Следни испити

Мај/Јуни
П В С Ч П С Н
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
сите

Новости

21 Април 2021

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, поради продолжените рестрикции, сите активности со физичко присуство се одлагаат до 27 април. Сите идни активности зависат од понатамошните мерки и рестрикции.

повеќе

06 Април 2021

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, поради новите рестрикции, сите активности со физичко присуство се одлагаат до 20 април. Претходно закажаните колоквиуми може да се одржат online со договор со предметниот професор. Априлската испитна сесија нема да се одржи се додека важат рестрикциите.

повеќе

17 Февруари 2021

СООПШТЕНИЕ

Уписите за летен семестар 2020-21г. се продожуваат до 05.03.2021год.

повеќе

13 Февруари 2021

Почитувани студенти,

Ве потсетуваме дека уписите за летен семестар се започнати. Во врска со тоа Ве информираме дека треба да влезете во Вашите електронски досиеја, да ја пополните анкетата во горниот десен агол, а потоа да ги изберете задолжителните и изборните предмети кои планирате да ги запишете.  Уписот потоа го завршувате во службата за студентски прашања.

Во прилог се пријавните листови за сите отсеци според кои можете да го направите изборот на изборните предмети во соодветните семестри.

Индустриско инженерство и менаџмент

Електроенергетски системи

Машинство

Графичко инженерство и дизајн

Инженерство за заштита на животна и работна средина

Мехатроника запишани I година во 2020-2021

Мехатроника II,III,IV година

Сообраќајно-транспортно инженертсво

За сите нејаснотии Ве молиме да се обратите на телефоните:

075 295 713 (Љупка), 075 295 710 (Тина), 072 319 388 (Валентина);

или на мејловите:

ljupka.micevska@tfb.uklo.edu.mk

tina.nuseva@tfb.uklo.edu.mk

valentina.safkulovska@tfb.uklo.edu.mk

Технички факултет - Битола

повеќе

12 Февруари 2021

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за летен семестар за академската 2020/2021 за сите студиски програми. 

Распоред за летен семестар за академска 2020/2021

повеќе

04 Февруари 2021

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека уписите за летен семестар 2020/2021 год. започнуваат на 04.02.2021г. и завршуваат на 19.02.2021 г.

Во врска со тоа, Ве потсетуваме дека е потребно:

1.Да имате извршено систематски преглед (за редовните студенти од прва година);

2. Пред запишувањето задолжително да ја пополните анонимната анкета која ја имате во Вашето електронско досие во горниот десен агол;

3. Освен редовните уплати за партиципација и материјали за упис, да се уплатат 100 ден. за Универзитетско студентско собрание и 100 ден. за Факултетско студентско собрание.

Технички факултет - Битола  

повеќе

16 Јануари 2021

СООПШТЕНИЕ

Испитите кај проф. Марија Маленковска Тодорова, во двата термини од јануарската сесија ќе се одржат во просторија 9 на Технички факултет Битола

повеќе

11 Јануари 2021

Почитувани студенти,

Започнато е електронското пријавување на испити за јануарска испитна сесија и истото ќе трае до 15.01.2021 г.

Пријавите во хартиена форма ќе се доставуваат кај наставниците на денот на испитот со напомена дека испитите од летен семестар се со задолжителна уплата од 300ден.

Со  почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

09 Јануари 2021

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Јануарска испитна сесија 2020/2021г.

Јануарска испитна сесија 2020/2021г.

повеќе

09 Декември 2020

С О О П Ш Т Е Н И Е за административни услуги

Се известуваат студентите дека за сите административни услуги претходно треба да се обраќаат на телефоните:

075 295 713 (Љупка), 075 295710 (Тина) или 072 319 388 (Валентина);

или на е-маил :

ljupka.micevska@tfb.uklo.edu.mk

tina.nuseva@tfb.uklo.edu.mk

valentina.safkulovska@tfb.uklo.edu.mk за да истите по можност бидат реализирани по електронски пат.

повеќе

14 Ноември 2020

СООПШТЕНИЕ

Испитите кај проф.д-р.Игор Андреевски се одлагаат од 18.11. за на 26.11. во 12 часот.

повеќе

10 Ноември 2020

Почитувани студенти,

Започнато е електронското пријавување на испити за ноемвриската сесија, и истото ќе трае до 13.11.2020 г.

Пријавите во хартиена форма со задолжителна уплата од 300 ден. ќе се доставуваат кај наставниците на денот на испитот.

Со  почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

04 Ноември 2020

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2020/2021г.

Ноемвриска испитна сесија 2020/2021г.

повеќе

08 Октомври 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кандидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Четврт уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

06 Октомври 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

04 Октомври 2020

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за III, V и VII семестар за академската 2020/2021 за сите студиски програми. 

Распоред за III, V и VII семестар за академска 2020/2021

повеќе

01 Октомври 2020

Почитувани,

објавуваме Четврт уписен рок на студенти на Технички факултет-Битола - пријавување на 02.10.2020г. и 05.10.2020г.

Дополнителен Четврт уписен рок 

повеќе

01 Октомври 2020

Почитувани, 

Електронското пријавување за Втор циклус студии на Технички факултет-Битола во академска 2020/2021г. е започнато.

КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ,,СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ - БИТОЛА ВО АКАДЕМСКАТА 2020/2021 ГОДИНА

повеќе

30 Септември 2020

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2020/2021 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2020/2021

повеќе

29 Септември 2020

СООПШТЕНИЕ

Сите студенти во прва година треба да го активираат своето електронско досие со помош на uklo mailot, а постапката за тоа е во прилог.

Постапка за активирање на електронско досие

повеќе

28 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кандидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Трет уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

25 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

23 Септември 2020

Почитувани студенти,

Во врска со уписот на зимски сем. 2020/2021 г. Ве потсетуваме дека:

1. Пред запишувањето треба задолжително да ја пополните анонимната анкета која ја имате во Вашето електронско досие во горниот десен агол;
2. Да ја имате завршено обврската за практична настава;
3. Освен редовните уплати за партиципација и материјали за упис, да се уплатат 100 ден. за Универзитетско студентско собрание и 100 ден. за Факултетско студентско собрание, како и 100 ден. за колективно осигурување.
Технички факултет - Битола  

повеќе

21 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кандидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Втор уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

21 Септември 2020

Почитувани,

Online пријавувањето за упис на Технички факултет - Битола за учебната 2020/2021 год. во Трет уписен рок е започнато.

повеќе

17 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2020

Почитувани студенти,

Уписот за повисоките години на Технички факултет - Битола е започнат.

повеќе

09 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кадидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Прв уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

09 Септември 2020

Почитувани,

Online пријавувањето за упис на Технички факултет - Битола за учебната 2020/2021 год. во Втор уписен рок е започнато.

