Следни испити

Јуни/Јули
П В С Ч П С Н
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
сите

Новости

20 Јуни 2022

СООПШТЕНИЕ

РЕЗУЛТАТИ испит -АНГЛИСКИ ЈАЗИК 1-јунска сесија

повеќе

14 Јуни 2022

СООПШТЕНИЕ

Почитувани колеги,
Испитот по Англиски јазик 1 и 2 е закажан за на 16.06. во 9 часот во просториите на ФИКТ.
Доцент д-р Лела Ивановска 

повеќе

01 Јуни 2022

СООПШТЕНИЕ

Резултати-Англиски јазик 2- 2 колоквиум

повеќе

18 Мај 2022

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Јунска испитна сесија 2021/2022г.

Испитите задолжително треба да се пријават во iknow системот, пријавите во хартиена форма ќе се доставуваат кај наставниците на денот на испитот.

Уплатата за испитите од зимски семестар е 300 денари, и за преместување на термин за испит од летен во зимски семестар и обратно е 300 денари. За испитите од летен семестар не се плаќа.

Јунска испитна сесија 2021/2022г.

повеќе

28 Април 2022

СООПШТЕНИЕ

Резултати-Англиски јазик 1- 1 колоквиум

повеќе

19 Април 2022

СООПШТЕНИЕ

Резултати-Англиски јазик 2- 1 колоквиум

Резултати-Англиски јазик 1-априлска сесија

повеќе

07 Април 2022

Почитувани студенти,
Ве известуваме дека според одлуката на Деканатска управа бр.02-679/3 од 31.08.2021 г., уплатата за испитите во вонредните испитни рокови, почнувајќи од априлска сесија 2022 г., изнесува 500 ден.

повеќе

04 Април 2022

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Априлска испитна сесија 2021/2022г.

Априлска испитна сесија 2021/2022г.

Испитите задолжително треба да се пријават во iknow системот, пријавите во хартиена форма ќе се доставуваат кај наставниците на денот на испитот со напомена дека ќе има дополнително соопштение за висината на уплатата за испитите.

повеќе

22 Февруари 2022

СООПШТЕНИЕ

Резултати по Англиски јазик

повеќе

14 Февруари 2022

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за летен семестар за академската 2021/2022 за сите студиски програми. 

Распоред на настава за летен семестар за академска 2021/2022

повеќе

04 Февруари 2022

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека уписите за летен семестар 2021/2022 год. започнуваат на 07.02.2022г.

повеќе

24 Јануари 2022

СООПШТЕНИЕ

Резултати од 2 колоквиум по Англиски јазик

повеќе

24 Јануари 2022

СООПШТЕНИЕ

Испитот по Англиски јазик 2 од летен семестар ќе се одржи на 09.02 во 10 часот.

повеќе

31 Декември 2021

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Јануарска испитна сесија 2021/2022г.

Јануарска испитна сесија 2021/2022г.

Испитите задолжително треба да се пријават во iknow системот, пријавите во хартиена форма ќе се доставуваат кај наставниците на денот на испитот со напомена дека испитите од летен семестар се со задолжителна уплата од 300ден.

 

СРЕЌНА И БЕРИЌЕТНА НОВА 2022 ГОДИНА.

 

Со  почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

30 Декември 2021

СООПШТЕНИЕ

Резултати од испитот по Англиски јазик - ноемвриска сесија

повеќе

02 Декември 2021

СООПШТЕНИЕ

Испитите по динамика и осцилации, јакост на конструкците и роботика во ноемвриската сесија ќе се одржат на ден 09.12.2021 година со почеток во 12 часот во училница 203.
проф.д-р. Дејан Трајковски

повеќе

30 Ноември 2021

СООПШТЕНИЕ

Сите испити по Англиски јазик на 02.12.2021 г. кај проф.д-р Лела Ивановска се одложуваат за 16.12.2021 г. во 09:00 часот во Амфитеатар. 

повеќе

30 Ноември 2021

СООПШТЕНИЕ

Сите испити по Англиски јазик на 02.12.2021 г. кај проф.д-р Лела Ивановска се одложуваат за 16.12.2021 г. во 09:00 часот во Амфитеатар. 

повеќе

05 Ноември 2021

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2021/2022г.

Ноемвриска испитна сесија 2021/2022г.

повеќе

25 Октомври 2021

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти ,

Ве известуваме дека Уписот за зимски семестар 2021/22г. ќе трае до 29.10.2021год.

