transport drivers in Skopje”, 11th International Conference ROAD SAFETY IN LOCAL COMMUNITY, Vrnjacka Banja, april 13-16, 2016
 • Krstanoski, Nikola, “Modelling metro station boarding and alighting times”, TRANSPORT FOR TODAY’S SOCIETY, First International Conference, 19-21 may 2016, Bitola
 • Veljko Radicevic, Nikola Krstanoski, Marko Subotic and Nenad Stankovic, "Prilog promovisanja odrzlivih vidova transporta u urbanim aglomeracijama" (Toward promotion of sustainable transport in urban areas), EKOLOGICA, vol. 23, No. 83 pp 637-641, september 2016.
 • Atanasova V, Angelevska B., Krstanoski N. & I. Cvetanosvski, “Calculation of transport demand by Applying Software Package PTV Vision VISUM”, INTERNATIONAL JOURNAL FOR SCIENCE, TEHNICS AND INNOVATIONS FOR THE INDUSTRY, Year XI, Issue 3/2017 pp 137-141.
 • Ramadan Duraku, Vaska Atanasova, Nikola Krstanoski, “Evaluation and Transport Demand Forecasting through Modeling in Anamorava Region”, INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENTIFIC & ENGINEERING RESEARCH Volume 8, Issue 5, May-2017. ISSN 2229-5518 
 • Veljko Radicevic, Nikola Krstanoski, Slobodan Miladinovic, Marko Subotic. “Razvoj modela za unapredjenje “mekih mera” odrzlive mobilnosti u gradovima”, ECOLOGICA, Vol.24, No87 (2017), pp 532-537  UDC: 330.342.22.001.572
Др. активности

Докторска дисертација:

 

 Nikola B Krstanoski, "Rapid transit line performance analysis: A stochastic approach" (January 1, 1996). Dissertations available from ProQuest. Paper AAI9627949. 

 

Може да се добие на web stranica na Univesrity of Pennsylvania 

http://repository.upenn.edu/dissertations/AAI9627949