повеќе

08 Септември 2020

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА IKNOW - серверот ставен во функција!

Почитувани,
Ве известуваме дека iKnow сервисот е подигнат и истиот е функционален. Напоменуваме на одредена резерва на функционалноста на одредени делови и модули од сервисот, на кои интензивно ќе се работи следниве денови.
Ви благодариме на разбирањето.

повеќе

07 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Прв уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

07 Септември 2020

Почитувани, 

по барање на студентите, заради поклопување на термини се врши следната измена:
1. Проф. Методија Атанасовски - на 16. 09. 2020  - во 12.00 часот
2. Прод. Благоја Арапиноски - на ден 18. 09. 2020. - во 12.00 часот
Со почит, 
проф. д-р Верица Данчевска
продекан за настава на ТФБ

повеќе

05 Септември 2020

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА IKNOW!

Почитувани студенти,
заради хардверски дефект на опрема на која се хостира iKnow системот, Ве известуваме дека iKnow системот моментално не е во функција.
Се работи на отстранување на дефектот, но со оглед дека се работи за специфичен хардвер не можеме да одредиме кога ќе се отстрани дефектот.
Во меѓувреме уписите и испитите ќе продолжат без користење на iKnow системот, врз основа на хартиена документација.

повеќе

01 Септември 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од септемвриска испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

01 Септември 2020

Почитувани студенти на втор и трет циклус,

Отворена е анкетна сесија за оценување на студиските програми на коишто студирате и наставно-образовната дејност на наставниците и соработниците.

Ве молиме да ги пополните анкетните листови што ќе ви се појават при најава на вашите профили во iKnow системот, најдоцна до 15 септември, 2020. Вашето мислење за работата на единицата на којашто студирате е од посебно значење за забележување и детектирање на недостатоците, но и предностите на студиите од втор, односно трет циклус и се зема во предвид при донесувањето одлуки за унапредување на квалитетот на работа и подобрување на условите за студирање, како на ниво на единица, така и на Универзитетско ниво.

Ви благодариме за одвоеното време!

повеќе

24 Август 2020

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Септемвриска испитна сесија 2020г. ќе се одвива од 24.08.2020г (понеделник) до 26.08.2020г (среда). За секој испит се уплаќа 300 ден., а за промена на термин за полагање не се плаќа дополнително.

Заради почитување на мерките за заштита од Корона вирусот при пријавувањето за запишување во Прва година, испитни пријави нема да се примаат во службите за студентски прашања на ден 27.08.2020г(четврток), 31.08.2020г (понеделник) и 01.09.2020г(вторник).

повеќе

24 Август 2020

УПИСИ 2020/2021

Потребни документи за пријавување на Технички Факултет-Битола:

1. Пријава за запишување (се подига од факултет)

2. Електронска пријава (од iKnow-системот)

3.Оригинални свидетелства од сите класови од средно образование

4. Оригинал документ:  Диплома за завршено средно образование во учебната 2019/2020 година/ Диплома за положена државна матура/ Свидетелство за завршено средно образование

5. Незаверени копии од документите од претходното образование

6. Извод од матична книга на родените

7. Доказ за државјанство на РСМ (уверение или решение) 

8. Потврда за уплатени 300 денари на жиро сметка на Технички Факултет-Битола

  

повеќе

20 Јули 2020

СООПШТЕНИЕ

На ден 29.07.2020 год. (среда) во 10.00 часот во просториите на Технички факултет, Битола, М-р. Емељ Хамза Шериф ќе ја брани својата докторска дисертација со наслов „КРЕИРАЊЕ НА МОДЕЛ ЗА ОПТИМИЗАЦИЈА НА СКЛАДИШЕН ЦЕНТАР ЗА ХУМАНИТАРНА ЛОГИСТИКА“.

Одбраната на дисертацијата ќе биде пред Комисија во состав:

Ред. проф. Д-р Цветановски Иле,  Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола

ile.cvetanovski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Крстаноски Никола,Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Дукоски Иво, Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

ivo.dukoski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Васка Атанасова, Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

vaska.atanasova@uklo.edu.mk

Вонр. проф. Д-р Боцевска Андријана, Универзитет ,,Св. Климент Охридски,, - Битола, Факултет за ИКТ – Битола.

andrijana.bocevska@fikt.edu.mk

повеќе

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Вонр. проф. д-р Јасмина Буневска Талевска

Associate Professor Dr Jasmina Bunevska
Биографија

Дата и место на раѓање: 08. 02. 1978, Битола

Образование

 • 2020: Постдокторска специјализација „ЕВРОПСКИ СТУДИИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТА“, Белгиска фондација за сообраќајни науки и мобилност, Институт за транспортни истражувања при Универзитетот Хаселт во Белгија, Европски Совет за безбедност на патиштата, Европска полициска мрежа и Академија на Велика Британија за безбедност на патиштата.
 • 11.06.2012: Доктор на технички науки, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет-Битола.
 • 15.02.2004 - 07.12.2006: Магистер на сообраќајни науки, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет-Битола.
 • 01.10.1996 - 12.11.2001: Дипломиран сообраќаен инженер, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет-Битола.

Работно искуство и напредување во професијата

 • СЕНАТОР - ЧЛЕН НА УНИВЕРЗИТЕТСКИОТ СЕНАТ ПРИ Универзитет Св.Климент Охридски Битола, 30.11.2020 - денес
 • Erasmus Teacher, The Silesian University of Technology, Katowice, Faculty of Transport, 2018
 • CEEPUS Teacher, University of Belgrade, Faculty of Traffic and Transport Engineering, 2019
 • 2019 - денес: Certified Expert of Sustainable Urban Mobility Plans Development, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH
 • 2018 - денес: Раководител на Втор циклус на студии (втор мандат), Отсек за сообраќај и транспорт - Технички факултет Битола, Универзитет Св.Климент Охридски Битола
 • 2017 - денес: Вонреден професор, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт
 • 2012 - 2017: Доцент, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт 
 • 2007 - 2012: Асистент, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт 
 • 2003 - 2007: Помлад асистент, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт, Предмети: Патишта; Капацитет на патни сообраќајници; Вовед во теоријата на сообраќајните токови; Организација на патен сообраќај; Организација и експлоатација на патниот транспорт 1; Урбанизам; Урбанизам и просторно планирање; Нацртна геометрија; Основи на патното инженерство; Планирање и управување со товарниот транспорт; Основи на транспортната логистика, Основи на вреднување на патната мрежа, Експлоатација на патни сообраќајници, Логистички системи.
 • 2002 - 2003: Помлад асистент, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт, Предмети: Патишта; Капацитет на патни сообраќајници
 • 1999 - 2002: Демонстратор, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт, Предмети: Безбедност на сообраќајот 1; Безбедност на сообраќајот 2; Патишта.