повеќе

07 Октомври 2021

Почитувани кандидати, Во прилог е Решение за прием на кадидати на Технички факултет - Битола во учебната 2021/22г. Четврт уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

06 Октомври 2021

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите од Прва година дека предавањата по Англиски јазик ќе започнат на 13.10.2021год.

повеќе

05 Октомври 2021

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2021/22г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

30 Септември 2021

Почитувани кандидати, Во прилог е Решение за прием на кадидати на Технички факултет - Битола во учебната 2021/22г. Трет уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

29 Септември 2021

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за I, III, V и VII семестар за академската 2021/2022 за сите студиски програми. 

Распоред за I, III, V и VII семестар за академска 2021/2022

повеќе

28 Септември 2021

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2021/22г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

22 Септември 2021

Почитувани кандидати, Во прилог е Решение за прием на кадидати на Технички факултет - Битола во учебната 2021/22г. Втор уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

20 Септември 2021

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2021/22г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

20 Септември 2021

Почитувани студенти, уписот за зимски семестар за II,III и IV година е започнат.

Во врска со уписот на зимски сем. 2021/2022 г. Ве потсетуваме дека: 

1. Пред запишувањето треба задолжително да ја пополните анонимната анкета која ја имате во Вашето електронско досие во горниот десен агол;
2. Да ја имате завршено обврската за практична настава;
3. Освен редовните уплати за партиципација и материјали за упис, да се уплатат 100 ден. за Универзитетско студентско собрание и 100 ден. за Факултетско студентско собрание, како и 100 ден. за колективно осигурување.
Технички факултет - Битола  

повеќе

09 Септември 2021

Почитувани кандидати, Во прилог е Решение за прием на кадидати на Технички факултет - Битола во учебната 2021/22г. Прв уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

06 Септември 2021

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2021/22г. на Технички факултет-Битола во Прв уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

23 Август 2021

Почитувани студенти,

во прилог е конечен распоред за септемвриска сесија.


Оваа сесија ќе важат следните правила:

1. Студентите се пријавуваат online, а пријавите се носат на денот на испитот.
2. Студентите плаќаат 300 денари за сите испити.
3. Студентите плаќаат за промена на термин на испит од летен во зимски семестар и обратно - по 300 ден.

повеќе

31 Мај 2021

СООПШТЕНИЕ
Им се соопштува на студентите дека поправниот прв колоквиум по предметот Дизајн на патна инфраструктура, ќе се одржи на 08.06 2021 година (вторник), во 12.00 часот, во просториите на Технички факултет  - Битола.
Од предметниот наставник

повеќе

26 Мај 2021

Почитувани студенти,

во прилог е конечен распоред за јунска сесија. НАПОМЕНА: Овај распоред има корекција на Годишниот распоред на испити


Оваа сесија ќе важат следните правила:
1. Студентите се пријавуваат online, а пријавите се носат на денот на испитот.
2. Студентите плаќаат 300 денари само за испитите од зимски семестар
3. Студентите не плаќаат за промена на термин на испит од летен во зимски семестар и обратно
4. Студентите може да се јават за испит кај предметниот професор и два пати на истиот испит во двата термини (ако испитот е од зимски семестар ќе платат 2 пати х 300 ден., а ако испитот е од летен семестар не плаќаат ниту еднаш).
Ви благодариме за разбирањето и соработката, и Ви посакуваме добро здравје

повеќе

17 Мај 2021

СООПШТЕНИЕ
Им се соопштува на студентите дека првиот колоквиум по предметот Дизајн на патна инфраструктура, ќе се одржи на 25.05 2021 година (вторник),  во 12.30 часот, во просториите на Технички факултет  - Битола.
Од предметниот наставник

повеќе

21 Април 2021

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, поради продолжените рестрикции, сите активности со физичко присуство се одлагаат до 27 април. Сите идни активности зависат од понатамошните мерки и рестрикции.

повеќе

06 Април 2021

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, поради новите рестрикции, сите активности со физичко присуство се одлагаат до 20 април. Претходно закажаните колоквиуми може да се одржат online со договор со предметниот професор. Априлската испитна сесија нема да се одржи се додека важат рестрикциите.

повеќе

17 Февруари 2021

СООПШТЕНИЕ

Уписите за летен семестар 2020-21г. се продожуваат до 05.03.2021год.

повеќе

13 Февруари 2021

Почитувани студенти,

Ве потсетуваме дека уписите за летен семестар се започнати. Во врска со тоа Ве информираме дека треба да влезете во Вашите електронски досиеја, да ја пополните анкетата во горниот десен агол, а потоа да ги изберете задолжителните и изборните предмети кои планирате да ги запишете.  Уписот потоа го завршувате во службата за студентски прашања.