Потесна област на истражување

 • Сообраќајно инжинерство и проектирање, 22012
 • Сообраќајно проектирање на патна инфраструктура, 22014
 • Урбанизам и сообраќај, 22014
 • Транспортна логистикa, 22004

НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЈА

 • НАГРАДА „4-ти НОЕМВРИ“ на општина Битолa. Највисоко општинско признание за 2019 година во областа образование и техничка култура.
 • АМБАСАДОР НА КУЛТУРАТА ВО СООБРАЌАЈОТ, Почесно титула и признание на Унгарската академија на транспортни науки, од 2019 година.
 • Прва награда на Европската Комисија и директоратот за мобилност и транспорт. WINNER of the photo competition launched as part of the European Day Without a Road Death campaign in 2018, EUROPEAN COMMISSION, Directorate General for Mobility and Transport, 2018-2019.
 • СТАКЛЕНА ПЛАКЕТА од Унгарската асоцијација на транспортни науки, 2018.
 • ПЛАКЕТА за научна работа од областа сообраќај, Хрватско научно друштво за сообраќај, Опатија, 2011.

ЛИЦЕНЦИ, СЕРТИФИКАТИ И ОВЛАСТУВАЊА

 • RSA - Certificate (Ревизија на безбедноста на патиштата), 2020
 • RSI - Certificate (Инспекција на безбедноста на патиштата), 2020
 • Министерство за правда на Р.М., ЛИЦЕНЦА за вештачење од областа сообраќај, 07-407/2 од 15.03.2012
 • Министерство за правда на Р.М., ЛИЦЕНЦА за вештачење од областа на машинство и сообраќај, 08-1380/2 од 26.02.2018
 • Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Р.М., ОВЛАСТУВАЊЕ „А“ (број 5.0115) за изработка на проектна документација од сообраќајно инженерство со важност до 07.07.2021.
 • GIZ – Отворениот регионален фонд за Југоисточна Европа за енергетска ефикасност, Сертификат - Eксперт за планирање на одржлива урбана мобилност
 • Министерство за транспорт и врски на Р.М., СЕРТИФИКАТ за обучувачи за професионална компетентност на управителот или овластено лице одговорно за превоз, Бр.0002 од 30.01.2015
 • Министерство за транспорт и врски на Р.М., СЕРТИФИКАТ за обучувачи за учество на возачите во меѓународниот превоз на патници и стоки, Бр.0002 од 29.01.2015
 • Европска агенција за реконструкција, Министерство за економија, Сертификат -млад претприемач и истражувач
 • Autodesk Certificate, AutoCAD Civil 3D 2013
 • CGS Plus Certificate of Completion, PLATEIA 2014
 • Studio ARS Certificate of Completion, URBANO 8
 • British Council, Certificate, B2 Level - Cambridge English Language Assessment
Книги

 • Дукоски, И., Буневска, Ј.: ПРИРАЧНИК ЗА ПЛАНИРАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ НА ТОВАРНИОТ ТРАНСПОРТ, 2007, ISBN 978-608-66356-0-2.
 • Буневска-Талевска, Ј.: СТРАТЕГИЈА ЗА РАЗВОЈ НА СООБРАЌАЈОТ И МОБИЛНОСТА ВО ГРАДОВИТЕ – ПРИРАЧНИК, 2019, ISBN 978-9989-786-50-1.
 • Буневска-Талевска, Ј., Симоновски, З.: Бел документ за развој и планирање на одржлива урбана мобилност во РСМ, GIZ – Отворениот регионален фонд за Југоисточна Европа за енергетска ефикасност, август 2019.
 • План на активности за одржлива урбана мобилност, општина Карпош, септември 2019.
 • План на активности за одржлива урбана мобилност, општина Битола, декември 2019.

НАСТАВНО-ДИДАКТИЧКИ МАТЕРИЈАЛ

УРБАНИЗАМ И СООБРАЌАЈ   

 • Извадоци од Правилникот за стандарди и нормативи за урбанистичко планирање
 • Извадоци од Правилникот за поблиската содржина, размер и начин на графичка обработка на урбанистичките планови
 • ПРИЛОГ 1: СООБРАЌАЈНА УЛИЧНА МРЕЖА; КЛИКНЕТЕ ТУКА
 • ПРИЛОГ 2: НАМЕНА НА ЗЕМЈИШТЕ, КЛАСИ НА НАМЕНИ, ДОМУВАЊЕ, КОМЕРЦИЈА, ИНДУСТРИЈА И УРБАНА УЛИЧНА МРЕЖА; КЛИКНЕТЕ ТУКА
 • ПРИЛОГ 3: ГОЛЕМИНИ, ЕСТЕТСКО И ЗЕЛЕНО УРЕДУВАЊЕ НА ПОВРШИНИ ЗА ПАРКИРАЊЕ, ПЛОШТАДИ, СПОРТСКИ И РЕКРЕАТИВНИ ОБЈЕКТИ; КЛИКНЕТЕ ТУКА
 • ПРИЛОГ 4: НУМЕРИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ (УРБАНИ ПАРАМЕТРИ) И ВРЕДНУВАЊЕ НА ВЛИЈАНИЕТО ОД СООБРАЌАЈОТ ВРЗ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА ВО МИКРО УРБАНА ЕДИНИЦА; КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПАТНОТО ИНЖЕНЕРСТВО

 • ПРИЛОГ 1: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА КОНСТРУКТИВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ХОРИЗОНТАЛНОТО РЕШЕНИЕ НА ТРАСАТА (ГЕОМЕТРИСКИ ЕЛЕМЕНТИ НА ТРАСАТА ВО ПЛАН); КЛИКНЕТЕ ТУКА
 • ПРИЛОГ 2: РЕШЕНИ ЗАДАЧA ОД НАДОЛЖЕН ПРОФИЛ, (КОТИ НА НИВЕЛЕТА И ДИМЕНЗИОНИРАЊЕ НА ВЕРТИКАЛНА КРИВИНА); КЛИКНЕТЕ ТУКА
 • ПРИЛОГ 3: РЕШЕНИ ЗАДАЧA ОД ВИТОПЕРЕЊЕ НА КОЛОВОЗНАТА ПОВРШИНА НА ПАТНА СООБРАЌАЈНИЦА И ЗАДАЧИ ОД КОТИ НА ЛЕВ И ДЕСЕН РАБ НА КОЛОВОЗОТ; КЛИКНЕТЕ ТУКА
 • ПРИЛОГ 4: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД ПРЕСМЕТКА И ЦРТАЊЕ НА ПРОШИРУВАЊЕ НА КОЛОВОЗОТ ВО КРИВИНА; КЛИКНЕТЕ ТУКА
 • ПРИЛОГ 5: ЦРТАЊЕ НА НАПРЕЧНИ ПРОФИЛИ И ПРЕСМЕТКА НА ЗЕМЈЕНИ МАСИ; КЛИКНЕТЕ ТУКА
 • ПРИЛОГ 6: ДОПОЛНИТЕЛНИ ЗАДАЧИ ЗА ВЕЖБАЊЕ, (ПОДГОТОВКА НА КОЛОКВИУМИ И ИСПИТ); КЛИКНЕТЕ ТУКА