Во прилог се пријавните листови за сите отсеци според кои можете да го направите изборот на изборните предмети во соодветните семестри.

Индустриско инженерство и менаџмент

Електроенергетски системи

Машинство

Графичко инженерство и дизајн

Инженерство за заштита на животна и работна средина

Мехатроника запишани I година во 2020-2021

Мехатроника II,III,IV година

Сообраќајно-транспортно инженертсво

За сите нејаснотии Ве молиме да се обратите на телефоните:

075 295 713 (Љупка), 075 295 710 (Тина), 072 319 388 (Валентина);

или на мејловите:

ljupka.micevska@tfb.uklo.edu.mk

tina.nuseva@tfb.uklo.edu.mk

valentina.safkulovska@tfb.uklo.edu.mk

Технички факултет - Битола

повеќе

12 Февруари 2021

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за летен семестар за академската 2020/2021 за сите студиски програми. 

Распоред за летен семестар за академска 2020/2021

повеќе

04 Февруари 2021

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека уписите за летен семестар 2020/2021 год. започнуваат на 04.02.2021г. и завршуваат на 19.02.2021 г.

Во врска со тоа, Ве потсетуваме дека е потребно:

1.Да имате извршено систематски преглед (за редовните студенти од прва година);

2. Пред запишувањето задолжително да ја пополните анонимната анкета која ја имате во Вашето електронско досие во горниот десен агол;

3. Освен редовните уплати за партиципација и материјали за упис, да се уплатат 100 ден. за Универзитетско студентско собрание и 100 ден. за Факултетско студентско собрание.

Технички факултет - Битола  

повеќе

16 Јануари 2021

СООПШТЕНИЕ

Испитите кај проф. Марија Маленковска Тодорова, во двата термини од јануарската сесија ќе се одржат во просторија 9 на Технички факултет Битола

повеќе

11 Јануари 2021

Почитувани студенти,

Започнато е електронското пријавување на испити за јануарска испитна сесија и истото ќе трае до 15.01.2021 г.

Пријавите во хартиена форма ќе се доставуваат кај наставниците на денот на испитот со напомена дека испитите од летен семестар се со задолжителна уплата од 300ден.

Со  почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

09 Јануари 2021

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Јануарска испитна сесија 2020/2021г.

Јануарска испитна сесија 2020/2021г.

повеќе

09 Декември 2020

С О О П Ш Т Е Н И Е за административни услуги

Се известуваат студентите дека за сите административни услуги претходно треба да се обраќаат на телефоните:

075 295 713 (Љупка) или 072 319 388 (Валентина);

или на е-маил :

ljupka.micevska@tfb.uklo.edu.mk

tina.nuseva@tfb.uklo.edu.mk

valentina.safkulovska@tfb.uklo.edu.mk за да истите по можност бидат реализирани по електронски пат.

повеќе

14 Ноември 2020

СООПШТЕНИЕ

Испитите кај проф.д-р.Игор Андреевски се одлагаат од 18.11. за на 26.11. во 12 часот.

повеќе

10 Ноември 2020

Почитувани студенти,

Започнато е електронското пријавување на испити за ноемвриската сесија, и истото ќе трае до 13.11.2020 г.

Пријавите во хартиена форма со задолжителна уплата од 300 ден. ќе се доставуваат кај наставниците на денот на испитот.

Со  почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

04 Ноември 2020

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2020/2021г.

Ноемвриска испитна сесија 2020/2021г.

повеќе

08 Октомври 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кандидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Четврт уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

06 Октомври 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

04 Октомври 2020

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за III, V и VII семестар за академската 2020/2021 за сите студиски програми. 

Распоред за III, V и VII семестар за академска 2020/2021

повеќе

01 Октомври 2020

Почитувани,

објавуваме Четврт уписен рок на студенти на Технички факултет-Битола - пријавување на 02.10.2020г. и 05.10.2020г.

Дополнителен Четврт уписен рок 

повеќе

01 Октомври 2020

Почитувани, 

Електронското пријавување за Втор циклус студии на Технички факултет-Битола во академска 2020/2021г. е започнато.

КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ,,СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ - БИТОЛА ВО АКАДЕМСКАТА 2020/2021 ГОДИНА

повеќе

30 Септември 2020

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2020/2021 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2020/2021

повеќе

29 Септември 2020

СООПШТЕНИЕ

Сите студенти во прва година треба да го активираат своето електронско досие со помош на uklo mailot, а постапката за тоа е во прилог.

Постапка за активирање на електронско досие

повеќе

28 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кандидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Трет уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

25 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

23 Септември 2020

Почитувани студенти,

Во врска со уписот на зимски сем. 2020/2021 г. Ве потсетуваме дека:

1. Пред запишувањето треба задолжително да ја пополните анонимната анкета која ја имате во Вашето електронско досие во горниот десен агол;
2. Да ја имате завршено обврската за практична настава;
3. Освен редовните уплати за партиципација и материјали за упис, да се уплатат 100 ден. за Универзитетско студентско собрание и 100 ден. за Факултетско студентско собрание, како и 100 ден. за колективно осигурување.
Технички факултет - Битола  

повеќе

21 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кандидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Втор уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

21 Септември 2020

Почитувани,

Online пријавувањето за упис на Технички факултет - Битола за учебната 2020/2021 год. во Трет уписен рок е започнато.

повеќе

17 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2020

Почитувани студенти,

Уписот за повисоките години на Технички факултет - Битола е започнат.

повеќе

09 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием на кадидати на Технички факултет - Битола во учебната 2020/21г. Прв уписен рок.

Решение за прием на кандидати

повеќе

09 Септември 2020

Почитувани,

Online пријавувањето за упис на Технички факултет - Битола за учебната 2020/2021 год. во Втор уписен рок е започнато.

повеќе

08 Септември 2020

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА IKNOW - серверот ставен во функција!

Почитувани,
Ве известуваме дека iKnow сервисот е подигнат и истиот е функционален. Напоменуваме на одредена резерва на функционалноста на одредени делови и модули од сервисот, на кои интензивно ќе се работи следниве денови.
Ви благодариме на разбирањето.

повеќе

07 Септември 2020

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2020/21г. на Технички факултет-Битола во Прв уписен рок.

Прелиминарна ранг листа

повеќе

07 Септември 2020

Почитувани, 

по барање на студентите, заради поклопување на термини се врши следната измена:
1. Проф. Методија Атанасовски - на 16. 09. 2020  - во 12.00 часот
2. Прод. Благоја Арапиноски - на ден 18. 09. 2020. - во 12.00 часот
Со почит, 
проф. д-р Верица Данчевска
продекан за настава на ТФБ

повеќе

05 Септември 2020

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА IKNOW!

Почитувани студенти,
заради хардверски дефект на опрема на која се хостира iKnow системот, Ве известуваме дека iKnow системот моментално не е во функција.
Се работи на отстранување на дефектот, но со оглед дека се работи за специфичен хардвер не можеме да одредиме кога ќе се отстрани дефектот.
Во меѓувреме уписите и испитите ќе продолжат без користење на iKnow системот, врз основа на хартиена документација.

повеќе

01 Септември 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од септемвриска испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

01 Септември 2020

Почитувани студенти на втор и трет циклус,

Отворена е анкетна сесија за оценување на студиските програми на коишто студирате и наставно-образовната дејност на наставниците и соработниците.

Ве молиме да ги пополните анкетните листови што ќе ви се појават при најава на вашите профили во iKnow системот, најдоцна до 15 септември, 2020. Вашето мислење за работата на единицата на којашто студирате е од посебно значење за забележување и детектирање на недостатоците, но и предностите на студиите од втор, односно трет циклус и се зема во предвид при донесувањето одлуки за унапредување на квалитетот на работа и подобрување на условите за студирање, како на ниво на единица, така и на Универзитетско ниво.

Ви благодариме за одвоеното време!

повеќе

24 Август 2020

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Септемвриска испитна сесија 2020г. ќе се одвива од 24.08.2020г (понеделник) до 26.08.2020г (среда). За секој испит се уплаќа 300 ден., а за промена на термин за полагање не се плаќа дополнително.

Заради почитување на мерките за заштита од Корона вирусот при пријавувањето за запишување во Прва година, испитни пријави нема да се примаат во службите за студентски прашања на ден 27.08.2020г(четврток), 31.08.2020г (понеделник) и 01.09.2020г(вторник).