ВРЕДНУВАЊЕ НА ПАТНА МРЕЖА (КАПАЦИТЕТ НА ПАТНИ СООБРАЌАЈНИЦИ)

 • ПРИЛОГ 1: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА НА АВТОПАТ; КЛИКНЕТЕ ТУКА
 • ПРИЛОГ 2: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА НА ДВОЛЕНТЕН ПАТ; КЛИКНЕТЕ ТУКА 
 • ПРИЛОГ 3: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА НА ПОВЕЌЕЛЕНТЕН ПАТ; КЛИКНЕТЕ ТУКА 
 • ПРИЛОГ 4: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА ВО ЗОНА НА ПРЕПЛЕТУВАЊЕ; КЛИКНЕТЕ ТУКА 
 • ПРИЛОГ 5: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА ВО ЗОНА НА ВЛИЈАНИЕ НА РАМПИ; КЛИКНЕТЕ ТУКА 

ТЕОРИЈА НА СООБРАЌАЈНИ ТОКОВИ: ЗБИРКА РЕШЕНИ ЗАДАЧИ; КЛИКНЕТЕ ТУКА

Престои
 1. EPFL, The Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne, 2002, (стипендист на амбасадата на Швајцарија во Р.М.).
 2. University od Fribourg, 2002, (стипендист на амбасадата на Швајцарија во Р.М.).
 3. ERASMUS TEACHERERASMUS+ Higher Education Staff Mobility Agreement for TEACHING, Silesian University of Technology Faculty of Transport Katowice, Poland, 2018.
 4. CEEPUS TEACHERCEEPUS III Tempus Mobility for TEACHING, University of Belgrade, Faculty of Traffic and Transport Engineering, Serbia, 2019, 
 5. SUMP BOOT CAMP Podgorica, Maj 2019.
Трудови и конф.
 1. Учество во изработка на научно-истражувачки проекти и експертски елаборати
 • Маленковска,Т., М., Буневска, Ј.: Развој на симулационен модел на движење на возилата во сообраќајни токови на дволентни патишта, во зависност од патни, сообраќајни и амбиентални услови, НИП, Министерство за образование и наука, 2001, млад истражувач.
 • Сообраќајно – транспортна инфраструктура на охридско – преспанскиот регион. Експертски елаборат, Технички факултет-Битола, отсек за сообраќај и транспорт и Јавно претпријатие за просторни и урбанистички планови на Република Македонија, март 2006, член на проектниот тим.
 • Идејно сообраќајно решение за северниот влез на градот Битола, Потег – клучка Кукуречани и крстосница „И. Милутиновиќ, Прилепска и Железничка“. Експертски елаборат, Технички факултет-Битола, отсек за сообраќај и транспорт и општина Битола, февруари 2006, член на проектниот тим.
 • Елаборат кон програмата за полагање на испит за добивање на сертификат за учество на возачите во меѓународниот патен сообраќај, Технички факултет-Битола и Министерство за транспорт и врски, март 2007, член на тимот.
 • Елаборат кон програмата за проверка на професионалната компетентност на управителот или овластено лице одговорно за превоз, Технички факултет-Битола и Министерство за транспорт и врски, март 2007, член на тимот.
 • Елаборат кон програмата за стручно оспособување и полагање на испит за стручна оспособеност на возачите на моторните возила за превоз на опасни материи, Технички факултет-Битола и Министерство за транспорт и врски, февруари 2008, член на тимот.
 • Сообраќајна студија за град Битола, нарачател Градоначалник на општина Битола,( јуни 2010 - јуни 2011), член на  тимот.
 • Дукоски, И., Буневска, Т., Ј., Управување со товарниот сообраќај и достава на стоки во Град Битола, Пилот проект, Општина Битола, 2011.
 • План за одржлив транспортен систем на градот Скопје, Проект од седмата рамковна програма, Тестирање на иновативни стратегии за чист урбан транспорт во историски европски градови, RENAISSANCE, Мај 2008-2012, (член на тимот).
 • TEMPUS project – CUBRIK (Strengthening Quality Assurance System within Western Balkans HEIs in Support of National and Regional Planning), (No. 158999 TEMPUS-EC-SMGR 2009-4688/001-001) 2011 – 2013, (член на тимот).
 • Development of a feasibility study for modernization and rehabilitation of REK Bitola stage III – reduction of Sox and dust, expanded to include the impact of all harmful substances released from REK Bitola, 01-160/2014, Local Expert, 2014.
 • Preparation of Study and Action plan for improvement of road safety along SEETO Comprehensive Network, Specific contract number 11 – 30508/1 of the Framework Contract Beneficiaries FWC BENEFICIARIES 2013 – LOT 2: Transport and Infrastructures Europe Aid/132633/C/SER/multi, Project Steering Committee Member, 2014-2015.
 • Smart city-WISEMob: Smart Mobility in a WISE city approach, COST Expert, 2016.
 • Основен проект за инфраструктура, инфраструктурни објекти, партерно и хортикултурно уредување на Универзитетски клинички центар Мајка Тереза – фаза сообраќај, технички број 123/2016, Министерство за здравство на РМ, ИНТ Глобал инженеринг ДООЕЛ Битола, 2016, (одговорен проектант).
 • Technical Assistance for establishing an executive body for road safety in North Macedonia, Ministry of Transport and Communication, North Macedonia, Delegation of the EU to North Macedonia, Contract No: 2019/4120012020/2020, 2020, PLANET
 • Одржлива урбана мобилност во земјите од Југоисточна Европа II (SUMSEEC II) на Отворениот регионален фонд за Југоисточна Европа на ГИЗ - енергетска ефикасност (ОРФ-ЕЕ), 2019. Sustainable Urban Mobility in South-East European Countries II – SUMSEEC II  -  GIZ Open Regional Fund for South-East Europe – Energy Efficiency”
 • Support to local self-government units of the Republic of North Macedonia to promote sustainable urban mobility, GIZ-ZELS, July-September 2019. 
 • Проект "Регионална соработка и развој на вештините на пратениците во Југоисточна Европа за теми поврзани со одржливата урбана мобилност" на Отворениот регионален фонд за Југоисточна Европа на ГИЗ - енергетска ефикасност (ОРФ-ЕЕ), 2019.
 • Поддршка на единиците на локалната власт на Република Северна Македонија во промоција на одржливата урбана мобилност“, што го реализира Германската агенција за меѓународен развој (GIZ) во соработка со ЗЕЛС - Заедницата на единиците на локалните самоуправи.
 • Проект ПОУМ „Планирање на активности за одржлива урбана мобилност за Општина Карпош“, надворешен консултант, општина Карпош, јуни-септември 2019.
 • Проект ПОУМ „Планирање на активности за одржлива урбана мобилност за Општина Карпош“, надворешен консултант, општина Карпош, јуни-септември 2019.
 • Проект ПОУМ „Планирање на активности за одржлива урбана мобилност за Општина Карпош“, надворешен консултант, општина Карпош, јуни-септември 2019.