повеќе

24 Август 2020

УПИСИ 2020/2021

Потребни документи за пријавување на Технички Факултет-Битола:

1. Пријава за запишување (се подига од факултет)

2. Електронска пријава (од iKnow-системот)

3.Оригинални свидетелства од сите класови од средно образование

4. Оригинал документ:  Диплома за завршено средно образование во учебната 2019/2020 година/ Диплома за положена државна матура/ Свидетелство за завршено средно образование

5. Незаверени копии од документите од претходното образование

6. Извод од матична книга на родените

7. Доказ за државјанство на РСМ (уверение или решение) 

8. Потврда за уплатени 300 денари на жиро сметка на Технички Факултет-Битола

  

повеќе

20 Јули 2020

СООПШТЕНИЕ

На ден 29.07.2020 год. (среда) во 10.00 часот во просториите на Технички факултет, Битола, М-р. Емељ Хамза Шериф ќе ја брани својата докторска дисертација со наслов „КРЕИРАЊЕ НА МОДЕЛ ЗА ОПТИМИЗАЦИЈА НА СКЛАДИШЕН ЦЕНТАР ЗА ХУМАНИТАРНА ЛОГИСТИКА“.

Одбраната на дисертацијата ќе биде пред Комисија во состав:

Ред. проф. Д-р Цветановски Иле,  Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола

ile.cvetanovski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Крстаноски Никола,Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Дукоски Иво, Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

ivo.dukoski@uklo.edu.mk

Ред. проф. Д-р Васка Атанасова, Технички факултет – Битола, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола.

vaska.atanasova@uklo.edu.mk

Вонр. проф. Д-р Боцевска Андријана, Универзитет ,,Св. Климент Охридски,, - Битола, Факултет за ИКТ – Битола.

andrijana.bocevska@fikt.edu.mk

повеќе

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Професори in-memoriam д-р Миле Петковски

Professors in-memoriam Dr Миле Петковски

Материјали >>


Основна литература:

 • Енергетска Електроника Основна литература: Проф. Д-р Гоце Арсов, "Основни Кола во Енергетската Електроника", Скопје ЕТФ 2000 Дополнителна литература: N. Mochan, T. Underlend, W. Robbins, "Power Electronics: Converters, Application and Design", John Wiley & Sons, New York, 1989. M.Radmanović, D.Mančić, "Zbirka zadataka iz energetske elektronike", Elektronski Fakultet Nis,1995.
 • Чарлс К. Александер, Метју Н. Садику, "Основи на Електричните Кола" - Датапонс 2012, (Charles Alexander and Matthew Sadiku "Fundamentals of Electric Circuits" (4th Ed), McGraw-Hill Companies, The (August 27, 2008)) Ј. Сурутка, "Основи електротехнике 1", Академска Мисао – Београд, 2002 Ј. Сурутка, "Основи електротехнике 2", Академска Мисао – Београд, 2003 В. Чешелкоска, М. Костов, "Збирка решени задачи по Основи на електротехниката I" Технички факултет – Битола, 2010 Г. Божиловиќ, "Задаци из основа електротехнике", Научна Књига – Београд, 1983
 • Simone Buso and Paolo Mattavelli, "Digital Control in PowerElectronics", Copyright © 2006 by Morgan & Claypool. Fang Lin Luo, Hong Ye and Muhammad Rashid, "Digital Power Electronics and Applications", Copyright © 2005, Elsevier.
 • Mile Petkovski, "Real Time Systems and Hardware in the Loop", TEMPUS DRIMS, Tempus IV Project: 158644-JPCR, Development of Regional Interdisciplinary Mechatronic Studies, September 2012.
 • Mile Petkovski, "Embedded and Real Time Control Systems", TEMPUS DRIMS, Tempus IV Project: 158644-JPCR, Development of Regional Interdisciplinary Mechatronic Studies, September 2012.
Кабинет Локал Дир. телефон Email Консултации
Биографија

КРАТОК ПРЕГЛЕД

 •  20+ Искуство во Електротехниката и Електрониката
 •  Искуство во Научно - Наставна Дејност
 •  Проектирање и развој на опрема и подобрување на флексибилноста на постеоечка
 •  Дизајн на Embedded системи
 •  Проектирање на системи за автоматизација со помош на PLC
 •  Работа со програмски јазици C, Pascal, Delphi, Matlab и Assemblero Elek
 •  Симулација на индустриски процеси и проценка на нивните параметри
 •  Искуство во тимска и индивидуална работа

ОБРАЗОВАНИЕ

Доктор на технички науки 2011 (Тема: „Алгоритми за адаптивна дискретизација и реконструкција на сигнали“), Факултет за електротехника и информациски технологии, Карпош II б.б., 1000 Скопје, Р. Македонија, http://www.feit.ukim.edu.mk/

Магистер по Електротехнички Науки 2001 (Тема: „Мултирезолуциски базиран алгоритам за реконструкција на неуниформно дискретизирани сигнали“) , Електротехнички факултет, Карпош II б.б., 1000 Скопје, Р. Македонија, http://www.feit.ukim.edu.mk/