2. Учество во работилници и WEBINARI

 • Технолошки парк Битола, проект на ЕУ, Европска агенција за реконструкција, Министерство за економија и град Битола, 2004.
 • INTERREG III A/CARDS, Greece-F.Y.R.O Macedonia, “Development of a knowledge network of educational and research Institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know-how transfer”, Thessaloniki Technology Park, Thessaloniki, 2007.
 • Буневска, Ј.: „ДЕНОВИ НА НАУКАТА, Презентација на проектни активности за 2019 година“, Универзитет Св.Климент Охридски Битола, 11.11.2019 година.
 • WEBINAR – КОРОНА ДИЈАЛОЗИ „Влијанието на пандемијата врз транспортната и комуникациска стратегија на Република Северна Македонија – нови регионални, глобални предизвици и потреби“, Универзитет Св.Климент Охридски Битола, 3.06.2020 година.
 • Работилница на Центарот за истражување и креирање на политики Скопје, Предавање на школата за креирање на јавни политики Мајка Тереза Скопје, SPS Mother Theresa, Ecology and Public Policy: Tackling Climate Change, Energy Efficiency and Urban Mobility, проф. д-р Јасмина Буневска Талевска, Универзитет „Св.Климент Охридски“ – Битола, Технички Факултет Битола, Скопје, 16 Јуни 2020
 • European Transport Safety Council, Road Safety Performance Index Award 2020, 17.6.2020.
 • WEBINAR „Безбедноста во сообраќајот и мобилноста на граѓаните во услови на пандемија – предизвици и насоки пост COVID 19“, Технички факултет Битола, Универзитет Св.Климент Охридски Битола, 22.06.2020 година.
 • European Transport Safety Council, LEARN! Key Principles Webinar, 23.6.2020.
 • WEBINAR – ACT! „Закон за урбанистичко планирање“, 2.07.2020.
 • UNRSF Webinar on potential impact of Covid-19 on Road Safety, 24.7.2020
 • ROADPOL online- Seminar, CEPOL3, 29.7.2020
 • SMARTA WEBINAR „Time to Act for Rural Mobility", June -Јuly 2020.
 • European Transport Safety Council, What it Takes to Deliver Safer Cycling and Walking in European Cities, 14.10.2020. 
 • European Transport Safety Council, Road Safety and Society: Involving Stakeholders in Road Safety Programmes, 19.11.2020. 
 • Буневска, Ј.: „Култура на безбедноста во сообраќајот“, on-line РАБОТИЛНИЦИ „БЕЗБЕДНИ ВЕЛО УЧИЛИШТА“, со наставници од основните училишта во РСМ, 7-9.12.2020 година.
 • WEBINAR – IMPETUS: „Безбедност на сообраќајот на патиштата“, 10.12.2020 годинa

3. НАУЧНИ И СТРУЧНИ ТРУДОВИ (презентирани и публикувани)

 1. Маленковска,Т.,М., Буневска,Ј.: Временска неравномерност саобраћајних токова по смеровима као фактор утицаја на димензионисање попречних профила деоница аутопутева, Пут и саобраћај, бр.3, YU ISSN 0478-9733, Београд, 2004, стр.19-24. (SCI)
 2. Митровски, Ц., Маленковска,Т.,М., Буневска, Ј.: Модел микро-симулације кретања возила на путевима са две саобраћајне траке за оба смера, Пут и саобраћај, бр.2, YU ISSN 0478-9733, Београд, 2005, стр.43-49. (SCI)
 3. Bunevska, J., Dukoski, I.: Micro-logistic Distributive System Analysis: A Case Study. Transport and logistics, The second serbian seminar with international participation, 18-19.05.2006, Niš, Serbia, pp.7.1-7.4.
 4. Bunevska, J., Malenkovska,T.M.: Models of Relationship Between the Basic Flow Parameters at the M-5 Highway Specific Upgrade. Suvremeni promet, Vol.26, No1-2, ISSN 0351-1898, Zagreb, 2006, pp.82-86.
 5. Bunevska, J., Dukoski, I.: A Mathematical Model for Establishing the Quantity of Delivered Goods in the Micrologistical Distributive System: A Case Study. Modern Traffic, Vol.26, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2006, ISSN 0351-1898., pp.39-43.
 6. Bunevska, J., Malenkovska,T.M.: Models of Relationship Between the Basic Flow Parameters at the M-5 Highway Specific Upgrade. Modern Traffic, Vol.26, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2006, ISSN 0351-1898., pp.30-34.
 7. Bunevska, J.: A Scenario Proposed for EIA Implementation in the Republic of Macedonia. Modern Traffic, Vol.26, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2006, ISSN 0351-1898., pp.62-66.
 8. Bunevska, J., Malenkovska,T.M.: Functional relationship between the basic flow parameters at the M5 highway in average road, traffic and ambiance conditions, Road and traffic LIII, 3/2006, Belgrade, 2006 pp.12-17. (SCI)
 9. 10. Bunevska, J., Malenkovska,T.M.: Safety Level of Service Measures of Effectiveness and the Highway Capacity Manual: A case study, 8th Symposium with international participation, "Prevention of traffic accidents on roads 2006", Novi Sad, 2006, pp.155-160.
 10. Bunevska, J.: EIA of transportation projects in the Republic of Macedonia: comparative analysis, ©Journal of the Technical University at Plovdiv "Fundamental Sciences and Applications", Vol. 13(8), 2006, ISSN 1310-8271, Anniversary Scientific Conference' 2006, BULGARIA, pp.60-66.
 11. Bunevska, J., Malenkovska,T.M.: Speed-flow regression models for interrupted traffic stream: A case study, 10th INTERNATIONAL CONFERENCE ON TRAFFIC SCIENCE, ICTS 2006, TRANSPORTATION AND GLOBALIZATION, ISBN -13 978-961-6044-80-6, Slovenia, 2006.
 12. Маленковска,Т.,М., Буневска, Ј.: Прилог анализи капацитета и нивоа услуге двотрачних ванградских путева за двосмерни саобраћај, Пут и саобраћај, бр.4, YU ISSN 0478-9733, Београд, 2007, стр.34-38. (SCI)
 13. Буневска, J., Дукоски, И.: Прилог кон методологиите за избор на еколошки оптимално доставно возило во градовите: студија на случај, Прилози IV, 07-08, ISSN 0420-0950, Македонско научно друштво-Битола, Р.Македонија, 2007, стр.261-275.
 14. Cvetanovski, I., Dancevska, V., Bunevska, J.: Razvitak multimodalnih tehnologija transporta u Republici Makedoniji-tehnologija transporta Modalohr, Suvremeni promet, Vol.28, No1-2 Zagreb, 2008, pp.55-57.
 15. Dukoski, I., Sretenova, S., V., Bunevska, J.: Development and Introduction of Logistic System for Maintenance of the Public Transportation Motor Vehicles: a Case Study, Suvremeni promet, Vol.28, No1-2, ISBN 0351-1898, Zagreb, 2008, pp.97-101.
 16. Bunevska, J., Malenkovska,T.M., Dukoski, I.: Development of a Bi-modal Methodology for Urban Streets Functional Classification as Urban Planning Contribution, Suvremeni promet, Vol.28, No3-4, ISBN 0351-1898, Zagreb, 2008, pp.171-174.
 17. Dukoski, I., Sretenova, S., V., Bunevska, J.: Meteorological security in road traffic through example of transport road network in Republic of Macedonia, International virtual journal for science, technics and Innovations for the industry, MTM, Year II, Issue 6-7/2008, ISSN 1313-0226, Scientific-technical Union of Mechanical Engineering, 2008, pp.51-54.
 18. Dukoski, I., Sretenova, S., V., Bunevska, J.: Development and Introduction of Logistic System for Maintenance of the Public Transportation Motor Vehicles: a Case Study, Modern Traffic,Vol.28, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2008, ISSN 0351-1898., pp.19-23.
 19. Bunevska, J., Malenkovska,T.M., Dukoski, I.: Development of a Bi-modal Methodology for Urban Streets Functional Classification as Urban Planning Contribution, Modern Traffic,Vol.28, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2008, ISSN 0351-1898., pp.28-31.
 20. Malenkovska,T.M., Bunevska, J.: EFFECTS OF IMPROVED MANAGEMENT OF TRAFFIC FLOWS ON SUSTAINABLE ROAD SAFETY, VIII Scientific Conference, Telematics, Logistics and Transport Safety–TLTS'08, Silesian University of Technology Publication, Faculty of Transport, Katowice, 16-18 October 2008, pp.90-97.
 21. Malenkovska, T., M., Bunevska, J.: EFFECTS OF IMPROVED MANAGEMENT OF TRAFFIC FLOWS ON SUSTAINABLE ROAD SAFETY, Transport Problems, Volume 4, issue 3, part 1, 2009. ICV= 8.59. библиографско списание со индексирани трудови-Scopus
 22. Malenkovska, T.,M., Donceva, R., Bunevska, J.: Role of Functional Classification of Highways in Road Traffic Safety, Transport Problems, Volume 4, issue 3, part 1, 2009. ICV= 8.59. библиографско списание со индексирани трудови-Scopus
 23. Dukoski, I., Bunevska, J., Sretenova, S., V.: Meteorological security in road traffic through example of transport road network in the R. of Macedonia, Suvremeni promet, No6, ISBN 0351-1898, Zagreb, 2010, pp.470-474.
 24. Маленковска,Т.,М., Буневска,T., Ј.: HCM 2010 – Новини во анализата на капацитетот и нивото на услуга, Универзитет „Св. Климент Охридски" – Битола, Технички факултет Битола, Зборник на трудови, стр.193-199, 2011.
 25. Буневска, T.,Ј., Маленковска,Т.,М.: Придонес кон истражувањето на релацијата Улична мрежа – Урбана опрема, Универзитет „Св. Климент Охридски" – Битола, Технички факултет Битола, Зборник на трудови, стр.408-413, 2011.
 26. Bunevska, T.J., Malenkovska, T., M.: Microscopic Simulation Model SFStreetSIModel, version 1.1 as an assist decision instrument for sustainable development of cities in FYROMacedonia: case study, New Urbanity, Global Challenges, Belgrade, Serbia, 2012.
 27. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M.: Microsimulation analysis of introducing the "shared space" concept in the City of Bitola: A Case Stydy, ARSA-2015, 4-thVirtual International Conference on Advanced Research in Scientific Fields, 2015.
 28. Буневска, T.,Ј., Маленковска,Т.,М.: Математичко моделирање на страничното триење во сообраќајните токови, Универзитет „Св. Климент Охридски" – Битола, Технички факултет Битола, Зборник на трудови, ISBN 978-9989-786-86-0, 2015.
 29. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M.: Introducing the "shared space" concept in the city of Bitola: microsimulation analysis, XXIII. MEĐUNARODNI PROMETNI SIMPOZIJ, PROMETNI SUSTAVI 2016, 28 -29 April, 2016, ZAGREB, HRVATSKA.
 30. Bunevska, J., Dukoski, I.: A Mathematical Model for Establishing the Quantity of Delivered Goods in the Micrologistical Distributive System: A Case Study. Suvremeni promet, Vol.26, No1-2, ISSN 0351-1898, Zagreb, 2006, pp.120-124.
 31. Bunevska, T., J., Malenkovska T., M.: Development of low speed urban street "side friction" models: case study, Suvremeni promet, Vol.31, No1-2, ISSN 0351-1898, Zagreb, 2011, pp.75-80.
 32. Bunevska, T., J., Malenkovska T., M., Dukoski,I.: Uniform Urban Street Segment BI Modal Level Of Service Analysis Tool – 2U2SBILOSAT, Suvremeni promet, Vol.31, No1-2, ISSN 0351-1898, Zagreb, 2011, pp.70-74.
 33. Bunevska,T.,J.(academic advisor): Uniform Urban Street Segment BI modal Level Of Service Analysis Tool – 2U2SBILOSAT: Principles and Application, Summer of Cube 2011, accepted paper at the Futura 2011-Annual Citilabs International Conference, (Citilabs-develops and support software products for transportation planning, modeling, traffic engineering, GIS and urban planning), Palm Springs, California, USA, November, 2011.
 34. Bunevska J.,Malenkovska,M, Dukoski, I,. Application of Microscopic Simulation Model SFStreetSIModel, version 1.1 in the residential area traffic calming procedures:case study, III International Conference "Towards a humane city"-Travel demand management, Proceedings, pp.231-239, Novi Sad, 2011.
 35. Маленковска,Т.,М., Буневска, Ј.: Различити приступи функционалној класификацији улица-студија случаја, Пут и саобраћај, бр.4, YU ISSN 0478-9733, Београд, 2011. (SCI)