Дипломиран инжењер по електроника 1991 (Тема: „Препознавање на дводимензионални примероци во Роботика“), Електронски факултет – Александра Медведева 14, 18000 Ниш, Р. Србија (Југославија), http://www.elfak.ni.ac.rs

ПРОФЕСИОНАЛНИ СЕРТИФИКАТИ

 • Сертификат од AGH – University of Science and Technology, Faculty of Electrical Engineering, Automatics and Electronics, Department of Measurement and Instrumentation            2006
 • Сертификат за  John Deere 8000 серија,  John Deere, Brushsall, Германија                       1996
 • Сертификат за John Deere 8000 серија,  John Deere, Brushsall, Германија                        1995
 • Сертификат за John Deere 4755 серија и Z- серија, Загреб, Хрватска     1994

ПОЗНАВАЊЕ

 • Програмски јазици

          C/C++, Micro C cross-compiler, Delphi, MATLAB, LabView, x86 Assembler

 •  Развојни околини

          MATLAB, LabView, Microsoft C, Delphi, Micro C , Allen Bradley RSLogiX 500, Rockwell Automation Factory Talk View SCADA, SIEMENS SIMATIC STEP7, OMRON ZEN Support software, Schneider Electric Twido Suite и Zelio soft, Unitronics U90 Ladder, Unitronics VisiLogic, PSPICE, ORCAD, Auto CAD Electrical, EPLAN Electric

Трудови и конф.

 

Conference Proceedings  – 2013

 1. R.Markoska, M.Kostov, M.Petkovski, A.Markoski, “Cognitive mapping in robotics using genetic algorithms”, International conference on Applied Internet and Information Technologies, AIIT 2013, October 25, 2013, Zrenjanin, Serbia.

2. M. Kostov, A. Markoski, M. Petkovski, R. Markoska, “Plume Boundaries Extraction by Multiresolution and Least Squares Approximation”, International conference on Applied Internet and Information Technologies, AIIT 2013, October 25, 2013, Zrenjanin, Serbia.

3. B. Gegov, M. Petkovski, “Application of MSP430G2 Microcontroller to Control of H – Bridge Converter”, Results and Solutions of Young  R & S for Innovations and Progress, International Conference RSYIP 2013, 12 – 13 September 2013, VSB-TU Ostrava, Czech Republic.

4. A. Jurukovski, M. Petkovski, “DC Speed Servo Motor Control Utilizing Ni LabView Environment”, Results and Solutions of Young  R & S for Innovations and Progress, International Conference RSYIP 2013, 12 – 13 September 2013, VSB-TU Ostrava, Czech Republic.

5. M. Petkovski, M. Kostov, V. Ceselkoska, “Real Time Measurements and Analysis of Magnetic Field Disturbances”, 11th International Conference on Applied Electromagnetics - PEC 2013, September 01 – 04, 2013, Niš, Serbia.

6. M. Petkovski, M. Kostov, “Low Cost Virtual Test Bed Design for Hardware In the Loop Testing of Power Electronic Circuits”, Summer Symposium For Electronics And Signal Processing - LEOS 2012, Mavrovo, Macedonia, Sept. 2012.

7. M. Kostov, M. Petkovski, I. Jolevski, “Application of Multiresolution Technique for Efficient Querying in Images Database”, Summer Symposium For Electronics And Signal Processing - LEOS 2012, Mavrovo, Macedonia, Sept. 2012

8. M. Kostov, M. Petkovski, I. Jolevski, “Images Pseudo-hash by Using Wavelet Coefficients”, International Scientific And Applied Science Conference Electronics ET’2012, Sozopol, Bulgaria, 19-21 Sept. 2012

9. M. Petkovski, M. Kostov, A. Markoski, “Application of Hardware In the Loop simulation in Power Electronics Courses”, Conference on Perspectives of Mechatronics Engineering, Ohrid, Macedonia, Sept. 2012

10. M. Kostov, M. Petkovski, I. Jolevski, “Wavelet-Based Queryng in Images Database”, Conference on Perspectives of Mechatronics Engineering, Ohrid, Macedonia, Sept. 2012

11. M. Petkovski, V. Ceselkoska, A. Markoski, “Hardware in the loop testing of a simple microchip PIC based controller in LABVIEW environment”, XVIIth International Symposium on Electrical Apparatus and Technologies, SIELA 2012, 28 – 30 May, 2012, Bourgas, Bulgaria.