 36. Буневска, T.,Ј., Маленковска,Т.,М.: Фази во процесот на оценување на влијанијата врз животната средина на ниво на патен проект во Р. Македонија, Универзитет „Св. Климент Охридски" – Битола, Технички факултет Битола, Зборник на трудови, ISBN 978-9989-786-86-0, 2014.
 37. Bunevska, T., J., Malenkovska T., M.: Contribution to sidewalk pedestrian level of service analysis, Transport Problems, 2012. ICV(2012)=8.02, библиографско списание со индексирани трудови-Scopus
 38. Буневска, T.,Ј., Маленковска,Т.,М.: Сценарио за изработка и импламентација на алатка за оценување на влијанијата врз животната средина на ниво на патен проект во Р. Македонија, Универзитет „Св. Климент Охридски" – Битола, Технички факултет Битола, Зборник на трудови, ISBN 978-9989-786-86-0, 2013.
 39. Bunevska,T.,J., et.al. Micrologistic performancies on the example of Central Bussines District of the City of Bitola: A Case Stydy, ARSA-2012 (1-stVirtual International Conference on Advanced Research in Scientific Fields, 3-7.12.2012.
 40. Маленковска,Т.,М., Буневска,Т., Ј.: TRIS Модел-алатка за оценување на квалитетот во високото образование, Универзитет „Св. Климент Охридски" – Битола, Технички факултет Битола, Зборник на трудови, ISBN 978-9989-786-86-0, 2012.
 41. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M.: A COMPARATIVE ANALYSIS OF EDUCATIONALY DEVELOPED MICROSCOPIC TRAFFIC SIMULATION MODEL – SFStreetSIModel,version 1.1, Пут и саобраћај, бр.4, YU ISSN 0478-9733, Београд, 2012, pp.5-8. (SCI=0.006)
 42. Буневска, T.,Ј., Маленковска,Т.,М.: Микроскопски симулационен модел на движење на пешаци, Универзитет „Св. Климент Охридски" – Битола, Технички факултет Битола, Зборник на трудови, стр.408-413, 2012.
 43. Bunevska,T.,J., et.al. ADVANCED APPROACH FOR IMPROVED MANAGEMENT OF FREIGHT DISTRIBUTION AND LOGISTIC PROCESSES THROUGH CENTRAL BUSSINES DISTRICT OF BITOLA, R.MACEDONIA, International Working Conference ''Total Quality Management – Advanced and Intelligent Approaches'', Belgrade, Serbia, 2013.
 44. Bunevska,T.,J., Malenkovska, T.M., et.al., Software Analysis of the Level of Air Pollution and Pedestrian Level of Service in the Downtown Area of Bitola, R.Macedonia, Suvremeni Promet – Modern Traffic, ISSN: 0351-1898, pp 64-67, Volume:33, Issue Number: 1-2, PP.64-67, 2013. (TRIS,ITRD database)
 45. Bunevska T.J., Malenkovska, T., M. Decision Support System for improved management of LDV flows through central bussines district of Bitola, Macedonia, Пут и саобраћај, бр.4, YU ISSN 0478-9733, Београд, 2013 pp.17-20. (SCI=0.006)
 46. Malenkovska, T. M, Krstanoski, N., Bunevska J.: Measures for reducing the collisions road – animals, University "St.Kliment Ohridski", Faculty of Technical Sciences, Bitola, Proceedings, 2014.
 47. Malenkovska, T. M, Bunevska J.: Smart Highways – sustainable future of road transport, University "St.Kliment Ohridski", Faculty of Technical Sciences, Bitola, Proceedings, 2015.
 48. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M.: Bi-modal methodology for functional streets classification, Journal of Road and Traffic Engineering, ISSN 0478-9733, Belgrade, 2015, pp 15-19. (SCI)
 49. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M.: Introducing the "shared space" concept in the city of Bitola: microsimulation analysis, XXIII. MEĐUNARODNI PROMETNI SIMPOZIJ, PROMETNI SUSTAVI 2016, 28 -29 April, 2016, ZAGREB, HRVATSKA.
 50. Bunevska, T.J., Mustafai, E.: Urban road pricing in Macedonian cities: state - of - the – art, Second International Scientific Conference of Applied Sciences, University of Tetovo and Northern Illinois University, May 2016.
 51. Bunevska, T.J.: A COMPARATIVE ANALYSIS OF TRAFFIC SIMULATION SYSTEMS, I International Scientific Conference TRANSPORT FOR TODAY'S SOCIETY, University of Bitola, Faculty of Technical Sciencies, Macedonia, 19– 21 May 2016.
 52. Miskovska, D., Bunevska, T., J.: Proposed scenario for reconstruction of the central urban area in Prilep, Macedonia, V International Symposium of Young Researchers TRANSPORT PROBLEMS Silesian University of Technology Faculty of Transport, University of Zilina, Faculty of Operation and Economics of Transport and Communications, Katowice, Poland, 27 – 28 June 2016.
 53. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M.: A comparative analysis of educationally developed microscopic traffic simulation model - SFStreetSIModel, version 2.1, VIII International Scientific Conference TRANSPORT PROBLEMS, Silesian University of Technology Faculty of Transport Katowice, Poland, 29 June – 01 July 2016.
 54. Malenkovska, T.,M, Bunevska, T.J.: Green highways – smart solution for sustainable environment development, Journal of Road and Traffic Engineering, No.2, EISSN 2406-1557, UDK 625.7/.8+651.1, 2017.
 55. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M., Shared space concept in the city of Bitola: microsimulation analysis, Proceedings, 5-th Scientific-Expert meeting Road and Environment, Vrsac, 2017.
 56. Bunevska,T.,J., et.al.: City logistics strategy as a tool for urban planning, VI International Symposium of Transport and Communications "New Horizons", Proceedings, University of East Sarajevo, Faculty of Transport and Traffic Engineering, pp.627- 633, ISBN 978–99955-36–66–4, Doboj, 2017.
 57. Bunevska, T.J., Biljanovski, M.: CITY OF BITOLA TOWARD URBAN SUSTAINABILITY, Proceedings of the 2nd International Scientific Conference TRANSPORT FOR TODAY'S SOCIETY, University of Bitola, Faculty of Technical Sciences, Macedonia, Pro, DOI 10.20544/TTS2018.P07 UDK 711.7:502.131.1(497.774), 2018
 58. Malenkovska, T. M, Donceva, R., Bunevska,T.,J.: Roadside design and traffic safety, 18th International Conference on Transport Science, Proceedings, Slovene Association of Transport Sciences, University of Ljubljana Faculty of Maritime Studies and Transport, University of Split, Faculty of Maritime Studies, pp 240-245, ISBN 978-961-7041-03-3, SLOVENIA, 2018.
 59. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M., Promotion of pedestrian urban mobility through microscopic traffic flow simulation of environmental measures of effectiveness, Telecommunications, Electrical Equipment and informatics in transport-TEIT2018, bugaria, 2018.
 60. Bunevska, T.J., Ristov, M., Malenkovska, T.,M., Development of methodology for the selection of the optimal type of pedestrian crossing, a case study, 2nd International Conference on Management, Engineering and Environment-ICMNT2018, SErbia, 2018.
 61. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M.: Toward Management of Traffic Culture in Macedonia, TRANSPORT AND COMMUNICATION, 2019, Vol 1, ISSN 1339-5130, University of Zilina, SLOVAKIA, 2019.
 62. Bunevska, T.J., Multi-criteria decision making approach as a tool for street network re-design in the city of Bitola - North Macedonia, Journal of Road and Traffic Engineering, Road and Traffic, No.2, EISSN 2406-1557, ISSN 0478-9733, pp.1-5, 2019.
 63. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M., Markovski, D., Todorovska, D.: City of Bitola toward traffic calming and street network re-design, VIII International Symposium of Young Researchers, Silesian University of Technology, 2019.
 64. Malenkovska, T.,M., Bunevska, T.J.,: Smart mobility – base for sustainable traffic-transportation systems development, Mechanics Transport Communications, ISSN 2367-6620, volume 17, issue 3, 2019.
 65. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M.: Introducing the "shared space" concept in the city of Bitola: microsimulation analysis, Suvremeni promet, Vol.36, No.5-6, 2016, ZAGREB, HRVATSKA, pp.278-282.
 66. Malenkovska, T., M., Bunevska, J.: Zeleni putevi – pametno resenje za odrzivi razvoj zivotne sredine, Zbornik radova "Put I zivotna sredina" ISBN 978-86-88541-08-4, Vrsac 28-29 Septembar, 2017.
 67. Bunevska, T.J., Malenkovska, T.,M., Contribution toward sustainable urban mobility planning, First Macedonian Road Congress 2019, November, 2019.
 68. Bunevska Talevska, J., Ristov, M., Malenkovska Todorova, M., 2019, Development of methodology for the selection of the optimal type of pedestrian crossing, Decision Making: Applications in Management and Engineering Vol. 2, Issue1, 2019, pp. 105-114. ISSN: 2560-6018 eISSN:2620-0104, DOI:_ https://doi.org/10.31181/dmame1901105t
 69. 17th – European Transport Congress, Bratislava, SLOVAKIA 2019.
 70. Bunevska Talevska, J.: Toward Management Of Traffic Culture In Macedonia, DOI: https://doi.org/10.26552/tac.C.2019.1.12, Transport and Communications - Volume 7.; Issue 1/2019.
 71. EU Road Safety Exchange Launch Event Participant, 9 October, Brussels, BELGIUM, 2019.
 72. 8th – European Transport Congress, Rostock, GERMANY 2020.
 73. Nikolovski,N, Trajkovski,V, Bunevska Talevska, J, Еvaluation of the impact of road design on traffic safety, TEMEL International Journal, ISSN 2545 – 4390, Vol.4.Iss.2. (Dec.2020) 13 – 22.