12. V. Ceselkoska, M. Petkovski, “Magnetic field measurements utilizing Hall effect sensor and virtual instruments”, XVIIth International Symposium on Electrical Apparatus and Technologies SIELA 2012, 28 – 30 May, 2012, Bourgas, Bulgaria.

13. M. Kosov, M. Petkovski, I. Jolevski, “Fast Querying in Database with Images by Using Multiresolution”, XLVI International Scientific Conference on Information, Communication and Energy Systems and Technologies ICEST 2011, June 29 – July 1, 2011, Nis, Serbia

14. M. Petkovski, M. Kostov, S. Bogdanova and M. Bogdanov, “Adaptive Sampling Algorithm Applied to SCADA Datalog Database Shrinkage”, 18th International Conference on Systems, Signals and Image Processing, IWSSIP 2011, 16-18 June 2011, Sarajevo, Bosnia and Hercegovina.

15. V. Ceselkoska and M. Petkovski, “Haar Wavelet Method Applied to Numerical Solution of Potential in Long Rectangular Conducting Trough” , International Conference on Applied Electromagnetics, PES 2011, September 25-29 2011, Nis, Serbia.

16. Mile Petkovski and Metodija Atanasovski, “Analisys of Variable Frequency Drive Cables”, MAKO CIGRE 2011, October 2-4 2011, Ohrid, Macedonia.

17. Mile Petkovski, Metodija Atanasovski and Kire Popovski,  “Energy Efficiency Analysis of Variable Frequency Drive Applied to Centrifugal Pumps Regulation, ”, International Simposium “ENERGETICS 2010”, 07-10-October, 2010, Ohrid, Macedonia.

18. Mile Petkovski and Momcilo Spasovski, “Proportional Motorized Valve Control Without Real Position Feedback,” , XLV International Scientific Conference on Information, Communication and Energy Systems and Technologies ICEST 2010, 23-26 June, Ohrid, Macedonia.

19. Popovski K., Mijakovski V., Petkovski M., Dimenzionisanje prstenastih vodovodnih mreža, PROCESING 2010, 2–4. jun 2010, Tara, Srbija.

20.Mile I. Petkovski, Sofija M. Bogdanova and Momcilo S. Bogdanov, „Nonuniform Sampled Signal Reconstruction in the L1 Norm“, XVII Telecomunications Forum – TELFOR 2009, Belgrade, Serbia, November 24-26, 2009.

21.Vesna C. Ceselkoska, Mile I Petkovski, „ Electromagnetic Field Interpolation From Nonuniformly Distributed Measurements, ”, 9th International Conference on Applied Electromagnetics, PES 2009, Аугуст 31 - September 02, 2009, Nis, Serbia

22.Др. Весна Чешелкоска, М-р Миле Петковски, „Распределба на Електричното Поле во Околина на Човек Поставен во Надворешно Електрично Поле“, Хоризонти, бр. 3, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Битола 2008.

23.Vesna C. Ceselkoska and Mile I. Petkovski,  “Electric Field Distribution in the Vicinity of the Human in the External Steady Field,”, 8th International Conference on Applied Electromagnetics – PES 2007, Nis, Serbia, September 3-5, 2007

24.  Mile Petkovski, Sofija Bogdanova and Momcilo Bogdanov, “An Example of Adaptive Sampling and Reconstruction of Signals: Application of Chaikin’s Algorithm,”, 14th International Conference on Systems, Signals and Image Processing, IWSSIP 2007 and 6th EURASIP Conference Focused on Speech and Image Processing, Multimedia Communications and Services EC-SIPMCS 2007, June 27 – 30, Maribor, Slovenia.

25. Mile Petkovski and Cvetko Mitrovski, “Reduced Data Sample Transmission – Implementation to PIC Microcontroller,”, XLII International Scientific Conference on Information, Communication and Energy Systems and Technologies, ICEST 2007, Ohrid, Macedonia, 24 – 27 – June 2007.

26. Petkovski Mile, Bogdanova Sofija and Bogdanov Momcilo, “A Simple Adaptive Sampling Algorithm,”, XIV Telecomunications Forum – TELFOR 2006, Belgrade, Serbia, November 21-23, 2006.

27. M. Bogdanov, M. Petkovski, S. Bogdanova, “Multiresolution Based Estimation of Missing Samples,” XLVII Konferencija ETRAN, Herceg Novi, Serbia and MonteNegro, 2003. (Invited Paper)

28. Mile Petkovski and Momcilo Bogdanov , “Reconstruction of 1D and 2D Non-uniformly Sampled Signals Using an Algorithm based on Multiresolution,” LEOS2002, Electronics and Signal Processing Summer Symposium, Ohrid, Macedonia, 21 - 23 June 2002.