 

Др. активности

REVIEWER - Civil Engineering and Architecture, Horizon Research Publishing, USA (HRPUB), ISSN: 2332-1091 (Print), 2021-2029

 1. Партиципативно тело за урбанистичко планирање на општина Битола, Член, (2021 - денес)
 2. Општински Совет за безбедност на сообраќајот на патиштата Битола, Претседател (мај 2018 – денес) - https://www.facebook.com/osbsp.bitola.7
 3. Лице за контакт на општина Битола во CIVINET-CIVITAS мрежата.
 4. Член на Комора на вештаци на Република Македонија, 2012 – денес.
 5. Член на Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Р.М., 2016 – денес.
 6. Член на организационен одбор на меѓународна конференција, "Транспортот во денешното општество, 2016, 2018, 2021.
 7. Претседател на Програмски одбор на студентска конференција „Техниката и урбаниот развој“, ТФБ, УКЛО, 2020-
 8. Член на програмски одбор на меѓународен симпозиум, "Transport Problems, Silesian University of Technology Faculty of Transport Katowice, Poland.
 9. Член на комисија за испитување во процесот на добивање на Сертификат за професионални возачи на товарни возила во меѓународен сообраќај, Решение бр.02-16086 од 21.12.2007, Министерство за транспорт и врски на Р.Македонија, 2007-2009.
 10. Член на технички комитет при Институтот за стандардизација на Република Македонија, ИСРМ ТК 12 Патишта-материјали, опрема и сигнализација, 2007-2010.
 11. Член на Македонско научно друштво, 2007-денес.
 12. Член на управен одбор на Македонско научно друштво именувана за ОДГОВОРНО ЛИЦЕ ЗА НАУЧНО-ИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТИ за период 2007-2009.
 13. Член на Редакциски одбор на Списанието „ПРИЛОЗИ“, Македонско научно друштво-Битола, 2007-2009.
 14. Член на комисија за самоевалуација на Технички факултет Битола, Универзитет Св.Климент Охридски, (2007 – 2011)
 15. Член на комисија за самоевалуација на Технички факултет Битола, Универзитет Св.Климент Охридски, (2015 – 2019).
 16. Член на централна комисија на 34-от Државен натпревар на средни електротехнички, машински и сообраќајни училишта, одржан во СОУ Ристе Ристевски Ричко, Мај 2015.
 17. Член на централна комисија на 35-от Државен натпревар на средни електротехнички, машински и сообраќајни училишта, одржан во СОУ Никола Карев, Мај 2016.
 18. Државен испитен центар, Контролор на прашања за екстерно проверување на постигањата на учениците во основното и во средното образование од сообраќајната област, за учебната 2015/2016 година.
 19. Државен испитен центар, Контролор на прашања за екстерно проверување на постигањата на учениците во основното и во средното образование од автотехничка област, за учебната 2016/2017 година.
 20. Член на централна комисија на 38-от Државен натпревар на средни електротехнички, машински и сообраќајни училишта, одржан во СОТУ Ѓорги Наумов Битола, Мај 2019.