29. Petkovski M., S. Bogdanova, “An Efficient Algorithm for Reconstruction of Non-Uniformly Sampled Signals,” ET’2001 The tenth International Scientific and Applied Science Conference, Sozopol, Bulgaria, 26 – 28 September 2001.

30. M. Petkovski, M. Bogdanov, “Estimation of Discrete Wavelet Transform Coefficients of Non-uniformly Sampled Signals,” SCS 2001 International Symposium, Iasi, Romania, 10-11 July 2001.

31. Mitko B. Kostov and Mile I. Petkovski, “Estimation of the Line Voltage Disturbance in the Wavelet Domain Processing,” EIST 2001, XXXVI International Scientific Conference, Bitola, Macedonia, 7-8 June 2001.

32. Mile Petkovski, Gjorgi Gjurcinovski, Vladimir Misevski, “Electrical Modeling and Simulation of Simple Water Supply System for Dairy Farm,” EIST 2001, XXXVI International Scientific Conference, Bitola, Macedonia, 7-8 June 2001.

33. Mile Petkovski and Metodija Kamilovski, “Computer Analysis of the Arterial Pressure Waveform Applied to Modeling, Simulation and Estimation of Cardiac Function”, Fifth National Conference with International Participation ETAI'2000 – Ohrid, R.Macedonia, 21 – 23 September 2000.

34. Momcilo Bogdanov and Mile Petkovski “Comparison of two Methods for Reconstruction of Non-uniformly sampled Signals”, Fifth National Conference with International Participation ETAI'2000 – Ohrid, R.Macedonia, 21 – 23 September 2000.

 

Journal Papers  – 2013

1.Mile Petkovski, Mitko Kostov, Ramona Markoska, Aleksandar Markoski, “DWT Coefficients Estimation in Images with Missing Samples”, TEM Journal, ISSN 2217-8309, Vol. 2, No. 4, 2013, pp. 277-282

2.M. Petkovski, M. Kostov, “Model Based Design and Hardware in the Loop Testing in Power Electronics Courses”, TEM Journal, ISSN 2217-8309, Vol. 1, No. 4, 2012, pp. 292 – 296

3. M. Kostov, M. Petkovski, I. Jolevski, “Images pseudo-hash  by using wavelet coefficients,” Annual  Journal  of Electronics, 2012,  ISSN 1314-0078,  vol. 1, pp.  148–151, 19-21, Sept. 2012

4. Vesna Ceselkoska, Mile Petkovski, “Electromagnetic Field Interpolation from Non­uniformly Distributed Measurements,” ELEKTROTECHNICA & ELEKTRONICA E+E, ISSN 0861-4717, Vol. 45. No 1-2/2010, The Union of Electronics, Electrical Engineering and Telecommunications /CEEC/, BULGARIA

 

Proceedings of Papers, Faculty of Technical Sciences - 2013

 1. M. Petkovski, M. Kostov, V. Ceselkoska, “Magnetic Field Disturbances Detection Utilizing Magnetoresistive Sensors in LabView Environment”, Proceedings of papers, Faculty of Technical Sciences Bitola, November, 2013.

2. R.Markoska, M.Kostov, A.Markoski, M.Petkovski, “Debugging Specifications through Practical Examples with Robot C Debugger”, Proceedings of papers, Faculty of Technical Sciences Bitola, November, 2013.

3. M. Kostov, A. Markoski, M. Petkovski, R. Markoska, “Wavelet Based Plume Boundaries Approximations”, Proceedings of papers, Faculty of Technical Sciences Bitola, November, 2013.

4. M. Kostov, M. Petkovski, V. Ceselkoska, “Simulation of Electric Circuits Time Response in LabView Framework by Solving Differential Equations”, Proceedings of papers, Faculty of Technical Sciences Bitola, December 2012.

5. M. Petkovski, M. Kostov, V. Ceselkoska, “Embedded PID Controller in the LOOP”, Proceedings of papers, Faculty of Technical Sciences Bitola, December 2012.

6. M. Kostov, M. Petkovski, I. Jolevski, “Application of Multiresolution Technque for Efficient Organizing of Databases”, Proceedings of papers, Faculty of Technical Sciences Bitola, October 2011.

7. M. Petkovski, V. Ceselkoska, “Magnetic Field Measurement Applying Hall Effect Sensors”, Proceedings of papers, Faculty of Technical Sciences Bitola, October 2011